Blog
2020.07.06 13:14

Lehet fogyókúrázni várandósság alatt?

A világ egyik legtermészetesebb dolga, hogy terhesség alatt súlygyarapodás következik be. Valamennyi aggodalomra csak azoknak van okuk, akik a várandósság előtt túlsúlyosak, hiszen nem tudhatják, hogyan befolyásolja a terhességet és mennyire biztonságos ebben az időszakban a fogyás.

Ahogy növekszik a baba, úgy mutat egyre többet a mérleg. A vérmennyiség, a magzatvíz és az egyre nagyobb magzat folyamatos súlygyarapodáshoz vezet terhesség alatt.

 

Szabad ebben az időszakban fogyni vagy sem?

 

Az orvosok általában nem javasolják, helyette inkább az egészséges életmód átváltására ösztönzik a kismamákat. Egyenek egészségesen és mozogjanak annyit, amennyi még kényelmes.

 

Reggeli rosszullétek

 

Vannak nők, akik az első trimeszterben fogyásról számolnak be, ami a terhességi hányásnak tudható be. Miután elmúltak a reggeli rosszullétek, ami a második trimesztertől jellemző, úgy megindul náluk is a súlygyarapodás. Kívánósak lesznek, így hamar bepótolják az első három hónapi fogyást. Tehát előfordulhat súlycsökkenés terhesség alatt, azonban nem szabad kifejezetten fogyókúrázni.

 

Mennyit együnk várandósság alatt?

 

A legtöbb nőnek a terhesség első három hónapjában körülbelül napi 150 plusz kalóriára van szüksége, míg később napi 300-ra. A baba egészséges fejlődéséhez minden tápanyagra szükség van, így kerülni kell a szélsőséges táplálkozási szokásokat. A napi energiabevitelt változatosan, mindenféle ételből állítsuk össze, így nemcsak a szükséges energiamennyiséget tudjuk fedezni, hanem a megfelelő arányú fehérjét, zsírt, szénhidrátot, vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

Mozgás terhesség alatt

 

Bár a fizikai aktivitás igen lényeges várandósság alatt, azonban nem megengedett minden mozgásforma. Viszont a következő sportolási lehetőségeket nyugodtan végezheti a kismama:

  • séta
  • biciklizés
  • areobic
  • úszás

 

Napi 30 perc mozgással már sokat tehetünk az egészségünkért, picivel a hasunkban is.

 

Összességében elmondható, hogy a terhesség alatti fogyókúra nem ajánlott, azonban alacsony intenzitású edzéssel és egészséges étrenddel elkerülhető a hirtelen és nagy súlygyarapodás, valamint azok szövődményei.