Blog
2020.01.02 16:28

Mennyire legyen steril a baba környezete?

A legtöbb szülő egyik rémálma az, hogy saját felelőtlensége miatt betegszik meg a gyermeke. Így sokan, szinte már-már betegesen megállás nélkül csak takarítanak. De vajon mi a helyes, mennyire legyen tisztaság az otthonunkban?

 

Általános tisztaságnak azt nevezhetjük, amikor egy lakásba belépve nem tűnik fel semmilyen kosz, nem érezzük a rend és tisztaság hiányát. Ez vajon elegendő, vagy egy új élet érkezésénél ennél többre is szükség van?

 

Figyelj oda, de ne vidd túlzásba

 

Amint bővült a család, érdemes fokozottan ügyelned a kisbabád környezetére. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden egyes mozdulatod után fertőtleníts, hiszen így kevésbé alakul ki a picid ellenálló képessége. A babád tiszta környezete csupán annyit jelent, hogy a mindennapi használt tárgyait igyekezz minél jobban tisztán tartani:

 

  • minden ami leesett és a baba szájába kerülhet; cumi, cumisüveg, rágó-csörgő stb.
  • minden, ami étellel, itallal kapcsolatos: cumi, cumisüveg, tejgyűjtő stb.

 

Az életed értelmének a környezetére pedig így tudsz ügyelni:

 

Ne várd meg, míg vastag por keletkezik

 

Portalaníts gyakran, így mindig nyugodtan és tiszta orral lélegezhet a picid. Eleinte nedves ruhával töröld át a polcokat, kisállatot pedig ne engedj a szobájába. Fél éves koráig érdemes betartanod a fokozott tisztaságot.

 

Tartsd tisztán a játékait, plüsseit

 

Ezekre telepednek meg leginkább a bacik, főleg az anyaguk miatt, valamint ha visszük őket jobbra-balra. Lehetőség szerint igyekezz gyakrabban kimosni vagy áttörölni ezeket a játékokat.

 

Mosd külön a babád holmijait

 

Az első pár hónapban mindenképp válaszd külön a saját cuccaidat a gyermeked ruháitól. Később már összemoshatod azokkal a ruhákkal, amelyeket csak otthoni használatra veszed fel.

 

Hogyan óvhatod meg a babádat a vendégek bacijaitól?

 

  • Vegyék le a vendégek a cipőjüket, mielőtt belépnek a lakásba
  • Mossák meg alaposan a kezüket
  • Teríts le egy kis lepedőszerűt a vendég ölébe, mielőtt megfogja a picit
  • Ajándékot, ruhát, játékot ne adj egyből a pici kezébe, előbb fertőtlenítsd le

 

 

 

Ha ezeket az alapszabályokat betartod te is és a környezeted is, akkor kisebb lesz az esélye annak, hogy megbetegedjen a kisbabád.