Blog
2020.06.03 19:26

Második trimeszter: Ezek a dolgok várnak rád

A második trimeszter a 12. héttől a 28. hétig tart. (3-6 hónap)

Az első trimeszter leteltével a kismamák megnyugodnak, hiszen a kritikusabb időszak véget ért. Jó esetben nincs többé reggeli rosszullét, szédelgés és állandó álomkór. Visszatér az energia és újra a réginek érzik magukat. Megnő a fizikai aktivitás az első időszakhoz képest és mivel ekkor még egész kicsi a has, így mindenféle akadály nélkül el lehet végezni a napi teendőket.

Növekvő pocak

Körülbelül a 20. héttől már elkezd rohamosan nőni a magzat, és a második trimeszter vége felé a has már elérheti azt a méretetet, ami a szülésig némi nehézséget okozhat. A növekvő pocak viszkethet, túlterhelés esetén keményedhet, a légzés nehezebbé válhat, a fizikai aktivitás pedig csökkenhet. Megkezdődhet a hát-és derékfájás és a gyakori vizelési inger. Egyre kényelmetlenebbé válhat az alvás, nehézkesen lehet egyik oldalról a másikra fordulni, a hason fekvést pedig teljesen el lehet felejteni. A mellek megnőnek és akár az előtej is megjelenhet.

 

Kívánósság

A fizikai változások mellett a kívánósság érzése is felléphet. A várandós nők nagy része sokkal több ennivalót, édességet valamint együttlétet kíván. A pároddal való történi intim pillanatoknak azonban semmi akadálya sincs, kivéve ha az orvosod másképp ítéli meg.

 

Babamozgás

A kismamák általában a 16.-18. hét körül érzik először a magzatuk mozgását. A 20. hét környékén pedig már egy kívülálló is tapasztalhatja a pici rúgásait. Ekkor beindul a ficánkolós időszak, hiszen még bőven elegendő hely van a magzat számára a mozgáshoz. Mivel folyamatosan kortyolgat a magzatvízből, így előfordulhat, hogy csuklik, amelyet a kismama is érzékelhet.

 

A magnézium szedése ebben az időszakban kiemelten fontos, mert megelőzi a görcsöket, és a méhszáj kinyílását.