Blog
2020.06.03 19:29

Alhasi fájdalom terhesség alatt? Ezek lehetnek az okai

Mikor számít még normálisnak az alhasi fájdalom, és mikor érdemes orvoshoz fordulni? Ezekre a kérdésekre kerestük most a választ.

Első trimeszter

 

Már a várandósság első napjaiban megjelenhetnek alhasi görcsök, ugyanis így jelez a szervezet a terhesség meglétéről, valamint megtermékenyített petesejt megtapadása a méhfalon is járhat kellemetlen érzéssel. Ezt hívják beágyazódási fájdalomnak. Körülbelül olyan érzés, mintha menstruáció jelentkezne.

 

A terhesség során a húgyhólyag folyamatosan növekszik, amely szintén diszkomfort érzést kelthet. A legtöbben tapasztalnak az első trimeszterben enyhe alhasi fájdalmat, így nem kell azonnal megijedni, hogy ez a vetélés jele lehet.

 

Második trimeszter

 

Ebben az időszakban kevésbé jelentkezik fájdalom, kivéve ha több gyermeket hordoz a kismama a szíve alatt. Ugyanis ekkor gyorsabb ütemben nő a méh.

 

Azonban vannak, akik ilyenkor is tapasztalnak fájdalmat, ami teljesen normális. Éles fájdalom vagy szurkáló érzés jelentkezhet az alhasban vagy lágyéki területen, amelyet a méhet tartó szalagok okoznak. A méh növekedése miatt húzódnak és ezt a kismama görcsölésként élheti meg. Általában rövid ideig tart, és éles, egyoldali fájdalomként írják le. Érdemes tudni, hogy több vastag szalag veszi körül és tartja a méhet, amelyek közül az egyik az úgynevezett kerek méhszalag. A méh felszínéről fut a lágyékcsatornán keresztül a szeméremajkakhoz. Miközben a méh növekszik, úgy a szalag megnyúlik, így könnyen megfeszül. Főleg a hirtelen mozdulatok hatására feszülhet megy gyorsan, ekkor jelentkezhet pillanatnyi, ijesztően fájdalmas és szúró érzés.

 

A testmozgás is előidézhet ilyen kellemetlen tüneteket, de nem ritka, hogy tüsszentésnél, köhögésnél, nevetésnél, ágyban fordulás közben vagy hirtelen felálláskor tapasztalják ezt a kismamák.

 

Amennyiben komolyabb tünetek is fellépnek, mint például hosszantartó, erős fájdalom, láz, hidegrázás, vérzés, járási nehézség, vizelet problémák, úgy javasolt azonnal orvoshoz fordulni.

 

Harmadik trimeszter

 

Ebben az időszakban a görcsök, a haskeményedések egyre gyakoribbá válhatnak. Ugyanis megkezdődnek az úgynevezett Barxton-Hicks-féle méhösszehúzódások, amelyek a szülést készítik elő. Vannak akik egész hamar megtapasztalják ezt az érzést, míg mások csak a szülés előtti napokban vagy hetekben. Fontos azonban odafigyelni arra, hogy ne legyen erős, rendszeres és naponta 10-nál kevesebbszer forduljon elő.

 

A magzatmozgások a baba mérete miatt már egész erőteljesek lehetnek, így olykor egészen fájdalmas pillanatokat élnek meg a kismamák. Végül a szülés közeledtét jelző, rendszeres jóslófájások jelentkezhetnek, amelyek a 37. hét után bármikor előjöhetnek. Ezek a kezdetben rendszertelenek, majd később rendszeressé válhatnak. (Kórházba körülbelül 5 perces fájásokkal érdemes bemenni.)