Sokszor mondogatják, hogy minden cseppje aranyat ér. Ezért is érdemes már a szülőágyon, a születést követő első órában megkezdeni a szoptatást és a babóca első hat hónapjáig folyamatosan biztosítani, így megfelelően növekedhet és fejlődhet a saját ütemében. Általában az anyatejes táplálást maximum a baba kétéves koráig ajánlják.
5 fontos tény az anyatejről
- Összetevői a baba fejlődéséhez igazodik
Az anyatej összetevői nem állandók. Folyamatosan változnak, az újszülött szükségleteihez igazodva. Míg a születés utáni első héten sűrű és magas fehérje-és ásványianyag-tartalmú, addig a második héten tápanyagban és immunglobinban már kevesebb, átmeneti anyatej termelődik. Az első héten még alacsonyabb a zsír- és szénhidrát- tartalma, valamint sárgás színű tej termelődik, amelyet colosztrumnak nevezünk.
A születést követő 15-20. naptól beszélünk érett anyatejről, amely már hasonlít a rendes tejre. Fehérebb és hígabb állagú.
- Először a szomjat oltja, azután táplál
A szoptatás elején általában először egy vízszerű, hígabb tejet eszik a baba, ezért szomjoltó tejnek is hívják. A szoptatás folyamán azonban az anyatej egyre sűrűbb lesz, több zsírt és kalóriát kezd el tartalmazni.
- Az anyának és a babának is jó
Egyes kutatások szerint az anyatejes táplálás gyorsíthatja a terhesség során megnagyobbodott méh összehúzódását, valamint csillapíthatja a vérzést. A babák egészségét megvédi a különböző megbetegedések és fertőzések ellen, megakadályozhatja a későbbi cukorbetegség, hízás és asztma kialakulását. Továbbá erős kötődés jöhet létre az anya-gyermek között, a szoptatás során.
- Amire a babának szüksége van: vitaminok, szénhidrátok, zsírok, fehérjék
Az anyatej egyik legfontosabb eleme a fehérjék. Összetétele 60-80% tejsavófehérje és 20-40% kazein. Ezek a fehérjék segítenek a baktériumok elleni védekezésben, és az allergia megelőzésében. Mindemellett olyan zsírokat is tartalmaz, amelyek az agy fejlődését és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik. Vitaminforrása azonban főleg az édesanya vitaminforrásától függ. Ezért kiemelten fontos, hogy ebben az időszakban gondoskodjunk a megfelelő vitaminbevitelről. A-, C-, D-, E-, és a K-vitaminok nélkülözhetetlenek a baba számára. A negyedik legfontosabb összetevő pedig a szénhidrát, ezen belül is a laktóz. Az anyatej teljes kalóriatartalmának körülbelül a 40%-át teszi ki. A laktóz segíti a gyomorban található, kártékony baktériumok számának csökkenését, valamint az egészséges baktériumok növekedését.
Köztudott, hogy az anyatejjel táplált babák kevésbé lesznek hajlamosak betegségekre, amint először mennek közösségbe, mint például bölcsibe. Ugyanis az anyatejben található lactobacillusok és bifidobaktériumok segítik a baba bélflórájának optimális fejlődését és az immunrendszerük megfelelő formálását.