Blog
2019.02.23 21:12

Mit kell tudni a magzatvízről?

A magzatvíz nagyon fontos a magzat tüdejének a megfelelő fejlődéséhez, hiszen ki- és belélegzi folyamatosan. Természetesen jut belőle a gyomrába is, ami aztán vizeletet termel és a kicsi születése után köszön vissza a pelenkában. Ezenkívül mechanikus védelmet is nyújt a magzatnak, hiszen megóvja az ütődésektől és hőmérsékletváltozásoktól. A hőmérséklete általában 36-37 fok, de a forró fürdőt és szaunát már nem tudja kiegyenlíteni, így ez nem engedett a terhesség során. A magzat a vízben szabadon és könnyen mozoghat, így hamarabb fejlődhet a csont és izomrendszere. Amikor a pici annyit fejlődött, hogy már nyelni is tud, akkor a magzatvíz az emésztőrendszer fejlődését is biztosítja.

Fontos a magzatvíz-diagnosztika?

A rengeteg vizsgálat során nem szabad kihagyni a magzatvízvétel diagnosztikát, hiszen akkor kaphatunk teljes képet a baba genetikai állapotáról. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően tudják megtalálni a genetikai hibákat mint pl. Down-kórt.

 

Tudtad?

A magzatvíz életfontosságú összetevőket tartalmaz, mint hormonokat, tápanyagokat, fertőzésgátló ellenanyagokat.
Milyen feladatot lát el a magzatvíz?

 

  • védi a magzatot a külső nyomástól
  • szabályozza a hőmérsékletet, melegen és állandó hőmérsékleten tartja a magzatot
  • fejleszti az izmokat és csontokat, hiszen a magzat szabadon úszkálhat a magzatvízben
  • fejleszti a tüdejét és az emésztőrendszerét, hiszen lenyeli a magzatvizet
  • védi a fertőzésektől: az amniotikus folyadék antitesteket tartalmaz
  • A hüllőfolyadék megakadályozza a testrészeinek együttes növekedését. Pl. ujjak és lábujjak fejlődésnél.
  • Köldökzsinór: a folyadék a méhben meggátolja, hogy a köldökzsinór összenyomódjon. Ez a zsineg gondoskodik az étel és az oxigén szállításáról a placentából.

Mikor jött el az idő?

 

Filmekben gyakran láthatjuk azt a drámai vagy komikus jelenetet, amikor is elfolyik a magzatvíz. A való életben ez viszont másképp is működhet. Előfordulhat, hogy a magzatvíz nem közvetlenül a fájások beindulása előtt távozik. A szülés általában a magzatvíz elfolyása után 24-26 óra elteltével indul be. Ez nagyban függ attól, hogy hogyan helyezkedik el a baba és milyen színű a magzatvíz. Általában a magzatvíz távozása után arra kérik a kismamát, hogy várakozzon a spontán fájásokra az elkövetkezendő 24 órában.

 

Ha a magzatvíz távozott, de nincs fájás, akkor rendszeresen el kell menni a szülészetre, hogy ellenőrizzék a baba helyzetét és mozgolódását. Amennyiben 36 óra elteltével sem indulnak be a fájások, akkor beindítják a szülést.