Blog
2019.04.05 13:45

Szülés apával vagy apa nélkül?

Nagyon megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire egészséges dolog az, ha az apa jelen van a pici születésénél. Melyik megoldás a jobb -  hogy az apa végigkíséri az összes folyamatot, ami a szüléssel jár, vagy pedig a régen bevált módszert alkalmazza, és várakozzon a folyosón, amíg meg nem kapja a nagy hírt, hogy megszületett a gyermeke - erre nincs megfelelő válasz, hiszen mindenkinek más az igénye.

Szerencsére ma már egyre több férfi érzi úgy, hogy szeretne részese lenni a gyerek születésének. Ilyenkor nem csak az anya, de az apa is komoly érzelmi hullámokon megy keresztül: kavarodnak benne az aggodalom, a szeretet, a féltés, a boldogság és a meghatottság vegyes érzelmei. A vajúdás alatt a leendő apa nagy támaszt jelenthet a kismamának, hiszen ő ad neki végig erőt, segít őt, amiben csak lehet és bíztatja a nehéz percekben.
Egyre növekszik az apás szülések aránya

 

A legtöbb kórházban már szerencsére megengedett az apás szülés, így az apa a vajúdás kezdetétől a gyermek megszületéséig végig melletted lehet. Ahhoz, hogy ő végig ott lehessen, nem szükséges semmilyen speciális felkészítést elvégeznie, de javasolt részt vennie egy közös szülésfelkészítő tanfolyamon. Érdemes szülés előtt meglátogatnotok közösen a kiválasztott kórházat, megismerni a szülőszobát, hogy ne a nagy pillanat előtt érjen titeket váratlan meglepetés.

 

A nagy nap előtt azért érdemes tisztáznod a pároddal, hogy apás szülés legyen-e vagy sem. Fontos, hogy mindketten őszintén mondjátok el a vélményeteket, érzéseiteket a szüléssel kapcsolatban. De a legfontosabb, hogy te hogyan látod jobbnak. Gondold át, hogy neked miért lehet fontos, hogy bent legyen a párod, vagy miért nem szeretnéd, ha látna szülés közben. Tartsátok tiszteletben egymás érzéseit és döntéseit és jussatok közös nevezőre, ahol senki nem érez semmit sem erőltetettnek. A leendő apa-gyerek kapcsolatot nem befolyásolja, hogy az apa bent volt-e a szülésnél vagy sem, viszont a szülés közös átélése szorosabbá teheti a családi kapcsolatot.
Az apa helyett hozzátartozó

 

Fontos, hogy mindenképp legyen a párodon kívül egy olyan személy is a bizalmi körödben, akit meg tudsz kérni arra, hogy legyen melletted a nehéz pillanatokban, ha esetleg a párod valami miatt nem tud ott lenni. De az sem baj, ha te egyedül szeretnéd ezt végigcsinálni, hiszen vannak olyan nők, akik segítség nélkül szeretnének megbírkózni a nehéz pillanatokkal.Ez teljesen normális, hiszen mindannyian mások vagyunk, más igényekkel.


Apás szülésnél erre készítsd fel a párodat

 

Ha úgy döntöttél a pároddal, hogy együtt szeretnétek megélni a szülés pillanatait, akkor érdemes őt is bevonnod a felkészülésbe. Olvassatok együtt a szülés menetéről, nézzetek videókat, így kicsit rá tud hangolódni a rá váró feladatokra.

 

Az apa jelenléte a legtöbb kismama számára egyfajta biztonságot és támaszt jelent. Hiszen ő ismer téged a legjobban, már egy mozdulatból, pillantásból tudja, hogy neked éppen mire van szükséged. Ha épp egy kis derék- vagy hátmasszázst szeretnél, vagy csak egy bíztató, szeretetteljes ölelést, akkor ő ezt neked megadja. Kedves, kitartó szavai motiválhatnak, így sok erőt meríthetsz tőle, hogy közösen végigcsináljátok ezt a nehéz folyamatot.

 

Mindemellett a legtöbb édesapa büszkén meséli ismerősöknek, családtagonak, hogy ő vághatta el a köldökzsínórt.

Biztosan a te párod is boldogan fogja ezt világgá kürtölni!

Ez az esemény egy új korszak kezdetének a szimbóluma. Egy új életszakasz, amely rengeteg ismeretlen érzést, élményt és megoldandó problémát tartogat számotokra.Apás szülés császármetszés esetén

 

Sajnos a császármetszésnél párod nem léphet be a műtőbe, csak ablakon keresztül követheti az eseményeket. A kisbabátok kiemelése és az első vizsgálatok után azonban ő tarthatja a kezében először a csöppséget, amíg az anyukát ellátják a műtőben. Ekkor az apa tegye a csupasz mellkasára a kisbabát, hogy a pici hallhassa a szívverését, ezáltal biztonságban érezheti magát.

 

Egy jó tanács: Az apukát ne felejtsd emlékeztetni, hogy szükség esetén hozza magával a kórházi csomagot is!

 

Amikor pedig megszületett a pici, el lehet halmozni szebbnél szebb ruhákkal, praktikus babavédő eszközökkel, amelyeket itt találhatsz meg:

 

https://www.trendkucko.hu/sct/907679/Baba-Gyerek-kiegeszitok