Blog
2020.07.06 13:08

Tévhitek a császármetszéssel kapcsolatban

Ma már egyre inkább jellemző, hogy a nők saját maguk kérvényezik a császármetszéssel végzett szülést. Öt-tíz évvel ezelőtt még csak nagyon indokolt esetben hajtották végre a műtéttel járó szülést. Ez főleg a nyugati trendnek köszönhető: például az Egyesült Államokban szinte hétköznapi beavatkozásnak számít, de Németországban is egyre inkább ezt a módszert választják. Itthon is növekedni látszik ez a szokás, mégis a mai napig rengeteg tévhit kering a császármetszéssel kapcsolatban. Lássuk is ezeket:

A császármetszés nem számít igazi szülésnek

 

Ez az állítás hamis. Amikor egy édesanya a saját testéből hozza világra a gyermekét, az szülésnek számít. Bár valóban eltér a császármetszés és a hüvelyi úton történő szülés, ma a várandósság folyamata mindkét esetben ugyanaz. Az édesanya rengeteget tesz azért, hogy gyermeke megfelelően fejlődhessen a méhében, majd egészségesen hozhassa világra. Számos kismamánál előfordulhat, hogy természetesen úton szeretné világra hozni gyermekét, vajúdáson is keresztül ment, mégis időközben felmerül valami probléma, ami miatt végül császározni kell.

 

A császármetszés semmiség

 

Attól függetlenül, hogy egyre gyakoribb szülési módszer, igenis komolyan kell venni. A hüvelyi úton történő szülés egy igazán megpróbáltató és fontos folyamat, de ugyanez érvényes a császármetszésre is. A felépülés és a lábadozás hosszadalmasabb folyamat lehet, mint a hüvelyi szülés után, így már előre gondoskodni kell az otthoni kényelemről és a segítő kezekről.

 

Császármetszés után feküdni kell

 

Pont ellenkezőleg. Császármetszés után kifejezetten fontos, hogy az édesanya felkeljen és járkáljon kicsit, ezzel elősegítve szervezete mozgását és megelőzve a szövődményeket. Az első pár méternél szükség lehet a nővér támogatására. Kérj bátran segítséget, hiszen ilyenkor nagyon fontos a mozgás.

 

Császármetszés után nem érintkezhetsz a babáddal

 

Az első bőrkontaktus a babáddal az egyik legfantasztikusabb érzés a világon, amelynek számos érzelmi és fizikai előnye is van, mind a baba, mind a szülő számára. Erre van lehetőség császármetszés után is, azonban a biztonság kedvéért érdemes ezt az orvosnak és nővéreknek előre jelezni.

 

Császármetszés után nem jelentkezhet szülés utáni depresszió

 

Mindkét esetben ugyanazok a hormonális változások zajlanak le az édesanya szervezetében. Miután felépült szülés után, hozzá kell szoknia a gondolathoz, hogy megváltozik a család élete és felelősséggel tartozik egy kis Babóca életéért. Amennyiben az anyuka ezt nehezen dolgozza fel, vagy folyamatosan szomorúnak érzi magát, nem kötődik a babához, úgy mielőbbi segítséget kell kérni.

 

Császármetszés után nem lehet szoptatni

 

Bár az elején kissé nehézkesen indulhat be, de császármetszés után is lehet természetesen szoptatni. Amennyiben probléma merülne fel, úgy érdemes egy nővér vagy laktációs tanácsadó segítségét kérni.