Blog
2020.02.05 13:44

Hamarosan itt a Farsang. Te tudod, honnan származik ez az ünnep?

Ha Farsangról van szó, akkor mindenkinek a jelmezes buli vagy bál jut az eszébe. Azonban azt már kevesen tudják, hogy honnan ered ez az ünnep és mi is a jelentősége.

Farsang jelentése

 

A Farsang név osztrák-bajor eredetű szó, amely 1283-ban jelent meg először. A ‘Fastenschank’ azaz a ‘böjti kocsma’ szóból ered, amely többszöri szókapcsolat után nyerte el végső alakját. Ez a szó pedig a húshagyó keddre utal, mivel a húsvéti böjti időszak előtt ez volt az utolsó nap, amikor még megengedett volt a szeszes ital fogyasztása.

 

Míg nálunk a Farsang szót használjuk, addig más latin országokban a ‘carneval’ (karnevál) a helyes kifejezés. Eredete pont ugyanoda vezet vissza, ahová a Farsang szó gyökerei, ugyanis a karnevál jelentése: ‘húst eltávolít’.

 

Farsang eredete

 

Ősi hiedelmek, babonák keltették életre ezt az ünnepet, hiszen még korábban az a beszéd terjedt, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap elgyengül és gonosz szellemek jönnek elő. Őket pedig hangos vigadalommal, felvonulással, beöltözéssel, boszorkánybábu égetéssel akarták elűzni.

 

Farsang dátuma

 

A Farsang hossza minden évben más, így a mozgó dátumú ünnepekhez tartozik. Hivatalosan azonban vízkereszttől - a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig- azaz hamvazószerdáig tart. Idén 2020. január 6 és március 6 közé esik. Hamvazószerda után indul a vallásos életben a nagyböjt időszaka. Míg külföldön híres karneválokat tartanak -mint a riói vagy velencei- addig Magyarországon a legnevezetesebb esemény a mohácsi busójárás.

 

Farsangi ételek

 

Ebben az időszakban főleg húsételeket fogyasztunk, hiszen ezt követően már a böjti időszak kezdődik, amikoris le kell mondani a húsfélékről és más ételekről is. Jellegzetes farsangi ételek még a kocsonya, káposzta és nem maradhat ki természetesen a farsangi fánk sem.

 

Farsangi táncmulatságok

A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.

 

Ha szeretnéd, hogy a kisbabád is részese legyen a farsangi időszaknak, akkor öltöztesd fel cukibbnál cukibb jelmezekbe, amelyeket itt tudsz megrendelni: https://www.trendkucko.hu/spl/492470/Baba-fotozashoz-ruha-kiegeszitok?infinite_page=3