Blog
2020.04.18 10:44

Lehet-e koffeint inni terhesség alatt?

Rengeteg mendemonda terjed arról, hogy szabad-e várandósan koffeint fogyasztani. Ha igen, akkor mégis mennyit? Vagy akár ezzel is árthatunk a magzatunknak?

 

Érdemes elsősorban azzal az információval tisztában lenni, hogy a koffein a méhlepényen keresztül be tud jutni a baba véráramba, ezért kérdéses a koffein fogyasztása.

 

 

Kávé

 

A legtöbb vizsgálat alapján kijelenthető, hogy kis mennyiségben lehet fogyasztani kávét a várandós nőknek. Egy kis adag, gyenge kávé nem növeli a vetélés kockázatát, azonban a túlzott koffeinfogyasztás káros lehet a magzatra, például alacsony súllyal születhet a baba. A napi 200 milligramm koffein bevitelt nem szabad túllépni, amely két gyenge instant kávénak felel meg vagy egy csésze pörkölt kávénak. Azonban ezen kívül a teákban, csokoládékban és kólákban is megtalálható a koffein, így fontos észben tartani, hogy miből mennyit iszunk egy nap.

 

Tea

 

A tea koffeintartalmát minimálisan szabályozni tudjuk. A tea koffein tartalmának a forró vízben való oldódása egy-két percen belül bekövetkezik. Azonban ha a filtert még egyszer leforrázzuk, akkor már csak minimális koffeint tartalmazhat a teánk.

A fekete teát érdemes kerülni, hiszen annak van a legmagasabb koffeintartalma, azonban ha valaki nem tud lemondani a teázásról, a zöld teáról, annak érdemes a kétszer leforrázós trükköt bevetnie, így elkerülhető a koffein bevitel. A fehér tea tartalmazza a legkevesebb koffeint, de ami ennél is jobb lehet, az a gyümölcstea, hiszen az nem tartalmaz koffeint.

 

 

 

Energiaital

 

Energiaital fogyasztása egyáltalán nem ajánlott, kis mennyiségben sem. Ugyanis növelheti a gyomorsav termelését, fokozhatja a szívműködést, emelheti a vérnyomást és a testhőmérsékletet a kismamánál, így nemcsak kellemetlen mellékhatások jelentkezhetnek, hanem akár veszélyes is lehet az anya és a magzat számára.

 

Kóla

 

A kóla fogyasztása sem ajánlott, két okból sem: egyrészt koffeint tartalmaz, másrészt szénsavas üdítőital, amelyet érdemes kerülni várandósság alatt. Az viszont igaz lehet, hogy egy-egy pohár kóla fogyasztása néha napján nem árthat a babának.

 

Csokoládé

 

A csokoládé fogyasztása önmagában biztonságos a terhesség alatt, azonban nem mindegy, hogy mennyit eszünk belőle. Nem szabad túlzásba esni, hiszen egyrészt elveheti az étvágyunkat az egészséges ételektől, másrészt gyorsan felszaladhatnak a plusz kilók, amely akár következményekkel is járhat. Mindemellett koffeint is tartalmazhat, ezért is ügyelni kell a megfelelő mennyiségre.