Blog

A babavárás hatalmas változás az ember életében - a kismamában és a párjában is rengeteg új érzés kavarog, addig ismeretlen félelmek kerülnek felszínre. A legfontosabb, hogy tudjunk ezekről a félelmekről beszélni egymással, hiszen legtöbb esetben egy jó alapos kibeszélés már fel is oldja a szorongás legjavát. Nézzük, mik is azok a félelmek, melyek a leggyakrabban felmerülnek ilyenkor.

2022.05.05 12:00

A kezdő szülők hajlamosak naivan úgy gondolni, hogy egy újszülött a nap legnagyobb részét békésen átalussza, aztán hazaérkezve jön a hidegzuhany: a kicsi nyűgös, sír, kínlódik, és mindent csinálna, csak a békés, kiadós alvás nem jellemző rá. Most már tudjuk, hogy a kötődő nevelés nagyban elősegíti, hogy testileg és lelkileg is egészséges kisbabát neveljünk, így az idősebb generáció tanácsa, miszerint jobb a babát sírni hagyni, majd megerősödik a tüdeje, nagyon is idejétmúlt. De felmerül a kérdés: ha a kicsi minden apró jelzésére azonnal reagálunk, és mindent megteszünk, hogy ne sírjon, akkor nem kényeztetjük e el a gyereket? Fontos, hogy megtaláljuk az aranyközéputat, a baba érezze, hogy minden helyzetben ott vagyunk mellette, ugyanakkora megtanítsuk arra is, hogy önállóan el tudjon aludni.

2022.05.05 11:57

A terhesség kalandos utazás egy pár életében, és a legjobb, hogy a végén már egy családként, hárman térhetnek haza a kórházból. A rengeteg csodálatos élmény mellett a furcsa, sőt néha kellemetlen és fájdalmas változások is megérik, hiszen a világon nincs felemelőbb érzés, mint végre a karunkban tartani a kisbabánkat. Éppen ezért nem csoda, hogy a terhesség utolsó heteiben a legtöbb kismamán eluralkodik a türelmetlenség, sőt néha kicsit a pánik is.

A gyermekáldás rengeteg felmerülő kérdést hoz magával. Hogyan fog az új jövevény beilleszkedni a családba, hol lesz a szobája és a kiságya, miben változtatja meg az addig megszokott életeteket, és még a végtelenségig sorolhatnánk. Azonban mikor egy kedves ismerős, családtag vagy barát érdeklődik a kismama és persze a baba jólléte felől, az első felmerülő kérdésük mindig az lesz: kisfiú vagy kislány érkezik a családba?

2022.03.25 23:30

Mikor eljön az ember életének egyik legboldogabb napja, és végre megpillantja a második csíkot is a terhességi teszten, a határtalan öröm pillanatai után gyorsan megjelennek a megválaszolatlan kérdések is. Első terhesség során a kismamának minden új és ismeretlen, a terhesgondozás rendszere, a benne tevékenykedő szakemberek, a vizsgálatok, a terhességgel járó változások és persze az új jövevény érkezésével is felmerül ezer meg ezer kérdés. Jobb esetben van a környezetében egy barát vagy családtag, aki nemrég szülte meg gyermekét, így egy-két kérdést meg tud válaszolni, azonban akkor sem kell kétségbeesni, ha nincs ilyen. Éppen ezért (is) van a védőnő, hogy legyen egy megbízható társ, aki végigkíséri a terhességet, és minden felmerülő problémával fordulhatnak hozzá a kismamák.

A terhesség második harmada a 13-27. hétig tart. A második trimeszterben a legtöbb kismama végre fellélegezhet egy kicsit, hiszen enyhülnek a hányingeres panaszok és a kismama az energiáját is visszanyerheti. Természetesen, ahogy nő a pocaklakó és vele együtt a méh is, újabb addig ismeretlen panaszok merülhetnek fel, ezeket mindig alaposan beszéljük át a várandósgondozásban résztvevő szakemberekkel, a háziorvossal, a szülész-nőgyógyásszal valamint a védőnővel.

A babaszoba berendezése nagyon fontos feladat. Nem csak az új családtag kényelmét szolgálja, hanem a már egyre izgatottabb kismama megnyugtatására is szolgál. A terhes nők életében ez az időszak nagyon meghatározó, rengeteg új érzés és felelősség telepszik rájuk, és a babaszoba kialakítása, a gondos tervezés és berendezkedés azt az érzetet keltik bennük, hogy mindent a kezükben tartanak, felkészülten várják haza az újszülöttet. Ahogy a cikksorozat előző részében már megírtuk, a babaszoba kialakítása során mindig fontos szem előtt tartani, hogy milyen funkciókat kell majd betöltenie: altatás, pelenkázás és tisztaság, ruhák és játékok, valamint etetés.

2022.02.16 22:05

A legtöbb kismama a terhessége egyes szakaszaiban - egyesek akár az egész terhesség alatt - tapasztalhatnak álmatlanságot. Furcsa változás ez egy olyan nőnek, aki előtte jó alvó volt, hiszen ez látszólag minden ok nélkül felborul. Gyakori, hogy a kismama - akár az egész napos pihenés ellenére is - rendszeresen fáradt, azonban mikor alvásra kerülne a sor, egyszerűen nem tud elaludni, vagy ha végre mégis sikerül, rendszeresen felriad az éjszaka folyamán. 

Az előző cikkünkben már meséltünk pár igencsak érdekes tényről, melyek meglephetik az újdonsült szülőket. Nézzük, milyen további nem várt érdekességek várnak az új családtag érkezésével!

2022.01.06 12:01

A kismamákra általában a második trimeszterben rájön a fészekrakó ösztön. Az apukák ilyenkor értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen az ő meglátásuk alapján még nagyon sok idő van hátra a baba érkezéséig, azonban hamar rájönnek, hogy könnyebb a kismamának engedni. Az anyuka nyugtalansága csak akkor fog csillapodni, ha már minden tökéletesen elkészül, az új családtagot saját kis berendezett kuckója várja haza. Arról már korábban írtunk, hogy lehet kiválasztani a lakás legoptimálisabb szobáját gyerekkuckónak és hogyan tegyük azt biztonságossá, valamint arról is, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb színt és fali dekorációkat. Most nézzük magát a berendezést! A babaszoba kialakítása során mindig tartsuk szem előtt, hogy milyen funkciókat kell majd betöltenie: altatás, pelenkázás és tisztaság, ruhák és játékok, valamint etetés.

2022.01.06 11:57

A terhesség egy nő életének - sőt a pár mind a két tagjának - az egyik legérdekesebb időszaka. Onnantól kezdve, hogy a terhességi teszt pozitív lesz, az életük végérvényesen megváltozik, hiszen új taggal bővül majd a család. A baba megszületése előtt, már a terhesség kezdetén egy új kaland veszi kezdetét, tele olyan érzésekkel és tapasztalatokkal, melyek addig elképzelhetetlennek tűntek. Ahogy gömbölyödik a pocak, majd később a baba mozgását is lehet érezni, egyre valóságosabbnak tűnik, hogy végre szülővé válnak. De vajon mi az, amit a magzat az anyaméhben a külvilágból, a szüleiből érzékel?

Mikor új élet érkezik a családba, az teljesen felforgatja az addig megszokott hétköznapokat. Az újdonsült szülők próbálnak felkészültek lenni, ezért rengeteg könyvet és cikket elolvasnak a kisbabákról és ellátásukról, és még így is rengeteg meglepetés éri őket. Összeszedtünk pár érdekes tényt az újszülöttekről, hogy ezek ne érjék felkészületlenül a szülőket.

2021.12.13 16:33

A kismamák életében sok a változás: a növekvő hormonszint különböző terhességi tüneteket okozhat, a munkával töltött hétköznapokat felváltja az otthoni pihenés, a közelgő felelősség és az ismeretlen rengeteg megválaszolatlan kérdést vethet fel. Éppen ezért nem csoda, hogy a legtöbb kismama terhessége során furcsa, élénk és nagyon gyakori álmokról számol be.

Egy nappali attól lesz otthonos, hogy lakják, nem egy mindig steril környezet fogadja a vendégeket. Azonban ebből az élhető környezetből könnyen lehet olyan állandóan kupis állapot, mely egy hirtelen betoppanó vendég fogadására alkalmatlan.

2021.11.22 11:01

Mikor egy pár elhatározza, hogy családot alapítanak és jöhet a baba, mind a kettőjüknek, de főképpen a leendő anyukának fontos, hogy felkészüljön. Először minden fiatal pár úgy gondolja, hogy az elhatározás megszületése után azonnal várható a kicsi, pedig az sem ritka, hogy a gyermekáldásra hosszú hónapokig várni kell. Azonban az optimális termékenységért a pár mind a két tagja tehet! Nézzük meg, mi segítheti egy gyermekre vágyó nőt a könnyebb teherbe esésben. 

Korábban már írtunk arról, hogy szoptatás alatt mit ajánlott enni, most pedig nézzük meg, mik azok, amik tiltólistára kerülnek egy újdonsült anyukának. Hiszen ahogy terhesség alatt, úgy a szülést követően is vannak olyan ételek és italok, melyek ha nem is annyira szigorúan tiltottak, de semmiképpen nem ajánlottak. Hiszen minden, amit az anyuka megeszik, az belekerül az anyatejbe, így nagyon fontos, hogy a terhesség során betartott egészséges étrendet továbbra is betartsa. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg olyan élelmiszer van, aminek az íze a tejben is érezhető, így esetleg elveheti a kicsi kedvét a szopizástól.

A terhesség nem csak külsőleg változtatja meg a kismamát, hanem lelkileg is nagyon komoly folyamatok zajlanak le. Az egyre több hormon különös belső változásokat okoz, ezeket pedig fontos, hogy az anyuka és a párja is tudja kezelni. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy az egyre közeledő szülés, a vele járó teljesen új élethelyzet gondolata, és az emberre szakadó hirtelen felelősség milyen hatással van a közérzetre. Van, hogy a várandós anyuka nevetését egyik pillanatról a másikra felváltja a keserves sírás, vagy szinte ok nélkül dühös lesz, de ne aggódj, ez teljesen normális!

2021.10.21 16:48

A Halloween eredendően angolszász népszokás, de manapság már a világ számos országában, így Magyarországon is elterjedt. Az ijesztő vagy vicces jelmezek, a tökfaragás és almahalászat minden korosztálynak megfelelő mulatság. A újdonsült fiatal szülőknek sem kell lemondaniuk egy kis Halloweeni szórakozásról, sőt babájukkal az összejövetel legfeltűnőbb jelensége lehetnek.

Beköszöntött az ősz, jönnek az egyre hidegebb nappalok és éjszakák, előkerülnek az egyre vastagabb és melegebb ruhaneműk. 

Valld, nincs is rosszabb annál, mint mikor a felfrissítő sétát teszed a kicsivel, jól bebugyolálod, nehogy megfázzon, büszkén tolod a helyi parkban a babakocsit, de minél tovább vagy kint, annál inkább érzed, hogy lefagy a kezed.

Sajnos ritka az olyan baba, aki könnyedén átvészeli a fogzási időszakot, a legtöbb gyermeknek sokszor és sokáig fájdalmat okoz a tejfogak előbújása. A szülők persze nem szeretik látni, hogy a kicsi szenved, napokat végig sír, éppen ezért minden létező praktikát bevetnek, hogy a kis fogak minél hamarabb előbújjanak.

A gyermekáldás bizony nem csak a felhőtlen boldogságról szól. Természetesen mikor végre megfogan a várva várt új családtag, akkor a szülők boldogsága határtalan, azonban rögtön utána jelentkeznek a kellemetlen tünetek, melyek a terhesség velejárói.

Miután kiderült, hogy új aprósággal bővül a család, az egyik legizgalmasabb és egyben legnehezebb feladat, hogy kiválasszuk a kicsi nevét. A legtöbb anyukának - sőt néha az apukáknak is - már kisgyermekkortól van egy kiválasztott név, melyet szívesen adnának születendő gyermeküknek. Azonban, mikor konkrétan választásra kerül a sor, jóval nehezebb eldönteni, melyik legyen az a név, amit gyermekük egész életében viselni fog. Pláne, ha az elképzelések nem egyeznek a két szülő között. Nézzük meg, milyen tanácsokat érdemes megfogadni, hogy könnyebb legyen a választás!

A kismamákra vonatkozó étrendi szabályok és ajánlások a szülést követően sem tűnnek el nyomtalanul. Fontos, hogy az újdonsült anyuka odafigyeljen arra, mit eszik, hiszen az határozza meg, hogy milyen vitaminokhoz és tápanyagokhoz jut a kicsi az anyatejen keresztül. Vannak anyukák, akiknek eleinte nem elég az anyatejük, azonban érdemes tudni, hogy több olyan étel is van, amely laktogén, tehát segíti az tejelválasztást. 

Nézzük, milyen étkezési tanácsok vonatkoznak a szoptatós anyukákra, mik azok, amelyek serkenthetik az anyatej termelődését!

Az egyik legboldogabb pillanat az ember életében, mikor egy szép reggelen megpillantja a második vonalat is a terhességi teszten, és határtalan örömmel ünnepelhet az újdonsült apukával együtt. Rögtön a teszt elvégzése után azonban ezer meg egy kérdés merül fel a kismamában, a legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kisbaba egészségesen szülessen meg 9 hónap múlva. 

2021.08.23 12:00

Mikor egy fiatal pár meghozza azt a fontos döntést, hogy családot szeretnének alapítani, szeretnék, ha minél hamarabb pozitívat mutatna a terhességi teszt. Sajnos a legtöbbször azonban nem jön rögtön az első hónapokban a baba, de semmiképpen nem szabad kétségbeesni, hiszen az egy éves próbálkozás teljesen normális. Azonban a várakozással teli hónapok egyre türelmetlenebbé tehetnek mindenkit, főleg a babára vágyó nők figyelik árgus szemekkel testük minden rezdülését, hátha egy apró, terhességre utaló jelet észrevesznek. Természetesen a legbiztosabb jel, ha kimarad a ciklus, és a terhességi teszt is pozitívat mutat, azonban némely nő már az első pár hétben is megérzi, hogy nincs egyedül. Nézzük hát, mik is ezek a tünetek, melyek utalhatnak arra, hogy 9 hónap múlva új családtaggal bővül a család!

2021.08.08 21:35

Mikor az új családtag megszületik, minden friss anyuka gondolata akörül forog, hogy minden szükségeset megadhasson a gyermekének. Eleinte a legtöbb felmerülő kérdés az anyatejjel és szoptatással kapcsolatos, ez nem is csoda, hiszen az anyatej elengedhetetlen tápanyag a kicsi számára, és mindemellett a szoptatás fontos az anya és gyermek közötti lelki kapocs kialakításában is.

A várandósság utolsó hetei megterhelőek lehetnek a kismamának. Az állandó izgalom, a várakozás, a kis jövevénnyel egy teljesen új élet. Pláne igaz ez, ha elérkezik a várva várt dátum, és a baba mégsem akar megszületni, csak telnek-múlnak a napok, és a kismama egyre türelmetlenebb. A legtöbben ilyenkor minden házi praktikát bevetnek, hogy beindítsák a természetes szülést, hogy minél hamarabb a kezükbe foghassák az új családtagot. Azonban fontos tudni, hogy a legtöbb házi praktika hatásossága tudományosan nem bizonyított, sőt, egy-kettő akár káros is lehet, így minden esetben szükséges előtte orvossal egyeztetni!  Nézzük, milyen tények és tévhitek kapcsolódnak a szülésindító praktikákhoz!

2021.08.08 21:26

Az előző cikkünkben arról írtunk, mit kell ennie egy kismamának, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítani tudjon a kicsinek. Most pedig nézzük meg, mik azok az ételek, amiket tanácsos elkerülni terhesség alatt, illetve csökkenteni kell a bevitt mennyiséget!

Amikor egy újszülött érkezik a házhoz, a friss szülőkre hirtelen rászakad a sok újdonság, rengeteg új dolgot kell megtanulniuk ahhoz, hogy az új családtag jól érezze magát. Az újszülöttnek az első napok, hetek a legnehezebbek, hiszen egy számára teljesen új, ismeretlen világba csöppen, ahogy elhagyja az anyaméhet. Ahhoz, hogy a szülők minél könnyebben átsegítsék a kicsit ezen a változáson, fontos, hogy már jóval a baba megszületése előtt beszerezzék a megfelelő kellékeket. 

2021.07.07 14:15

Fontos kérdés, ami már a babatervezéskor is felvetődik, hogy mit és mennyit kell a kismamának ennie ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagokat és vitamint biztosítani tudjon a kicsinek.

A baba születése előtt nagyon fontos feladat, hogy kényelmesen és hasznosan rendezzük be az új jövevény szobáját. Az előző cikkben már beszéltünk a szoba kiválasztásáról, valamint a szoba biztonságossá tételéről is. 

Mikor új jövevény érkezik a családba, a fiatal szülők már jóval előtte elkezdik a előkészületeket. Ilyenkor beindul a fészekrakó ösztön, és - valljuk be, leginkább a fiatal kismamákban - leküzdhetetlen a vágy, hogy minden szükségeset idejében beszerezzen, előkészítsen a babának. Ilyen nagyon fontos feladat a babaszoba kiválasztása, felújítása, kialakítása, melyből az apuka is jócskán kiveheti a részét.

 

Itt a jó idő, végre lehet nagyokat sétálni a babával. A friss levegő és a napfény nagyon fontos a kisgyerek egészségéhez, éppen ezért minden évszakban rendszeresen kell lehetőséget biztosítani a levegőztetésre. Azonban a friss levegőn tartózkodásnak nem csak előnyei hanem veszélyei is lehetnek, ezzel kapcsolatban adunk pár tippet.

A kézmosás fontosságát eddig se győzte az ember hangsúlyozni a gyerekeknek, mióta sajnos a világjárvány a mindennapjaink részévé vált, még több figyelmet kell fordítanunk a megfelelő higiéniára. Ez nem a legkönnyebb feladat, mikor az ember a makacs gyereket próbálja rászoktatni a gyakori és megfelelő kézmosásra.

2021.05.25 23:22

Végre itt a jó idő, lassan beköszönt a nyár és vele együtt a strandszezon is. A tikkasztó nyári melegben jó programnak ígérkezik egy családi strandolás, azonban kisgyerekkel minden felmerülő kérdésre és problémára előre át kell gondolnunk, mi lesz a megoldás. Már jó előre készítsünk össze mindent a strandtáskába, nehogy aznap reggel a nagy kapkodásban valami otthon maradjon.

Egy kisgyermekes anyuka ki sem mozdulhat ottonról anélkül, hogy a gondosan összekészített “túlélőcsomagját” magával ne vinné. Hiszen minden anyuka tudja, hogy egy kisgyerekkel minden megtörténhet, így mindig kéznél kell lennie több pelenkának, törlőkendőnek, plusz váltás ruhának, popsikrémnek, pótcuminak, zsebkendőnek, vizesüvegnek, kis takarónak.

Hatalmas felelősség egy kismamának, hogy amint megfogan a várva várt kisbaba, onnantól kezdve nem csak magáért felelős, hanem a benne növekvő kis életért is. Nem véletlen, hogy a családtervezés első lépése is az, hogy lemondunk minden káros szenvedélyünkről, ami árthat a babának, és felvértezzük szervezetünket minden fontos vitaminnal és tápanyaggal, ami segíti a baba fejlődését. Éppen ezért ajánlott a tervezett megfoganás előtt már 2-3 hónappal korábban elkezdeni például a terhesvitamin szedését, és rászokni az egészséges étkezésre. De miután a terhességi teszt végre pozitívat mutat, akkor is rengeteg fontos dologra kell figyelnie a kismamának. 

A legizgalmasabb időszak egy család életében, mikor az újszülöttet végre hazavihetik, és ország-világnak elújságolhatják, hogy új családtag érkezett. Erre a nagy bejelentésre manapság már nagyon kreatív megoldások léteznek, így nem kell megelégednünk a kórházban készült első képekkel, melyen legtöbbször nem a legjobb oldalát mutatják az újszülöttnek és a friss anyukának.

2021.04.16 10:09

Mikor az újdonsült szülők végre haza vihetik magukkal a kisbabájukat, otthon azonnal rájuk szakad a sok-sok új teendő a kisbabával. Minden élmény új, minden megoldandó feladat elsőre nagyon ijesztőnek tűnik. Az egyik legfélelmetesebbnek tűnő feladat a kisbaba fürdetése, pedig, ha megfogadunk egy-két jó tanácsot, a fürdetés egyszerű és szórakoztató mindennapi tevékenység lehet.

2021.04.04 20:34

Mikor egy új kicsi élet születik a családba, a szülők legfontosabb feladatává válik, hogy az apróságnak megadjanak mindent, amire csak szüksége lehet. Ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy etetik, fürdetik, tisztábateszik, tanítgatják, hanem azt is, hogy megóvják őt minden veszélytől, biztosítják neki azt a biztonságos környezetet, ahol felcseperedhet.

Lassan végre ismét beköszönt a tavasz. A téli hideg és sötétség helyét felváltja a sok napsütés és a jó idő. Ilyenkor nem csak a természetnek van szüksége megújulásra, hanem nekünk és környezetünknek is. Jöhet a tavaszi nagytakarítás, a lomtalanítás, a ruhásszekrény rendszerezése, egy-egy szoba átrendezése. Újítsd meg otthonodat, hidd el, az új környezetben a kedved is ezerszer jobb lesz!

Mikor az újszülött a világra jön, legtöbb érzékelése, mint a tapintás, ízlelés, szaglás és hallás már fejlett, a látása pedig ugyan még homályos, de idővel teljesen kifejlődik.

A gyerekek szülinapja minden évben nagy mulatság. Az ünnepelt már alig várja, hogy ismét összegyűljön a család és az iskolai barátok, osztálytársak, hogy egy napra csakis őt ünnepelje mindenki. 

A legboldogabb hír egy pár életében, mikor kiderül, hogy megfogant a várva várt baba. Természetesen az nem kérdés, hogy te, az anyuka hogyan tudtad meg a hírt, az apuka viszont rengeteg kreatív módon szerezhet róla tudomást, minden csak kreativitásodon múlik. Nem érdemes elsietni, ez egy hatalmas hír, ami megérdemli, hogy a lehető legjobban meglepje a boldog apukát. A legjobb, ha minél inkább a párodra, a párkapcsolatodra szabod a meglepetést, gondold át mi a hobbija, mik a kedvencei, szokásai, mit szerettek a legjobban együtt csinálni, és utána biztosan rögtön beugrik a legmegfelelőbb megoldás.

2021.02.12 12:15

A február a farsangi mulatságok időszaka. Sülnek a finomabbnál finomabb fánkok, ez a vidám karneválok időszaka. Ilyenkor bárkiből bármi lehet, a kisgyerekektől a felnőttekig mindenki különleges maskarát ölt, hogy együtt ünnepelve búcsúztassák el a telet. 

Hatalmas döntés, mikor egy fiatal pár elhatározza, hogy belevágnak a családalapításba. Kavarognak a gondolatok, mire lesz szükség, hogy lesz berendezve a gyerekszoba, mikor tudja majd az anyuka otthagyni a munkát, hogy teljes nyugalomban várhassa a gyermeket, hogyan fogják megoldani életük legnagyobb kalandját, hogyan válnak majd szülőkké.

Már régóta hallhatjuk, az anyatej minden cseppje aranyat ér. Valóban jótékonyan hat a baba egészségére és fejlődésére, azonban azt már kevesen tudják, hogy az anya egészségére is pozitívan hat. Ha a baba anyatejet fogyaszt, úgy csökkenhet a gyermekkori elhízás, valamint az asztma kialakulásának esélye is, továbbá befolyásolja az agyi fejlődést is. Habár már egyre jobb tápszereket lehet kapni, egyik sem ér fel az anyatej jótékony hatásaival. Ezért igyekezz minél több ideig ellátni a gyermekedet anyatejjel, de ne csüggedj el akkor sem, ha tápszerrel kell kiegészítened az étkezéseket. Azonban most adunk pár tippet, hogy szaporíthatnád a tejedet:

 

A legtöbb szülő izgatottan várja, hogy vajon mikor bújik ki az első fogacska. A szerencsésebb babáknál szinte észrevétlenül zajlik le ez a természetes folyamat. Azonban a babák nagy részénél számos kellemetlen tünet jelentkezhet fogzáskor.

A gyerekszobát berendezni nagy kaland. Természetesen a berendezés hasznossága fő szempont, de legalább ennyire fontos az összhatás is. A dekorációt meghatározza a gyermek neme, kora, a saját vagy a már meglévő gyerek ízlése, kedvencei, vagy egy választott tematika.

2020.12.02 12:58

Nincs is nagyobb boldogság egy kis jövevény érkezésénél, és minden újdonsült anyukától is ezt hallhatjuk vagy láthatjuk különböző közösségi felületeken. Azonban a valóságot már kevesen osztják meg a világgal. Ugyanis bárki bármit mond, az első időszak a csöppségeddel nem biztos, hogy egy leányálom. Sajnos a legtöbben szégyellnek erről beszélni, pedig lehet, hogy így jobban elkerülhető lenne a szülés utáni depresszió.

Igazi kihívás! Az első hetek meglehetősen megterhelő lehet a számodra, ugyanis rengeteg kérdés merülhet fel benned és bizonytalan lehetsz, hogy vajon mindent jól csinálsz-e.

Most adunk néhány tippet, hogy könnyebben átvészeld a kezdeti nehézségeket:

Amennyiben első gyermekedet várod, úgy biztosan benned is megfogalmazódott már, hogy mi mindent vinnél magaddal a nagy napon. Azonban nem mindegy, hogyan pakolsz be. Az ember azt gondolná, hogy két kis bőröndben elfér minden, viszont ma már logikusan kell többféle csomagot összeállítani. Most ebben szeretnénk segíteni, hogy a szülés során és a kórházban eltöltött napok is kényelmesek legyenek számodra. Lássukmi mindent kell magaddal vinned a kórházba:

2020.10.19 09:04

Első szakasz: vajúdás

 

Ez a leghosszadalmasabb része az egész folyamatnak. Ebben a szakaszban indulnak meg a fájások, valamint ekkor kezdődik meg a méhszáj kinyílása is. Azoknál a nőknél, akik először szülnek, akár 8-12 órán keresztül is eltarthat ez a kihívásokkal teli szakasz.

Bár azt gondolnánk, hogy terhesség alatt a mozgás elhanyagolható, hiszen a pihenés fontosabb, azonban ez nem így van. Ebben az áldott állapotban a megszokottnál is fontosabb, hogy rendszeresen mozogj. Ugyanis minél nagyobb a pocak, annál sűrűbben jelentkezhet hát- és derékfájás, emésztési problémák. Azonban nem mindegy, hogy ezekre a hónapokra milyen mozgásformákat választasz.

A szülés az egyik legnagyobb kihívás egy nő életében. Azonban a szeretteid segítségével megkönnyíthető ez a hosszadalmas folyamat és elviselhetőbb a fájdalom is. Mivel a legtöbb gyógyszer használata nem engedélyezett, ahogyan a terhesség alatt sem, úgy a természetes fájdalomcsillapítás módszereit érdemes memorizálnod. Mivel a vajúdás általában több órán keresztül is tarthat, így praktikus, ha minél több ötletet gyűjtesz, hogy hogyan enyhítheted a fájdalmaidat.

 

2020.08.15 13:36

Az aranyóra a születés utáni pár órát jelenti, amikor a kisbaba megpihenhet az édesanyja hasán. Ilyenkor nagyon fontos az első bőrkontaktus. Szülés után az anya és gyermeke megpihennek egymás társaságában. A babóca születése után szárazra törlik, betakarják meleg takaróval, alulról pedig édesanyja teste melegíti. Ekkorra a baba megnyugszik, hiszen itt ugyanúgy hallja anyukája szívdobbanását, ahogyan bent is hallotta.

Mit is tartalmaz az anyatej? Legtöbbször hallhatjuk, hogy mindenféle jót, amire a babának szüksége lehet. Azonban itt az ideje, hogy megtudj többet az anyatejről.

 

Ma már számos táblázatot lehet találni az interneten, hogy az anyatejben milyen és mekkora mennyiségben találhatók meg a zsírok, fehérjék, a tejcukor és a különféle ásványi anyagok. Azt viszont tudnod kell, hogy ezeknek az összetevőknek az arányai, a szoptatás hónapjai alatt, de akár egy szoptatáson belül is változhatnak. Az anyatej összetétele nem állandó, hanem mindig a baba életkorának, szükségleteinek megfelelően alakul.

A világ egyik legtermészetesebb dolga, hogy terhesség alatt súlygyarapodás következik be. Valamennyi aggodalomra csak azoknak van okuk, akik a várandósság előtt túlsúlyosak, hiszen nem tudhatják, hogyan befolyásolja a terhességet és mennyire biztonságos ebben az időszakban a fogyás.

Ma már egyre inkább jellemző, hogy a nők saját maguk kérvényezik a császármetszéssel végzett szülést. Öt-tíz évvel ezelőtt még csak nagyon indokolt esetben hajtották végre a műtéttel járó szülést. Ez főleg a nyugati trendnek köszönhető: például az Egyesült Államokban szinte hétköznapi beavatkozásnak számít, de Németországban is egyre inkább ezt a módszert választják. Itthon is növekedni látszik ez a szokás, mégis a mai napig rengeteg tévhit kering a császármetszéssel kapcsolatban. Lássuk is ezeket:

2020.06.24 12:07

Mivel a várandósság egy természetes élettani állapot, így egy bizonyos szakaszig semmi akadálya nincs az utazásnak. A terhesség elején akár még repülővel is lehet utazni, később azonban ez már nem ajánlott. Azonban nem minden kismamának javasolt mindenféle úticélt kitűznie magának. Amennyiben cukorbetegség, magasvérnyomás, trombózisra való hajlam, jelentősebb túlsúly áll fenn, esetleg korábbi vetélés vagy koraszülés történt, úgy terhesség alatt kerülendők a hosszabb utazások. 

A második trimeszter a 12. héttől a 28. hétig tart. (3-6 hónap)

Az első trimeszter leteltével a kismamák megnyugodnak, hiszen a kritikusabb időszak véget ért. Jó esetben nincs többé reggeli rosszullét, szédelgés és állandó álomkór. Visszatér az energia és újra a réginek érzik magukat. Megnő a fizikai aktivitás az első időszakhoz képest és mivel ekkor még egész kicsi a has, így mindenféle akadály nélkül el lehet végezni a napi teendőket.

Mikor számít még normálisnak az alhasi fájdalom, és mikor érdemes orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre kerestük most a választ.

Bár a várandósságról általában a boldog babavárás jut az eszünkbe, mégis vannak olyan időszakok, amelyek kicsit kellemetlen tüneteket produkálhatnak. Ilyen a kismama testének vizesedése is. Sajnos rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban, amelyek további problémákat okozhatnak. Azonban most szeretnénk, ha megismernéd a vizesedés kialakulásának okait, hiszen így egyszerű odafigyeléssel javíthatsz a helyzeten.

Bár életünk egyik legszebb szakasza a várandósság, azonban ezen időszak alatt jelentkezhetnek olyan apró kellemetlen tünetek, amelyeket szeretnénk elsősorban megérteni, majd amennyiben lehetséges, orvosolni.

Rengeteg mendemonda terjed arról, hogy szabad-e várandósan koffeint fogyasztani. Ha igen, akkor mégis mennyit? Vagy akár ezzel is árthatunk a magzatunknak?

 

Érdemes elsősorban azzal az információval tisztában lenni, hogy a koffein a méhlepényen keresztül be tud jutni a baba véráramba, ezért kérdéses a koffein fogyasztása.

 

 

Kevés olyan ember van, akinek nincs hatással az életére a koronavírus. Az iskolák távoktatásban működnek, az ovik, bölcsik pedig ügyeletben. Aki csak tudja, otthonról végzi a munkáját, közben pedig igyekszik lefoglalni az otthon lévő gyerkőceit.

Most végre van időd rendszerezni a konyhádat

 

Eddig időhiányban szenvedtünk, hiszen állandóan rohantunk, tele voltunk programokkal, amikor csak lehetett kimozdultunk. Most azonban olyan helyzet alakult ki, hogy időnk nagy részét otthon kell töltenünk.

A legtöbb lurkónak óriási nagy kihívást jelent éjszaka kimenni a mosdóba, ugyanis még annyira félnek a sötétben, hogy inkább tartogatják reggelig, ha kibírják addig. A világítós kapcsoló matrica azonban pont annyira világít éjszaka, hogy megnyugvást jelent számukra, hogy van egy kis fényforrás és könnyen megtalálják a kapcsolót. Így egy pillanat alatt világos lehet a szobában. Többféle figura közül is tudsz választani. Amellett érdemes döntened, amely a gyerkőcödhöz a legközelebb áll.

Abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy várandós vagy, végigfut a gondolat a fejedben, hogy innentől kezdve vajon mennyi mindenről kell lemondanod. Aztán minél többet olvasol a témáról, annál bizonytalanabb vagy, hogy akkor mit is lehet tenni és mit nem. A végén pedig kiderül, hogy “szinte minden ártalmas lehet a babára” és fogalmad sincs mit tegyél és mit nem. Na erre a pontra nem szabad eljutnod. Természetesen vannak alapvető szabályok, amelyeket szigorúan be kell tartanod, mint például, hogy nem dohányzol, nem fogyasztasz alkoholt, nem szedsz gyógyszereket. Azonban az első trimeszterben ennél valóban sokkal több dologra kell odafigyelned:

Egy dolgot már most leszögeznénk: a kellemes várandósság kulcsa a törődő férfi.

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez az időszak főleg az anyukáról és magzatáról szól, pedig a férfinak épp úgy jelentős szerepe van a 9 hónap alatt, ahogy az anyának is.

A férfiak sokszor bizonytalanok, hogy mégis mi az ő feladatuk ebben az izgalmas időszakban, pedig a válasz nagyon egyszerű: odafigyelés és törődés.

2020.02.11 21:10

Talán ez az egyik legmegosztóbb ünnep itthon az emberek körében; ugyanis vagy nagyon kedvelik ezt a napot vagy teljesen feleslegesnek tartják.

 

Ha Farsangról van szó, akkor mindenkinek a jelmezes buli vagy bál jut az eszébe. Azonban azt már kevesen tudják, hogy honnan ered ez az ünnep és mi is a jelentősége.

Mostanában rengeteget hallunk erről a témáról, amelyről mindenkinek más a véleménye. Bár a legtöbben teljes mértékben elutasítják ezt az állítást, azonban némi igazság azért van benne. 

Egy kapcsolathoz két ember kell. Ők ketten mikor megismerik egymást, abba a külsőbe és belsőbe szeretnek bele, amit akkor és ott látnak. Ezen tulajdonságok alapján döntenek arról, hogy szeretnék-e együtt járni az élet rögös útját, vagy inkább kutakodnak tovább addig, míg meg nem találják az igazit.

Sosem felejtem el, amikor dédnagymamám mesélte, hogy az ő idejében ha egy nő 20 éves lett, akkor már vénlánynak számított. 16 évesen házasodtak, majd jöttek is a lurkók egymás után. Még anyukám idejében is másabb volt a világ (80-as évek), hiszen minden nő számára természetes dolog volt, hogy 20-25 éves kora körül belevág a családalapításba.

Rengeteg munka egy jól működő párkapcsolat. Heteket, hónapokat, de leginkább éveket fektetünk bele ebbe a “közös projektbe”, amelyet aztán nem szívesen engedünk el. Azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a kitartó munka meghozza a gyümölcsét. De vajon minden esetben lesz eredménye?

A legtöbb szülő egyik rémálma az, hogy saját felelőtlensége miatt betegszik meg a gyermeke. Így sokan, szinte már-már betegesen megállás nélkül csak takarítanak. De vajon mi a helyes, mennyire legyen tisztaság az otthonunkban?

Már biztosan nagyon izgatott és kíváncsi vagy, hogy milyen lesz az első karácsonyod a kisbabáddal; hogy mennyire lesz meghitt hármasban ünnepelni, milyen szuper képeket fogsz tudni készíteni, és hogy mit fog szólni az egész család ehhez az új helyzethez.

2019.11.10 10:43

Ha még hezitálsz, hogy szükséged van-e baldachinra a gyerkőcöd kiságyára, akkor most elárulunk pár titkot, hogy miért is fogod ezt imádni:

 

Igaz, hogy ma már a mobiltelefonok kiváló minőségű képeket tudnak készíteni, viszont ha igazán művészi fotókat szeretnél látni csöppségedről, akkor mégis érdemes ezt a feladatot inkább egy babafotózásra specializálódott fotósra bíznod. Ő már rengeteg szakmai tapasztalattal és türelemmel rendelkezik, így a fotózás eredményesebb lehet, mintha magad készítenéd el a képeket.

Bár a legtöbb gyerkőc imád fürödni, mégis vannak napok, amikor egyáltalán semmi kedvük pancsolni. Ilyenkor érdemes bevetned pár trükköt, hogy a rutinos fürdetős program ne csapjon át sírós, drámai előadásba.

Bár azt gondolnád, hogy gyermeked otthon van a legnagyobb biztonságban, el kell, hogy szomorítsunk, hiszen a négy fal között is számtalan veszély leselkedik rá. És azt is tudnod kell, hogy minél nagyobb a lurkód, annál több dologra kell odafigyelned.

Szülőként az egyik legjobb érzés a világon az, amikor gyermeked megteszi az első lépéseit. A babád megszületése után talán ez a második legnagyobb történelmi pillanat a családod életében. A pici lurkód pedig széles mosollyal, büszkén lépdes előre, míg nem megérkezik ismét a földre. Már annyira szeretne folyamatosan lépkedni, hogy kicsit bosszantja is, hogy nem tud mindenki karjába odaérkezni lecsüccsenés nélkül.

Biztosan te is tapasztaltad már, milyen több percen, vagy órán keresztül a gyermekedet cipelni. Bölcsibe menet, bevásárlás vagy séta közben, de egy kirándulás során is könnyen előfordulhat, hogy elfárad a kis lurkód, és azonnal az öledben szeretné tovább folytatni az épp aktuális programot.

Egy pici gyermek állandó felügyeletet igényel, szinte a nap 24 órájában. Nincs ez másképp az autóban sem. Annyi nehézség viszont van benne, hogy vezetés közben szinte lehetetlen folyamatosan odafigyelned a gyerkőcödre, hiszen első a saját biztonságotok. A vezetés 100%-os koncentrációval jár, így csak egy-egy pillanatra tudsz ránézni a csemetédre. 

Biztosan te is észrevetted, milyen gyorsan növekszik a te édes, pici fiad. Ha ez így van, akkor viszont hamarosan gondolnod kell a pelus, később pedig a bili elhagyására, amelyek nem tartoznak a legkönnyebb feladatok közé. Mivel egyik napról a másikra nem tudod őt meggyőzni, hogy mostantól a wc-t használja, ezért valószínűleg a játékos módszer fog beválni.

Gyönyörű napsütés, friss levegő és a békésen alvó kisbabád. Biztosan Te is szoktad azt érezni, hogy ez az a pillanat, amelyet soha semmiért nem cserélnél el. Ott ülsz a teraszon, csak nézed őt, percekig csodálod a létezését és őrzöd a kis álmait.

2019.07.09 19:18

Kevés olyan ország van, ahol jobban támogatnák a gyerekvállalást, mint Svédországban. Ott az egyik cél az, hogy az apák minél jobban részesei lehessenek a gyereknevelésnek. Ők a szülés után járó 480 nap fizetett szabadságból 60 napot kivehetnek. Ha nem élnek ezzel a lehetőséggel, akkor ez elúszott, mivel az anya nem használhatja fel helyette.

A bőr elsősorban a saját védelmi rendszerével dolgozik a napsugárzás hatásaival szemben, egy adott ideig védekezik is a leégés ellen. A fényvédő faktor ( SPF=Sun Protection Factor) azt jelenti pontosan, hogy az x faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább lehetünk a napon anélkül, hogy kipirosodnánk. Egy felnőtt átlagosan 20 percet tud eltölteni a napon anélkül, hogy megkapná a bőrét a nap. De persze ez egyénenként eltérő is lehet.

Rengeteg baci leselkedik gyermekünkre nap mint nap, és a legtöbbet szinte lehetetlen elkerülni, különben sehol sem hagynánk mászkálni őt. Bár valamennyi baktériumra szüksége van ahhoz, hogy erősödjön az immunrendszere, mégsem szeretnénk, hogy mindig mindenhol a szájába vegye a koszos kezét.

2019.04.25 21:21

A legtöbb kismama izgatottan várja, hogy végre elhagyhassa a kórház kapuit és elkezdődjön a családi élete a párjával és újszülött gyermekével. Ez egy örömteli, de egyben nehéz kezdet is. A megszokott rutinos hétköznapokat felváltja valami új és ismeretlen. Ez az időszak rengeteg kihívást és izgalmas pillanatot tartogat, amely által rengeteget fogsz fejlődni a pároddal és számos kérdésre fogjátok keresni közösen a válaszokat, mint:

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire egészséges dolog az, ha az apa jelen van a pici születésénél. Melyik megoldás a jobb -  hogy az apa végigkíséri az összes folyamatot, ami a szüléssel jár, vagy pedig a régen bevált módszert alkalmazza, és várakozzon a folyosón, amíg meg nem kapja a nagy hírt, hogy megszületett a gyermeke - erre nincs megfelelő válasz, hiszen mindenkinek más az igénye.

A babák nehezen viselik, ha épp nem az anyukájuk karjai közt lehetnek, ezért tökéletes megoldás lehet egy babafészek, amely a picik biztonságérzetét növeli, és kényelmét szolgálja. Kialakításának köszönhetően a baba mellett ülve, de akár fekve is tudod vele tartani a szemkontaktust, így annyi ideig csodálkozhatsz benne, ameddig csak szeretnél. A puha, keskeny dizájnak köszönhetően szűkös érzetet biztosít, így a gyermekedet az anyaméhre fogja emlékeztetni, ezáltal nyugodtan alvó kisbaba lehet. Nem csak a szülői ágyban helyezheted el a baböbölt, hanem babakocsiban, kiságyban vagy akár kanapén is, így mindig szem előtt lehet a picid.

2019.03.08 10:44

A várandósság időtartama 40 hét, azonban a 37. és 42. hét között a szülés bármikor elkezdődhet. A betöltött 37. hét előtt koraszülésről beszélhetünk, a 42. hét után pedig túlhordásról. Még ma sem tudni pontosan, hogy mi váltja ki a szülés megindulását.

 

A terhesség utolsó heteiben jelentkezhetnek a kismamánál a jósló fájások. Ezeket a valódi, a szülés megindulását jelző fájásoktól az különbözteti meg, hogy nem rendszeresek és pihenéskor vagy meleg fürdő hatására elmúlnak.

 

A vajúdás kezdetének két fő jele van: a magzatburok megrepedése vagy a vérzés.

A magzatvíz nagyon fontos a magzat tüdejének a megfelelő fejlődéséhez, hiszen ki- és belélegzi folyamatosan. Természetesen jut belőle a gyomrába is, ami aztán vizeletet termel és a kicsi születése után köszön vissza a pelenkában. Ezenkívül mechanikus védelmet is nyújt a magzatnak, hiszen megóvja az ütődésektől és hőmérsékletváltozásoktól. A hőmérséklete általában 36-37 fok, de a forró fürdőt és szaunát már nem tudja kiegyenlíteni, így ez nem engedett a terhesség során. A magzat a vízben szabadon és könnyen mozoghat, így hamarabb fejlődhet a csont és izomrendszere. Amikor a pici annyit fejlődött, hogy már nyelni is tud, akkor a magzatvíz az emésztőrendszer fejlődését is biztosítja.

A terhesség első szakasza, azaz az első trimeszter a 12. hétig tart. Ebben az időszakban rengeteg változáson fogsz keresztül menni, fizikálisan és mentálisan is, hiszen a baba normál fejlődése ebben az időszakban kezdődik el.

 

Sok mindenkitől hallhatod, hogy ki, milyen változást tapasztal ebben az időszakban, ezért már rengeteg információnak vagy a birtokában. De most, hogy veled történik ez a csoda, lehet, hogy olyan dolgokkal is szembesülnöd kell, amire nem is gondoltál volna.

2019.01.18 14:12

A legtöbb nőnek az egyik legnagyobb vágya, hogy gyermeke születhessen. Ennek érdekében mindent meg is tesznek, de sokszor már csak akkor, amikor többszöri próbálkozás után sem sikerült.

Ülök a buszon. Épp mennem kell vissza dolgoznom, mivel külföldön élek. Kinézek az ablakon, és csak a kopár tájat látom. Az üres faágakat, amelyeken megcsillan a tél első igazán csípős fagya.

Az ingerszegény környezet gátolja a pici agysejtjeinek a növekedését, míg a színek segítik a működésüket és a lélekre is hatnak.

 

Nem mindegy, hogy milyen tónusokat használsz a gyerekszoba dekorálásában, mert hosszútávon pozitív vagy negatív irányba billentheti a gyermeked közérzetét. Az erős, intenzív árnyalatok nyugtalanná tehetik az arra hajlamos bébiket, és ennek hatására az elalvás is nehézkessé válhat. Viszont a vidám, meleg és lágy pasztelltónusok között egy nagyon aktív baba is könnyebben szenderedhet álomba.

 

Egyik este épp filmeztünk a férjemmel, amikor arra lettünk figyelmesek, hogy a gyerkőc nagyon sír, így gyorsan át is szaladtunk hozzá, hogy megtudjuk mi a baj.

 

Egy szép nyári napon a barátnőm a 35. szülinapi buliját tartotta, melyet a kertben rendezett meg. A kert szépen fel volt díszítve, grillezéshez minden elő volt készítve, már ropogott a szén is, az üdítők be voltak készítve és halkan szólt egy kis lágy jazz zene is. Lassan megjöttek a vendégek is, a legtöbben kisbabával érkeztek vagy kis gyermekkel. Minden tökéletesen klappolt, egy ideig….

Nagyon elkeseredtem… Elfogyott minden reményem. A kisfiam már iskolás volt, és még mindig nem volt szobatiszta. Sokszor voltak álmatlan éjszakáim, hogy vajon mi is lehet baj. Az egész környezetem ellátott mindenféle tanáccsal, de sajnos egyik sem működött.

Már amikor feladtam és elfogadtam a helyzetet, akkor internetezés közben rábukkantam egy aranyos hirdetésre, amelynek a mai napig nagyon örülök.