Blog
2019.04.25 21:21

A kezdetek

A legtöbb kismama izgatottan várja, hogy végre elhagyhassa a kórház kapuit és elkezdődjön a családi élete a párjával és újszülött gyermekével. Ez egy örömteli, de egyben nehéz kezdet is. A megszokott rutinos hétköznapokat felváltja valami új és ismeretlen. Ez az időszak rengeteg kihívást és izgalmas pillanatot tartogat, amely által rengeteget fogsz fejlődni a pároddal és számos kérdésre fogjátok keresni közösen a válaszokat, mint:

  • milyen ruhát adjak a kisbabámra az első napon?
  • hogyan fürdessem?
  • hogy nyugtassam meg, ha folyamatosan sír?
  • hogyan állítsam be a gyerekülést biztonságosan?
  • miért nem tudom szétnyitni a babakocsit?

 

És még számtalan más kérdés felmerülhet bennetek, ami teljesen normális. Ilyenkor jól jön egy kis segítség olyan emberektől, akik már tapasztaltabbak, mint ti, kérdezzetek tőlük bátran!

 

Nem kell rosszul érezned magad, ha nem tudsz egyedül megbírkózni minden feladattal az első időszakban. Nyugodtan fogadd meg a következő tanácsokat:  1. Ha valaki felajánlja a segítségét, fogadd el

 

Tudjuk, hogy te bármire képes vagy. Viszont ha a babád gyakran felébred éjszaka, akkor az alváshiány miatt lehet, hogy kevesebb energiád lesz. Ekkor akármennyire is szeretnél minden terved végére érni, valószínűleg nem fog sikerülni. Ilyenkor ha anyuka, anyós, párod vagy a barátok felajánlják, hogy segítenek, nyugodtan fogadd el. Nagy segítség lehet, ha megfőznek, vagy segítenek kitakarítani, esetleg vigyáznak addig a picire, amíg te kicsit alszol, hajat mosol vagy elszaladsz körmöshöz, fodrászhoz. Az a pár perc is sokat számít, hiszen feltöltődhetsz egy kis energiával.

  1. Adj időt magadnak

 

Itt nem csak egy új jövevényről van szó, hanem egy teljesen új életről is. És igen, tudjuk, hogy ez a legboldogabb időszak, de ne ijedj meg, ha vannak napok, amikor úgy érzed, hogy nem bírod. Adj időt magadnak, amíg beáll az új életritmusotok. Beszélgess más anyukával, hogy ő hogyan vészelte át a kezdeti időszakot, és kérj tőle nyugodtan tanácsot. Ha van egy kis időd, olvasgass gyermeknevelési, babaápolási szakkönyveket, esetleg tapasztalatokat interneten. Sokat segíthet kialakítani a te saját rutinodat, technikádat.

  1. Nem beteges, ha sokat aggódsz

Miután a pici hazakerült, a legtöbb anyuka folyamatosan ellenőrzi, hogy lélegzik-e a baba, és hogy minden rendben van-e vele. Ez teljesen normális reakció, hiszen olyan új pici tag került a családba, akinél még meg kell szokni a reakciókat és meg kell tanulni, hogy hogyan kell bánni vele. Próbáld meg egy idő után elengedni ezeket a félelmeket és élvezni az anyaság minden egyes pillanatát.

  1. Fordítsd egy kis időt a lazításra is

Az első gyerek születése után nemcsak az anyuka élete, de a személyisége is megváltozik. Nagyon sokat formál az emberen az anyaság. Viszont nagyon fontos, hogy ne szakadj el teljesen a régi életedtől. Ebben segíthetnek a barátaid. Bár picivel nehéz összehozni egy találkozót, de azért próbáld meg néha áthívni őket, vagy csak hívd fel őket telefonon. Ne hagyd, hogy elhidegüljetek a barátaiddal.

Pár hónap és vége ennek a nehéz időszaknak. Utána sokkal könnyebb lesz tervezni, mozogni a kisgyermekkel, közösségbe járni, programozni. Kitartást neked!:)