Blog
2019.03.08 10:44

A vajúdás első jelei

A várandósság időtartama 40 hét, azonban a 37. és 42. hét között a szülés bármikor elkezdődhet. A betöltött 37. hét előtt koraszülésről beszélhetünk, a 42. hét után pedig túlhordásról. Még ma sem tudni pontosan, hogy mi váltja ki a szülés megindulását.

 

A terhesség utolsó heteiben jelentkezhetnek a kismamánál a jósló fájások. Ezeket a valódi, a szülés megindulását jelző fájásoktól az különbözteti meg, hogy nem rendszeresek és pihenéskor vagy meleg fürdő hatására elmúlnak.

 

A vajúdás kezdetének két fő jele van: a magzatburok megrepedése vagy a vérzés.

A magzatburok megrepedése

 

Az első jelet a hétköznapokban lehet te is inkább úgy ismered, hogy elfolyt a magzatvíz. A magzatburokból eltávozó magzatvíz mennyisége mindenkinél eltérő lehet. Míg valakinél csak épp, hogy szivárog, addig másnál szó szerint folyik. Gyakran láthatjuk a filmekben, hogy minden nőnél a vajúdásnak ez az első tünete, de a valóságban sokkal kevesebb nőnél történik ez így, mint gondolnád. Előfordulhat, hogy vajúdás közben folyik el a magzatvíz. Amikor vajúdás előtt történik, akkor nagy az esélye annak, hogy a szülés 24 órán belül bekövetkezik. A vajúdás során a méhszáj fokozatosan kitágul. Ha elfolyik a magzatvized, akkor értesítsd azonnal a nőgyógyászod! Írd fel a magzatvíz elfolyásának az időpontját, színét, mennyiségét, hiszen ezekből az információkból az orvosod a megfelelő következtetéseket le tudja vonni.Vérzés

 

Pár nappal az összehúzódások előtt  rózsaszínes pirosas hüvelyi váladék távozik a szervezetből. Ez az úgynevezett nyákdugó, amely lezárta a méhnyakat a terhesség alatt. Nem minden nőnél fordul elő ez a jelenség, van aki csak összehúzódásokat érez a dugó átszakadása előtt.

 

A fő figyelmeztető jel azonban, hogy meg fog indulni a szülés, az a rendszeres méhösszehúzódás. Az első összehúzódások a menstruációs görcsökhöz vagy derékfájáshoz hasonlóak, amelyek 20-30 percenként jelennek meg és múlnak. A fájások fokozatosan erősödnek és időtartamuk egyre jobban kitolódnak. Később az összehúzódások egyre sűrűbbek lesznek, ekkor már 3-5 percenként előfordulhatnak.

 

Ha úgy gondolod, hogy megkezdődött a szülés, hívd fel azonnal a nőgyógyászodat! Vedd elő a jegyzeteidet és számolj be az összehúzódásokról és a fájdalmak erősségeiről.Fontos, hogy próbálj meg nyugodt maradni, amikor beindult a szülés, így biztosan nem maradnak otthon a legfontosabb dolgaid, mint az összekészített kórházi csomagod vagy a jegyzeteid a vajúdásról. Gondoskodj róla, hogy legyen valaki melletted, aki feljegyzi a tünetedeidet, bevisz a kórházba és támogat téged folyamatosan. De a legfontosabb, hogy a szülésre összpontosíts, hisz ekkor a te feladatod az egészséges gyermeked világra hozatala.