Blog
2020.06.03 19:21

A terhességi vizesedés okai. Ezeket teheted ellene

Bár a várandósságról általában a boldog babavárás jut az eszünkbe, mégis vannak olyan időszakok, amelyek kicsit kellemetlen tüneteket produkálhatnak. Ilyen a kismama testének vizesedése is. Sajnos rengeteg tévhit kering ezzel kapcsolatban, amelyek további problémákat okozhatnak. Azonban most szeretnénk, ha megismernéd a vizesedés kialakulásának okait, hiszen így egyszerű odafigyeléssel javíthatsz a helyzeten.

A legtöbben abban reménykednek, hogy ha az ödéma meg is jelenik, az csak a várandósság utolsó harmadában lesz tapasztalható és főleg csak a változó éghajlattól és a folyadék-fogyasztástól függ. Így bízva a a javulásban, csökkentik a folyadék bevitel mennyiségét, amely káros lehet mind a magzat, mind az anyuka számára.

 

Ödéma kialakulása

A vizesedés egy hormonális reakció és egy tudatos lépés a szervezet részéről. Ezt befogadó készségnek is nevezhetnénk, ugyanis amikor a nőből kismama lesz, teste és tudata a befogadásra és megtartásra törekszik. A női hormonok azonnal elkezdenek működni, befogadni és megtartani a vizet. Lelassítják a nyirokkeringést, így megváltozik a kismama vízháztartása.

 

Ez azért történik, mert a baba egészséges fejlődéséhez jóval több vízre van szüksége a kismama szervezetének. Vizet kell termelni a babának, a magzatvíznek, a nagyobb vérmennyiséghez és a baba agyműködéséhez. Egyszóval a kismama szervezete elkezdi a szövetekben tárolni a vizet, hogy bármikor hozzájuthasson, amikor szüksége van rá. Így a vizesedés akár már az első hónaptól kezdve kialakulhat.

 

Ezeket tehetjük vizesedés ellen:

Sok víz fogyasztása

A legfontosabb, hogy ügyeljünk arra, hogy a szervezet ne csak megtartsa, hanem el is távolítsa a vizet. Ezt a vese állandó mozgásban tartásával tudjuk orvosolni. Érdemes napi 3-5 liter vizet meginni.

 

Kevés só használata

Csökkentsük a só fogyasztást. Ugyanis a só vizet tart bent a szervezetben. Nemcsak a konyhai sóra kell gondolni, hanem a felvágottakban, sajtokban, üveges és flakonos termékekeben megtalálható sóra is.

 

Kevés cukor fogyasztása

Egy kisebb cukordiéta is megoldás lehet a vizesedésre, azonban erről érdemes orvos véleményét is megkérdezni.

 

Kismama masszázs

A nyirokkeringés működését is lehet serkenteni nyirokmasszázs segítségével. Masszázs közben felgyorsulhat a nyirokkeringés, megszabadítva a szervezetet a felesleges víztől. A masszázs jótékony hatása akár napokig vagy egy hétig is eltarthat, így javulhat a kismama életminősége.

Ezeken kívül a táplálkozás is sokat segíthet, főleg ha főtt burgonyát, petrezselymet, barnarizst, uborkát és metélőhagymát fogyasztunk. Érdemes olykor a lábakat is felpolcolni, hogy a víz visszakerüljön a keringésbe, így a vese könnyebben ki tudja választani.