Miért jobb a szálas tea, mint a filteres, és hogyan kell használni?
A tea imádók tudják, milyen sokféle tea közül választhatják meg az aznapi kedvencüket.
Rengeteg ízvarriáció, választhatnak többek között fekete- vagy zöldteát, rooibost, gyümölcsteát, vagy különböző gyógynövényteákat. Egy azonban nagyon nem mindegy: hogy filteres vagy szálas kivitelezésben fogyasztják e kedvencüket. A filteres teák nagyon elterjedtek, hiszen praktikusak és gyorsan elkészíthetőek, nincs szükség hozzá a forró vízen és egy bögrén kívül semmire. A szálas teák elkészítése kicsit több időt és odafigyelést igényel, viszont cserébe számos olyan előnnyel rendelkezik, melyel a filteres tea nem. Nézzük, azoknak, akik igazi, felejthetetlen tea élményt szeretnének, miért érdemes mindenképpen a szálas teát választaniuk.
A szálas teák frissebbek, ízesebbek, mint a filteres változat. Míg a filteres teák apró darabokra vágva, hosszabb feldolgozási procedúra során előre csomagoltan kerülnek a polcokra, a szálas teákat a lehető legkevesebb eljárásnak vetik alá, így sokkal jobban megőrzik frisseségüket, ízüket, aromájukat és tápanyagaikat. Ezáltal a szálas teák magasabb antioxidáns tartalommal rendelkeznek, mint a filteres teák.
A szálas teákba kizárólag a szárított, teljesen vágatlan tea keverék kerül, a filteresnél szokás különböző kombinációkban összekeverni az apróra vágott, szinte porszerű teát. A filteres teák lehetőséget adnak a gyártóknak, hogy összekeverjék a kevésbé minőségi terméseket a többivel, így növelve a bevételt, viszont cserébe a vevő csökkentett minőséget kap kézhez. A szálas teák íze, aromája, sőt még az illata is teljesen különbözik a filteres változattól. A szálas tea élményét rengeteg minden befolyásolja, hiszen meghatározó, hogy a minőségi termést milyen tájon termesztették, mikor szüretelték, hogyan szárították. Jellemző, hogy a szálas tea ízvilága a fogyasztás során is változik, hiszen lassabban oldódnak ki az ízanyagok, így végig egyedi és intenzív ízélményt ad.
Gyógynövény teákkal kapcsolatban kiemelten igaz, hogy a szálas tea gyógyhatásának mértéke sokkal nagyobb, mint a filteresé. Amennyiben valamilyen betegség gyötör minket és panaszainkra szeretnénk megoldást, csakis szálas gyógynövényt vegyünk, melyek minősége és így hatása is garantált.
Az elkészítésüket összehasonlítva egyértelmű, hogy a filteres tea elterjedését a könnyű kezelhetőség és elkészítés adja. Míg egy filteres teát elég csak beleáztatni a forró vízbe, addig a szálas tea nagyobb odafigyelést igényel. Nem kell azonban nagy ördöngősségre gondolni, csak követni kell a feltüntetett utasításokat az áztatási időre vonatkozóan, és a sokkal nagyobb ízélmény garantáltan megéri a befektetett energiát. A szálas teák elkészítésénél arra kell figyelni, hogy legyenek megfelelő eszközeink a beáztatott tea leszűrésére. Ez kiemelten fontos, hiszen nagyon sokat ront az élményen, ha valamennyi tealevél a vízben marad. Meg kell azonban jegyezni, hogy sajnos vannak olyan nem minőségi filteres tea termékek is, melyekben annyira apróra vágták a teát, hogy az apró részecskék átszivárognak a filteren, így kellemetlen, zaccos élményt nyújt az elkészült tea. Szálas tea elkészítéséhez mindenképpen fém mentes eszközt válasszunk, mivel a gyógyteák nem érintkezhetnek fémmel készítés közben. Ennek oka, hogy a fém csökkenti a jótékony hatásokat, melyek kioldódnak a növényekből. Éppen ezért érdemes műanyag, sűrű szövésű kis szűrőt választani, vagy még jobb, ha beszerzünk egy tölthető filter csomagot, így élvezhetjük a szálas teák előnyeit, miközben kombináljuk a filter adta kényelemmel és gyorsasággal.