Blog
2020.02.28 10:57

Hogyan viselkedjen a férfi a párjával várandósság alatt

Egy dolgot már most leszögeznénk: a kellemes várandósság kulcsa a törődő férfi.

 

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ez az időszak főleg az anyukáról és magzatáról szól, pedig a férfinak épp úgy jelentős szerepe van a 9 hónap alatt, ahogy az anyának is.

A férfiak sokszor bizonytalanok, hogy mégis mi az ő feladatuk ebben az izgalmas időszakban, pedig a válasz nagyon egyszerű: odafigyelés és törődés.

Az első trimeszterben a legtöbb kismama fáradt és aluszékony. A gyakori éjszakai felébredések pedig kialvatlanságot eredményezhetnek. Már pedig ebben a periódusban hatalmas szerepet tölt be a pihenés, a megfelelő, változatos étkezés, hiszen ekkor fejlődik ki a magzat minden egyes apró porcikája, szerve.

 

Előfordulhat, hogy az anyukának nincs energiája reggelit készíteni, esetleg annyira rosszul van, hogy csak később tud felkelni, de az sem ritka jelenség, hogy már a vacsora előtt mély álomba szenderül. Ezeken a napon hatalmas segítség lehet a párunktól, ha gondoskodik a napi étkezésekről. Egy finom reggeli elkészítése, vagy a kedvenc étel megrendelése már óriási nagy örömet tud okozni a kismamának.

 

Mivel ebben a 3 hónapban nem igazán szabad nehezeket emelni, így a bevásárlást is érdemes a párunkra bízni. Viszont ahhoz, hogy minden ilyen flottul működjön, elengedhetetlen a bizalom és a megfelelő kommunikáció.

 

Érdemes beavatnod a párodat minden apró részletbe; elmagyarázni neki, hogy mi zajlik le benned hétről-hétre, hogyan változik a magzatod időről-időre. Így könnyebben megérti, hogy miért is vagy fáradt és szívesebben fog megtenni érted bármit is. A férfiak egész egyszerűen működnek: ha megmondod neki, mire van szükséged, akkor azt megteszi. Viszont sose várjuk el tőlük, hogy kitalálják a gondolatainkat, mert annak sosincs jó vége. És az sem szép dolog, ha túlságosan kihasználjuk a terhesség adta előnyöket: csak akkor kérjünk óriási nagy szívességet, ha tényleg nagyon kívánunk valamit és valóban nagyon-nagy szükségünk van éppen az adott dologra. Feleslegesen ne ugráltassuk a környezetünket, csak azért mert “várandósok” vagyunk, mert az mindkét félnek kellemetlen lehet egy idő után.

 

Tehát a jó terhesség titka: a férfi és a vele való sikeres kommunikáció. Ha a férfi odafigyel és törődik a feleségével, akkor a rosszullétek mellett is az egyik legszebb időszaknak fogjuk tartani életünk végéig.