Blog
2019.01.18 14:12

Tudatos babavárás

A legtöbb nőnek az egyik legnagyobb vágya, hogy gyermeke születhessen. Ennek érdekében mindent meg is tesznek, de sokszor már csak akkor, amikor többszöri próbálkozás után sem sikerült.

Ezt a csalódottságot könnyen megelőzheted különböző módon:

 

Elsőképp fontos, hogy egyeztess nőgyógyászoddal és végezzétek el a legfontosabb vizsgálatokat, hogy tisztában lehess azzal, van-e akadálya a gyermekáldásnak. Hogy igazán nyugodt lehess, párodat is alávetheted egy vizsgálatnak.

 

Másik módszer pedig az egészséges életvitelre való összpontosítás. Fontos, hogy ha készülsz a gyermekáldásra, akkor a tápláltsági állapotod megfelelő legyen.

 

Összeszedtünk pár egészséges ételt, amelyeket érdemes már a terhességed előtt is fogyasztanod:

 

  • Kelbimbó: magas a folsavtartalma .A folsav különösen az első trimeszterben tölt be nagy szerepet, ugyanis ilyenkor segíthet megelőzni a fejlődő idegcső záródási rendellenességeket.
  • Sárgarépa: jelentős a béta-karotin tartalma. Az A-vitamin felelős a baba sejtjeinek, szívének, keringési és idegrendszerének a kialakulásáért
  • Ananász: ebben a gyümölcsben egy enzim segítheti a petesejt megtapadását a méhben
  • Vas: szintén segítheti a beágyazódást, amely főként állati eredeti húsfélékben és belsőségekben található.

 

A férfiaknak pedig az Omega-3 zsírsav fogyasztása ajánlott, amely főleg halakban található meg.

Mit tehetsz még?

 

Érdemes leszoknod a dohányzásról, legalább 9 hónappal a terhesség előtt, de közvetlen előtte mindenképp. Fogantatás előtt érdemes csökkentened az alkohol fogyasztást is. A fogamzásgátó tabletták szedését a fogamzás előtt legalább 3-6 hónappal abba kell hagyni.

Fontos információ, hogy terhesen soha ne legyél vegetáriánus, mert vérszegénységet okozhat. Próbálj meg vitaminokat szedni és kerüld a stresszt!

 

Lényeges, hogy ne csak akkor próbálj meg egészségesen élni, amikor gyermeket szeretnél, hanem előtte is. Tudatos tervezéssel a születési rendellenességek kockázata jelentősen csökkenthető.