Blog
2020.03.10 15:01

Ezeket a dolgokat kerüld el az első trimeszterben

Abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy várandós vagy, végigfut a gondolat a fejedben, hogy innentől kezdve vajon mennyi mindenről kell lemondanod. Aztán minél többet olvasol a témáról, annál bizonytalanabb vagy, hogy akkor mit is lehet tenni és mit nem. A végén pedig kiderül, hogy “szinte minden ártalmas lehet a babára” és fogalmad sincs mit tegyél és mit nem. Na erre a pontra nem szabad eljutnod. Természetesen vannak alapvető szabályok, amelyeket szigorúan be kell tartanod, mint például, hogy nem dohányzol, nem fogyasztasz alkoholt, nem szedsz gyógyszereket. Azonban az első trimeszterben ennél valóban sokkal több dologra kell odafigyelned:

Masszázs helyet, babamasszázs

 

Bár a hagyományos, izomcsomókat szétzúzó masszázsról le kell mondanod, azonban a kellemesen kényeztető kismama masszázst továbbra is élvezheted. Fordulj speciális masszőrhöz vagy tájékoztasd a masszőrödet, hogyha van babamasszázs képesítése, akkor azt alkalmazza. Ez a fajta masszázs is el tudja lazítani a várandósok igénybe vett testét és lelkét.

 

Kerüld a veszélyes sportokat

 

A fokozottan sérülésveszéllyel járó sportfajtákat vagy extrémsportot mindenképp mellőznöd kell, ilyen lehet például a lovaglás, síelés, ahol önhibádon kívül is érhet baleset. A kemény, izzasztó edzések helyett pedig válts baba tornára vagy sétálj gyakran a friss levegőn.

 

Ne festesd a hajadat

 

Legalábbis az első három hónapban mindenképp mondj le róla. Amint letelt ez az időszak és mindenképp szeretnéd festetni, akkor válassz természetes, növényi alapú festéket. A festés pedig olyan helyen történjen, ahol lehetőség van szellőztetésre, nehogy belélegezd az összetevőit.

 

Kerüld a jakuzzit, szaunát és a termálfürdőt

 

Terhesség alatt kerülni kellene a forró vizet és a szaunát is, mivel a túl meleg vízben felhevülhet a magzatvíz, amely nem tesz jót a magzatnak. Továbbá a melegtől begörcsölhet a méh, amely akár vetélést is okozhat. Mindemellett egy jakuzzi vagy egy termálfürdő kiváló táptalaj lehet a különféle baktériumoknak.

 

Ne használj erős tisztítószereket

 

Ha a terméknek erős szaga, vagy gőze van, semmi esetre se lélegezd be! Csakis jól szellőző helyen használd a háztartási tisztítószereket. Nézd meg alaposan a címkéket és kerüld azokat, amelyek mérgező hatásra hívják fel a figyelmed. Lehetőség szerint húzz kesztyűt takarítás közben. A legjobb megoldás viszont az lenne, ha természetes tisztítószereket szereznél be a terhesség időszakára, így biztosan megóvhatod a magzatod.