Blog
2020.04.24 16:37

Bőrelváltozások várandósság alatt

Bár életünk egyik legszebb szakasza a várandósság, azonban ezen időszak alatt jelentkezhetnek olyan apró kellemetlen tünetek, amelyeket szeretnénk elsősorban megérteni, majd amennyiben lehetséges, orvosolni.

Melanin

 

Ez a barna színű festékanyag a melanocitákban, azaz a sajátosan kialakult sejtekben képződik. Hormonális és idegrendszeri szabályozás alatt áll. Tehát a barna foltok kialakulása nemcsak a napozás határása változhat, hanem szorosan összefügghet a szervezet, a szervek működésével is.

 

A bőr pigmentképződése a terhesség során megváltozhat. Általában az arcon, a has középvonalában, a hónaljban, a köldök körül, a gáton, a mellbimbók körül jelenhetnek meg ezek a barnás elszíneződések.

Legtöbbször az utolsó hónapokban jönnek elő erőteljesen a májfoltok, különösképp az első terhességnél és főleg az arcon.

 

A jó hír viszont az, hogy ezek a barna foltocskák a terhesség után néhány héttel eltűnnek, a bőr visszanyerheti eredeti színét, akár teljes mértékben is. Ennek a folyamatnak az okát még a mai napig nem derítették ki. Valószínűleg hormonális alapja lehet.

 

Amennyiben nem tűnnek el ezek a foltok, úgy érdemes szakorvos segítségét kérni. 

Ha pedig napsugárzás következtében erősödnek fel ezek a panaszok, úgy érdemes jobban odafigyelni a fényvédelemre és a megfelelő kozmetikumot használni.

 

Striák

 

Ahogy nő a magzat, úgy nő a has körfogata is. Általában alkatunktól és genetikai adottságunktól függ az, hogy milyen mértékben alakulnak ki terhességi csíkok, azaz a striák. A megelőzés érdekében ajánlott már a terhesség elejétől használni a speciálisan erre kifejlesztett készítményeket. Mivel a striák nem csak a hason jelenhetnek meg, így tanácsos krémezni a melleket és a csípő területét is.

Az utolsó hónapokban, a bőr nagyfokú megnyúlása miatt kialakuló viszkető érzést jól lehet csökkenteni természetes alapanyagú krémekkel.

 

A várandósság és a szoptatás ideje alatt javasolt természetes összetevőket tartalmazó krémeket használni, hogy a lehető legkevesebb vegyi anyaggal érintkezzen a kismama.