Blog
2019.09.18 11:23

Ezektől a balesetektől óvd meg otthon a gyermekedet

Bár azt gondolnád, hogy gyermeked otthon van a legnagyobb biztonságban, el kell, hogy szomorítsunk, hiszen a négy fal között is számtalan veszély leselkedik rá. És azt is tudnod kell, hogy minél nagyobb a lurkód, annál több dologra kell odafigyelned.

A jó hír viszont az, hogy pikk-pakk biztonságossá tudod tenni a gyermeked környezetét a Trend Kuckó baba biztonsági termékeivel. Bár minden apró vészhelyzetre szinte lehetetlen előre felkészülni, azért jó ha tudod, hogy mely dolgokra kell fokozottan vigyáznod.

 

Most pedig megosszuk Veled a leggyakoribb baleseteket, így már tudni fogod, hogy mire figyelj otthon a gyermeked mellett:

 

 • Az esés következtében létrejövő baleset

 

 

A kisebb-nagyobb sérüléseket elsősorban azok a gyerkőcök szenvedik el, akik éppen elkezdenek mászni és járni. Ők még nem igazán tudják kontrollálni a mozgásukat és a veszélyérzetük is minimális. Mindemellett nagyon érdeklődőek, kíváncsiak, aktívak, találékonyak, így olyan helyzetbe is kerülhetnek, amit álmodban sem gondoltál volna. A legkomolyabb balesetek a lépcsőről való leesés, valamint az ablakból, balkonról való kizuhanás. Ilyen helyeken egy pillanatra se hagyd magára a picidet!

 

 • Forrázásos, égéses balesetek

 

 

A gyerkőc leforrázhatja magát, ha ledönti az asztalról a forró folyadékkal teli poharat, vagy kinyitja a forró vízcsapot. De az is gyakran előfordulhat, hogy a szülő ölében ülve borítja ki a forró italt. Égési sérülést okozhat még a nyílt láng, pl: nyársaláskor, kandallónál, gázrózsánál, gyertyánál.

 

 • Mérgezések

 

 

Legtöbbször a különféle gyógyszerek és a háztartásban lévő vegyszerek okozhatnak ilyen súlyos problémát.

Íme 11+1 tanács, hogyan óvhatod meg gyermeked épségét, egészségét:

 

 • Nézz körbe a lakásban

 

Rejtsd el a veszélyes és éles tárgyakat, a mérgező és szúrós virágokat!

 

 • Ügyelj a játékokra

 

Kerüld azokat a játékokat, amelyekről apró darabok eshetnek le és a lurkód szájába kerülhetnek. Mindig a gyermek életkorának megfelelő játékot vásárolj!

 

 • Ne hagyd egyedül az etetőszékben

 

A legtöbb etetőszék könnyen fel tud borulni, ha nem rendeltetésszerűen van használva. Használj biztonsági övet és legyen pánt is a gyermek lába között, nehogy lecsússzon. Soha ne hagyd a gyerkőcöt benne magára, főleg akkor ne, ha magas vagy összecsukható székről van szó.

 

 • Rejtsd el az éles tárgyakat

 

Késeket, ollókat olyan helyen tárold, hogy a lurkód még csak véletlenül se férhessen hozzá. Nézz át minden fiókot, amelyet a gyermeked elérhet és tegyél el mindent, ami veszélyes lehet ránézve. A törékeny dolgokat helyezd minél magasabbra, hogy ne legyen megpecsételve a kedvenc tárgyaid sorsa.

 

 • Figyelj a tűzhelyre

 

Igyekezz úgy főzni, hogy mindig a belső gázrózsákat használod, így kicsi az esély arra, hogy a gyerkőcöd az edényt fülét meghúzva magára ránt forró ételt.

 

 • Konyhai gépek elrejtése

 

Sose hagyj kint bedugva konyhai gépet gyerkőc társaságában. Mindig húzd ki a konnektorból és azonnal pakold is el olyan helyre, ahol a gyermeked nem fér hozzá.

 

 • Ellenőrizd az elektronikai dolgokat

 

Nézd meg, hogy milyen tárgyak vannak a mászás magasságában. Ügyelj a konnektorok szigetelésére és a különféle vezetékek elrejtésére.

 

 • Tedd el a vasalót

 

Ha végeztél a vasalással, ne hagyd állítva a vasalódeszkán, hiszen könnyen leránthatja gyermeked. Tedd biztonságos helyre a vasalást követően.
 • Tartsd minden orvosságot a szekrényben

 

Zárj el alaposan minden gyógyszert és vitamint, hiszen könnyen mérgezést okozhatnak gyermekednek. Ügyelj arra, hogy a gyerkőcöd nehogy az egyik vendég táskájából csempésszen ki bármilyen bogyót.

 

 •  Tedd el szem elől az apró rágcsákat

 

Ne adj mogyorót 4 évnél kisebb gyerkőcnek, mert képesek az orrukba vagy a fülükbe is bedugni. Ha vendégeket vársz, az apró rágcsákat tedd magasabb helyre. Hasonló a helyzet a szőlővel, babbal, borsóval és a gombokkal is. Mindegyik veszélyes lehet a csemete légzőjáratára.

 

 • Ügyelj a vízhőrmérsékletre fürdetéskor

 

A gyerekek imádnak fürödni, ilyenkor nagy az öröm a fürdőszobában, így könnyen meg is történhet a baj. Ellenőrizd mindig a víz hőfokát, mielőtt a gyerkőcödet beleteszed a vízbe. Amikor pedig megengeded a vizet, mindig a hideg csapot nyisd meg, aztán a forrót. Lehetőség szerint helyezz el csúszásgátlót a kádba.

 

 •  Rögzítsd a kisebb szekrényeket, könyvespolcokat

 

A gyerekek számára a könyvespolc olyan, mint egy kalandpark. Lehet rajta mászni! Ezért érdemes minden ilyen polcot, kisszekrényt, tv állványt rögzíteni, nehogy a gyerkőcödre boruljon.

 

Bár igyekeztünk minél több veszélyre felhívni a figyelmed, de szinte lehetetlen az összeset felsorolni. A legfontosabb viszont az, hogy örömteli legyen minden napod a gyermekeddel, ne gondolj ezekre az apró balesetekre. Csak azért osztottuk meg Veled, hogy megelőzhesd a bajt és nem azért, hogy mindig ezen kattogj.