Blog

Bár azt gondolnánk, hogy terhesség alatt a mozgás elhanyagolható, hiszen a pihenés fontosabb, azonban ez nem így van. Ebben az áldott állapotban a megszokottnál is fontosabb, hogy rendszeresen mozogj. Ugyanis minél nagyobb a pocak, annál sűrűbben jelentkezhet hát- és derékfájás, emésztési problémák. Azonban nem mindegy, hogy ezekre a hónapokra milyen mozgásformákat választasz.

A szülés az egyik legnagyobb kihívás egy nő életében. Azonban a szeretteid segítségével megkönnyíthető ez a hosszadalmas folyamat és elviselhetőbb a fájdalom is. Mivel a legtöbb gyógyszer használata nem engedélyezett, ahogyan a terhesség alatt sem, úgy a természetes fájdalomcsillapítás módszereit érdemes memorizálnod. Mivel a vajúdás általában több órán keresztül is tarthat, így praktikus, ha minél több ötletet gyűjtesz, hogy hogyan enyhítheted a fájdalmaidat.

 

2020.08.15 13:36

Az aranyóra a születés utáni pár órát jelenti, amikor a kisbaba megpihenhet az édesanyja hasán. Ilyenkor nagyon fontos az első bőrkontaktus. Szülés után az anya és gyermeke megpihennek egymás társaságában. A babóca születése után szárazra törlik, betakarják meleg takaróval, alulról pedig édesanyja teste melegíti. Ekkorra a baba megnyugszik, hiszen itt ugyanúgy hallja anyukája szívdobbanását, ahogyan bent is hallotta.

Mit is tartalmaz az anyatej? Legtöbbször hallhatjuk, hogy mindenféle jót, amire a babának szüksége lehet. Azonban itt az ideje, hogy megtudj többet az anyatejről.

 

Ma már számos táblázatot lehet találni az interneten, hogy az anyatejben milyen és mekkora mennyiségben találhatók meg a zsírok, fehérjék, a tejcukor és a különféle ásványi anyagok. Azt viszont tudnod kell, hogy ezeknek az összetevőknek az arányai, a szoptatás hónapjai alatt, de akár egy szoptatáson belül is változhatnak. Az anyatej összetétele nem állandó, hanem mindig a baba életkorának, szükségleteinek megfelelően alakul.

A világ egyik legtermészetesebb dolga, hogy terhesség alatt súlygyarapodás következik be. Valamennyi aggodalomra csak azoknak van okuk, akik a várandósság előtt túlsúlyosak, hiszen nem tudhatják, hogyan befolyásolja a terhességet és mennyire biztonságos ebben az időszakban a fogyás.

Ma már egyre inkább jellemző, hogy a nők saját maguk kérvényezik a császármetszéssel végzett szülést. Öt-tíz évvel ezelőtt még csak nagyon indokolt esetben hajtották végre a műtéttel járó szülést. Ez főleg a nyugati trendnek köszönhető: például az Egyesült Államokban szinte hétköznapi beavatkozásnak számít, de Németországban is egyre inkább ezt a módszert választják. Itthon is növekedni látszik ez a szokás, mégis a mai napig rengeteg tévhit kering a császármetszéssel kapcsolatban. Lássuk is ezeket:

2020.06.24 12:07

Mivel a várandósság egy természetes élettani állapot, így egy bizonyos szakaszig semmi akadálya nincs az utazásnak. A terhesség elején akár még repülővel is lehet utazni, később azonban ez már nem ajánlott. Azonban nem minden kismamának javasolt mindenféle úticélt kitűznie magának. Amennyiben cukorbetegség, magasvérnyomás, trombózisra való hajlam, jelentősebb túlsúly áll fenn, esetleg korábbi vetélés vagy koraszülés történt, úgy terhesség alatt kerülendők a hosszabb utazások. 

A második trimeszter a 12. héttől a 28. hétig tart. (3-6 hónap)

Az első trimeszter leteltével a kismamák megnyugodnak, hiszen a kritikusabb időszak véget ért. Jó esetben nincs többé reggeli rosszullét, szédelgés és állandó álomkór. Visszatér az energia és újra a réginek érzik magukat. Megnő a fizikai aktivitás az első időszakhoz képest és mivel ekkor még egész kicsi a has, így mindenféle akadály nélkül el lehet végezni a napi teendőket.

Mikor számít még normálisnak az alhasi fájdalom, és mikor érdemes orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre kerestük most a választ.

Bár a várandósságról általában a boldog babavárás jut az eszünkbe, mégis vannak olyan időszakok, amelyek kicsit kellemetlen tüneteket produkálhatnak. Ilyen a kismama testének vizesedése is. Sajnos rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban, amelyek további problémákat okozhatnak. Azonban most szeretnénk, ha megismernéd a vizesedés kialakulásának okait, hiszen így egyszerű odafigyeléssel javíthatsz a helyzeten.

Bár életünk egyik legszebb szakasza a várandósság, azonban ezen időszak alatt jelentkezhetnek olyan apró kellemetlen tünetek, amelyeket szeretnénk elsősorban megérteni, majd amennyiben lehetséges, orvosolni.

Rengeteg mendemonda terjed arról, hogy szabad-e várandósan koffeint fogyasztani. Ha igen, akkor mégis mennyit? Vagy akár ezzel is árthatunk a magzatunknak?

 

Érdemes elsősorban azzal az információval tisztában lenni, hogy a koffein a méhlepényen keresztül be tud jutni a baba véráramba, ezért kérdéses a koffein fogyasztása.

 

 

Kevés olyan ember van, akinek nincs hatással az életére a koronavírus. Az iskolák távoktatásban működnek, az ovik, bölcsik pedig ügyeletben. Aki csak tudja, otthonról végzi a munkáját, közben pedig igyekszik lefoglalni az otthon lévő gyerkőceit.

Most végre van időd rendszerezni a konyhádat

 

Eddig időhiányban szenvedtünk, hiszen állandóan rohantunk, tele voltunk programokkal, amikor csak lehetett kimozdultunk. Most azonban olyan helyzet alakult ki, hogy időnk nagy részét otthon kell töltenünk.

A legtöbb lurkónak óriási nagy kihívást jelent éjszaka kimenni a mosdóba, ugyanis még annyira félnek a sötétben, hogy inkább tartogatják reggelig, ha kibírják addig. A világítós kapcsoló matrica azonban pont annyira világít éjszaka, hogy megnyugvást jelent számukra, hogy van egy kis fényforrás és könnyen megtalálják a kapcsolót. Így egy pillanat alatt világos lehet a szobában. Többféle figura közül is tudsz választani. Amellett érdemes döntened, amely a gyerkőcödhöz a legközelebb áll.

Abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy várandós vagy, végigfut a gondolat a fejedben, hogy innentől kezdve vajon mennyi mindenről kell lemondanod. Aztán minél többet olvasol a témáról, annál bizonytalanabb vagy, hogy akkor mit is lehet tenni és mit nem. A végén pedig kiderül, hogy “szinte minden ártalmas lehet a babára” és fogalmad sincs mit tegyél és mit nem. Na erre a pontra nem szabad eljutnod. Természetesen vannak alapvető szabályok, amelyeket szigorúan be kell tartanod, mint például, hogy nem dohányzol, nem fogyasztasz alkoholt, nem szedsz gyógyszereket. Azonban az első trimeszterben ennél valóban sokkal több dologra kell odafigyelned:

Egy dolgot már most leszögeznénk: a kellemes várandósság kulcsa a törődő férfi.

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez az időszak főleg az anyukáról és magzatáról szól, pedig a férfinak épp úgy jelentős szerepe van a 9 hónap alatt, ahogy az anyának is.

A férfiak sokszor bizonytalanok, hogy mégis mi az ő feladatuk ebben az izgalmas időszakban, pedig a válasz nagyon egyszerű: odafigyelés és törődés.

2020.02.11 21:10

Talán ez az egyik legmegosztóbb ünnep itthon az emberek körében; ugyanis vagy nagyon kedvelik ezt a napot vagy teljesen feleslegesnek tartják.

 

Ha Farsangról van szó, akkor mindenkinek a jelmezes buli vagy bál jut az eszébe. Azonban azt már kevesen tudják, hogy honnan ered ez az ünnep és mi is a jelentősége.

Mostanában rengeteget hallunk erről a témáról, amelyről mindenkinek más a véleménye. Bár a legtöbben teljes mértékben elutasítják ezt az állítást, azonban némi igazság azért van benne. 

Egy kapcsolathoz két ember kell. Ők ketten mikor megismerik egymást, abba a külsőbe és belsőbe szeretnek bele, amit akkor és ott látnak. Ezen tulajdonságok alapján döntenek arról, hogy szeretnék-e együtt járni az élet rögös útját, vagy inkább kutakodnak tovább addig, míg meg nem találják az igazit.

Sosem felejtem el, amikor dédnagymamám mesélte, hogy az ő idejében ha egy nő 20 éves lett, akkor már vénlánynak számított. 16 évesen házasodtak, majd jöttek is a lurkók egymás után. Még anyukám idejében is másabb volt a világ (80-as évek), hiszen minden nő számára természetes dolog volt, hogy 20-25 éves kora körül belevág a családalapításba.

Rengeteg munka egy jól működő párkapcsolat. Heteket, hónapokat, de leginkább éveket fektetünk bele ebbe a “közös projektbe”, amelyet aztán nem szívesen engedünk el. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a kitartó munka meghozza a gyümölcsét. De vajon minden esetben lesz eredménye?

A legtöbb szülő egyik rémálma az, hogy saját felelőtlensége miatt betegszik meg a gyermeke. Így sokan, szinte már-már betegesen megállás nélkül csak takarítanak. De vajon mi a helyes, mennyire legyen tisztaság az otthonunkban?

Már biztosan nagyon izgatott és kíváncsi vagy, hogy milyen lesz az első karácsonyod a kisbabáddal; hogy mennyire lesz meghitt hármasban ünnepelni, milyen szuper képeket fogsz tudni készíteni, és hogy mit fog szólni az egész család ehhez az új helyzethez.

2019.11.10 10:43

Ha még hezitálsz, hogy szükséged van-e baldachinra a gyerkőcöd kiságyára, akkor most elárulunk pár titkot, hogy miért is fogod ezt imádni:

 

Igaz, hogy ma már a mobiltelefonok kiváló minőségű képeket tudnak készíteni, viszont ha igazán művészi fotókat szeretnél látni csöppségedről, akkor mégis érdemes ezt a feladatot inkább egy babafotózásra specializálódott fotósra bíznod. Ő már rengeteg szakmai tapasztalattal és türelemmel rendelkezik, így a fotózás eredményesebb lehet, mintha magad készítenéd el a képeket.

Bár a legtöbb gyerkőc imád fürödni, mégis vannak napok, amikor egyáltalán semmi kedvük pancsolni. Ilyenkor érdemes bevetned pár trükköt, hogy a rutinos fürdetős program ne csapjon át sírós, drámai előadásba.

Bár azt gondolnád, hogy gyermeked otthon van a legnagyobb biztonságban, el kell, hogy szomorítsunk, hiszen a négy fal között is számtalan veszély leselkedik rá. És azt is tudnod kell, hogy minél nagyobb a lurkód, annál több dologra kell odafigyelned.

Szülőként az egyik legjobb érzés a világon az, amikor gyermeked megteszi az első lépéseit. A babád megszületése után talán ez a második legnagyobb történelmi pillanat a családod életében. A pici lurkód pedig széles mosollyal, büszkén lépdes előre, míg nem megérkezik ismét a földre. Már annyira szeretne folyamatosan lépkedni, hogy kicsit bosszantja is, hogy nem tud mindenki karjába odaérkezni lecsüccsenés nélkül.

Biztosan te is tapasztaltad már, milyen több percen, vagy órán keresztül a gyermekedet cipelni. Bölcsibe menet, bevásárlás vagy séta közben, de egy kirándulás során is könnyen előfordulhat, hogy elfárad a kis lurkód, és azonnal az öledben szeretné tovább folytatni az épp aktuális programot.

Egy pici gyermek állandó felügyeletet igényel, szinte a nap 24 órájában. Nincs ez másképp az autóban sem. Annyi nehézség viszont van benne, hogy vezetés közben szinte lehetetlen folyamatosan odafigyelned a gyerkőcödre, hiszen első a saját biztonságotok. A vezetés 100%-os koncentrációval jár, így csak egy-egy pillanatra tudsz ránézni a csemetédre. 

Biztosan te is észrevetted, milyen gyorsan növekszik a te édes, pici fiad. Ha ez így van, akkor viszont hamarosan gondolnod kell a pelus, később pedig a bili elhagyására, amelyek nem tartoznak a legkönnyebb feladatok közé. Mivel egyik napról a másikra nem tudod őt meggyőzni, hogy mostantól a wc-t használja, ezért valószínűleg a játékos módszer fog beválni.

Gyönyörű napsütés, friss levegő és a békésen alvó kisbabád. Biztosan Te is szoktad azt érezni, hogy ez az a pillanat, amelyet soha semmiért nem cserélnél el. Ott ülsz a teraszon, csak nézed őt, percekig csodálod a létezését és őrzöd a kis álmait.

2019.07.09 19:18

Kevés olyan ország van, ahol jobban támogatnák a gyerekvállalást, mint Svédországban. Ott az egyik cél az, hogy az apák minél jobban részesei lehessenek a gyereknevelésnek. Ők a szülés után járó 480 nap fizetett szabadságból 60 napot kivehetnek. Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor ez elúszott, mivel az anya nem használhatja fel helyette.

A bőr elsősorban a saját védelmi rendszerével dolgozik a napsugárzás hatásaival szemben, egy adott ideig védekezik is a leégés ellen. A fényvédő faktor ( SPF=Sun Protection Factor) azt jelenti pontosan, hogy az x faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább lehetünk a napon anélkül, hogy kipirosodnánk. Egy felnőtt átlagosan 20 percet tud eltölteni a napon anélkül, hogy megkapná a bőrét a nap. De persze ez egyénenként eltérő is lehet.

Rengeteg baci leselkedik gyermekünkre nap mint nap, és a legtöbbet szinte lehetetlen elkerülni, különben sehol sem hagynánk mászkálni őt. Bár valamennyi baktériumra szüksége van ahhoz, hogy erősödjön az immunrendszere, mégsem szeretnénk, hogy mindig mindenhol a szájába vegye a koszos kezét.

2019.04.25 21:21

A legtöbb kismama izgatottan várja, hogy végre elhagyhassa a kórház kapuit és elkezdődjön a családi élete a párjával és újszülött gyermekével. Ez egy örömteli, de egyben nehéz kezdet is. A megszokott rutinos hétköznapokat felváltja valami új és ismeretlen. Ez az időszak rengeteg kihívást és izgalmas pillanatot tartogat, amely által rengeteget fogsz fejlődni a pároddal és számos kérdésre fogjátok keresni közösen a válaszokat, mint:

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire egészséges dolog az, ha az apa jelen van a pici születésénél. Melyik megoldás a jobb -  hogy az apa végigkíséri az összes folyamatot, ami a szüléssel jár, vagy pedig a régen bevált módszert alkalmazza, és várakozzon a folyosón, amíg meg nem kapja a nagy hírt, hogy megszületett a gyermeke - erre nincs megfelelő válasz, hiszen mindenkinek más az igénye.

A babák nehezen viselik, ha épp nem az anyukájuk karjai közt lehetnek, ezért tökéletes megoldás lehet egy babafészek, amely a picik biztonságérzetét növeli, és kényelmét szolgálja. Kialakításának köszönhetően a baba mellett ülve, de akár fekve is tudod vele tartani a szemkontaktust, így annyi ideig csodálkozhatsz benne, ameddig csak szeretnél. A puha, keskeny dizájnak köszönhetően szűkös érzetet biztosít, így a gyermekedet az anyaméhre fogja emlékeztetni, ezáltal nyugodtan alvó kisbaba lehet. Nem csak a szülői ágyban helyezheted el a baböbölt, hanem babakocsiban, kiságyban vagy akár kanapén is, így mindig szem előtt lehet a picid.

2019.03.08 10:44

A várandósság időtartama 40 hét, azonban a 37. és 42. hét között a szülés bármikor elkezdődhet. A betöltött 37. hét előtt koraszülésről beszélhetünk, a 42. hét után pedig túlhordásról. Még ma sem tudni pontosan, hogy mi váltja ki a szülés megindulását.

 

A terhesség utolsó heteiben jelentkezhetnek a kismamánál a jósló fájások. Ezeket a valódi, a szülés megindulását jelző fájásoktól az különbözteti meg, hogy nem rendszeresek és pihenéskor vagy meleg fürdő hatására elmúlnak.

 

A vajúdás kezdetének két fő jele van: a magzatburok megrepedése vagy a vérzés.

A magzatvíz nagyon fontos a magzat tüdejének a megfelelő fejlődéséhez, hiszen ki- és belélegzi folyamatosan. Természetesen jut belőle a gyomrába is, ami aztán vizeletet termel és a kicsi születése után köszön vissza a pelenkában. Ezenkívül mechanikus védelmet is nyújt a magzatnak, hiszen megóvja az ütődésektől és hőmérsékletváltozásoktól. A hőmérséklete általában 36-37 fok, de a forró fürdőt és szaunát már nem tudja kiegyenlíteni, így ez nem engedett a terhesség során. A magzat a vízben szabadon és könnyen mozoghat, így hamarabb fejlődhet a csont és izomrendszere. Amikor a pici annyit fejlődött, hogy már nyelni is tud, akkor a magzatvíz az emésztőrendszer fejlődését is biztosítja.

A terhesség első szakasza, azaz az első trimeszter a 12. hétig tart. Ebben az időszakban rengeteg változáson fogsz keresztül menni, fizikálisan és mentálisan is, hiszen a baba normál fejlődése ebben az időszakban kezdődik el.

 

Sok mindenkitől hallhatod, hogy ki, milyen változást tapasztal ebben az időszakban, ezért már rengeteg információnak vagy a birtokában. De most, hogy veled történik ez a csoda, lehet, hogy olyan dolgokkal is szembesülnöd kell, amire nem is gondoltál volna.

2019.01.18 14:12

A legtöbb nőnek az egyik legnagyobb vágya, hogy gyermeke születhessen. Ennek érdekében mindent meg is tesznek, de sokszor már csak akkor, amikor többszöri próbálkozás után sem sikerült.

Ülök a buszon. Épp mennem kell vissza dolgoznom, mivel külföldön élek. Kinézek az ablakon, és csak a kopár tájat látom. Az üres faágakat, amelyeken megcsillan a tél első igazán csípős fagya.

Az ingerszegény környezet gátolja a pici agysejtjeinek a növekedését, míg a színek segítik a működésüket és a lélekre is hatnak.

 

Nem mindegy, hogy milyen tónusokat használsz a gyerekszoba dekorálásában, mert hosszútávon pozitív vagy negatív irányba billentheti a gyermeked közérzetét. Az erős, intenzív árnyalatok nyugtalanná tehetik az arra hajlamos bébiket, és ennek hatására az elalvás is nehézkessé válhat. Viszont a vidám, meleg és lágy pasztelltónusok között egy nagyon aktív baba is könnyebben szenderedhet álomba.

 

Egyik este épp filmeztünk a férjemmel, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a gyerkőc nagyon sír, így gyorsan át is szaladtunk hozzá, hogy megtudjuk mi a baj.

 

Egy szép nyári napon a barátnőm a 35. szülinapi buliját tartotta, melyet a kertben rendezett meg. A kert szépen fel volt díszítve, grillezéshez minden elő volt készítve, már ropogott a szén is, az üdítők be voltak készítve és halkan szólt egy kis lágy jazz zene is. Lassan megjöttek a vendégek is, a legtöbben kisbabával érkeztek vagy kis gyermekkel. Minden tökéletesen klappolt, egy ideig….

Nagyon elkeseredtem… Elfogyott minden reményem. A kisfiam már iskolás volt, és még mindig nem volt szobatiszta. Sokszor voltak álmatlan éjszakáim, hogy vajon mi is lehet baj. Az egész környezetem ellátott mindenféle tanáccsal, de sajnos egyik sem működött.

Már amikor feladtam és elfogadtam a helyzetet, akkor internetezés közben rábukkantam egy aranyos hirdetésre, amelynek a mai napig nagyon örülök.

 

Webáruház készítés