Blog
2019.06.17 14:06

Mire figyeljünk oda napozáskor?

A bőr elsősorban a saját védelmi rendszerével dolgozik a napsugárzás hatásaival szemben, egy adott ideig védekezik is a leégés ellen. A fényvédő faktor ( SPF=Sun Protection Factor) azt jelenti pontosan, hogy az x faktorszámú naptejet használva mennyi idővel tovább lehetünk a napon anélkül, hogy kipirosodnánk. Egy felnőtt átlagosan 20 percet tud eltölteni a napon anélkül, hogy megkapná a bőrét a nap. De persze ez egyénenként eltérő is lehet.

A naptejjel történő napozás esetén a faktorszám a következőt jelenti:

bőr saját védelmének napozási ideje (kb 20 perc) * a naptej faktorszáma (10 faktoros)=20*10=200 perc, azaz kb 3 óra hossza. Ez a maximális idő, amit napon eltöltve valószínűleg nem ég le a bőr. De ettől függetlenül persze jobb elkerülni a 11 és délután 3 óra közötti időszakot, hiszen akkor a nap annyira erős, hogy akár problémákat is okozhat.

 

Érdemes nagyjából tisztában lenni azzal, hogy a bőrünk saját védelmi rendszere mennyi ideig tud védekezni a leégés ellen. A nagyon világos bőrűek akár már pár perc alatt is kipirosodhatnak, ezért nekik érdemes magas faktorszámú naptejet használniuk és nem sok időt eltölteni a tűző napon.

 

A gyerekekre különösképp figyeljünk oda, mindig magas faktorszámú naptejjel kenjük be őket. Gondoskodjunk a megfelelő ruházatról, biztosítsunk sapkát és napszemüveget nekik, és óvjuk meg őket a tűző naptól. A kisbabánkat soha ne tegyük ki a napra! Mindig árnyékos helyre telepedjünk le velük.

 

És nem utolsó sorban fontos odafigyelni a naptej szavatossági idejére is, hiszen egész hamar megromolhat. A meleg és az oxigén hatására elveszítheti hatékonyságát, zsírtartalma megavasodhat és akár még gombák is elkezdhetnek szaporodni benne. Tehát nem érdemes spórolni a naptejjel, ne tegyük el jövőre, inkább szerezzünk be mindig frisset, így biztosabb a védelem.

 

Ha szeretnéd gyermekedet játékosan kicsit lehűteni a nagy melegben, akkor itt van a tökéletes nyári meglepetés neki: https://www.trendkucko.hu/Orias-vizes-strandlabda