Blog
2020.03.31 17:14

Négy fal között a gyerkőccel. Mit lehet tenni?

Kevés olyan ember van, akinek nincs hatással az életére a koronavírus. Az iskolák távoktatásban működnek, az ovik, bölcsik pedig ügyeletben. Aki csak tudja, otthonról végzi a munkáját, közben pedig igyekszik lefoglalni az otthon lévő gyerkőceit.

Ne érezd magad rossz szülőnek, ha nem érsz a teendőid végére

 

Az elmúlt hetekben magyarok millióinak fordult fel teljesen az élete, főleg az egyedülálló szülőknek. Azonban az élet nem állt meg, el kell végezni a munkát, az otthoni teendőket és a gyerkőccel is foglalkozni kell.

 

Ezt pedig nem könnyű szülőként abszolválni, hiszen a legtöbb gyerkőc a tanulást az iskolához köti, az otthonlétet pedig a pihenéshez. Így egy kicsit időigényesebb rávenni őket a tanulásra, a fegyelemre. A legfontosabb viszont az, hogy te el tudd végezni a munkádat, a gyerkőcök pedig megszokják a digitális tanulási formát.

Ne keseredj el, ha a háztartásbeli munkákra már nem igazán jut időd. A lényeg, hogy együtt, közös erővel átvészeljétek ezt az időszakot.

 

Így beszélj a kicsi lurkónak a koronavírus helyzetről

 

Érdemes az életkoruknak megfelelő stílusban, őszintén elmagyarázni, hogy pontosan mi folyik a nagyvilágban. Azonban mindezt higgadtan kell tenni, és példás magatartást kell mutatni, annak ellenére is, hogy most rengeteg szülő lehet feszült, főleg a család pénzügyi dolgai miatt. Sajnos ez a szituáció magával hozza azt a helyzetet is, hogy megnő a munkanélküliség Magyarországon. Azonban ha folyamatosan ezen szorongunk, idegeskedünk, azt a gyerkőc is meg fogja érezni, és nem fogja magát biztonságban érezni. A lurkók valahol érzik és tudják, hogy nem feltétlenül jó ez, hogy most minden megváltozott, így a szülőktől várják az iránymutatást, az újabb információkat.

 

Le van zárva minden játszótér, mit tegyek? Hogyan foglaljam le a lurkókat?

 

Kimondottan nehéz most azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekük bölcsődés, óvodás korú, hiszen ők igénylik a sok mozgást, a játszóteres élményeket. Erre a legjobb megoldás, ha van egy napirend, amelyhez mindenki tartja magát. Hasonló módon, mint ahogyan a bölcsiben, oviban zajlik: van tízórai, ebéd, uzsonna, játékidő, csendes pihenő. Mivel kimozdulni nem igazán szabad, így érdemes elővenni vagy beszerezni kreatívnál kreatívabb játékokat, hogy lefoglaljuk őket.

Közös feladatok, mozgás otthon

 

A család ossza fel a házi teendőket, a gyerekeknek is lehetnek apró feladataik. Emellett pedig érdemes felkutatni a legújabb, ingyenesen elérhető sportos videókat is Youtube-on, így a család együtt mozoghat. Ez nem csak hasznos lehet, hanem mókás is.

 

Bár mindannyiunk számára megpróbáltató ez az időszak, mégis próbáljuk meg értékelni a sok, közösen eltöltött családi pillanatokat.