Blog
2020.08.15 13:32

Anyatej: 5 fontos tény, amit lehet nem tudtál róla

Mit is tartalmaz az anyatej? Legtöbbször hallhatjuk, hogy mindenféle jót, amire a babának szüksége lehet. Azonban itt az ideje, hogy megtudj többet az anyatejről.

 

Ma már számos táblázatot lehet találni az interneten, hogy az anyatejben milyen és mekkora mennyiségben találhatók meg a zsírok, fehérjék, a tejcukor és a különféle ásványi anyagok. Azt viszont tudnod kell, hogy ezeknek az összetevőknek az arányai, a szoptatás hónapjai alatt, de akár egy szoptatáson belül is változhatnak. Az anyatej összetétele nem állandó, hanem mindig a baba életkorának, szükségleteinek megfelelően alakul.

Sokszor mondogatják, hogy minden cseppje aranyat ér. Ezért is érdemes már a szülőágyon, a születést követő első órában megkezdeni a szoptatást és a babóca első hat hónapjáig folyamatosan biztosítani, így megfelelően növekedhet és fejlődhet a saját ütemében. Általában az anyatejes táplálást maximum a baba kétéves koráig ajánlják.

 

5 fontos tény az anyatejről

 

  • Összetevői a baba fejlődéséhez igazodik

 

 

Az anyatej összetevői nem állandók. Folyamatosan változnak, az újszülött szükségleteihez igazodva. Míg a születés utáni első héten sűrű és magas fehérje-és ásványianyag-tartalmú, addig  a második héten tápanyagban és immunglobinban már kevesebb, átmeneti anyatej termelődik. Az első héten még alacsonyabb a zsír- és szénhidrát- tartalma, valamint sárgás színű tej termelődik, amelyet colosztrumnak nevezünk.

A születést követő 15-20. naptól beszélünk érett anyatejről, amely már hasonlít a rendes tejre. Fehérebb és hígabb állagú.

 

 

  • Először a szomjat oltja, azután táplál

 

 

A szoptatás elején általában először egy vízszerű, hígabb tejet eszik a baba, ezért szomjoltó tejnek is hívják. A szoptatás folyamán azonban az anyatej egyre sűrűbb lesz, több zsírt és kalóriát kezd el tartalmazni.

 

  • Az anyának és a babának is jó

 

 

Egyes kutatások szerint az anyatejes táplálás gyorsíthatja a terhesség során megnagyobbodott méh összehúzódását, valamint csillapíthatja a vérzést. A babák egészségét megvédi a különböző megbetegedések és fertőzések ellen, megakadályozhatja a későbbi cukorbetegség, hízás és asztma kialakulását. Továbbá erős kötődés jöhet létre az anya-gyermek között, a szoptatás során.

 

  • Amire a babának szüksége van: vitaminok, szénhidrátok, zsírok, fehérjék

 

 

Az anyatej egyik legfontosabb eleme a fehérjék. Összetétele 60-80% tejsavófehérje és 20-40% kazein. Ezek a fehérjék segítenek a baktériumok elleni védekezésben, és az allergia megelőzésében. Mindemellett olyan zsírokat is tartalmaz, amelyek az agy fejlődését és a zsírban oldódó vitaminok felszívódását segítik. Vitaminforrása azonban főleg az édesanya vitaminforrásától függ. Ezért kiemelten fontos, hogy ebben az időszakban gondoskodjunk a megfelelő vitaminbevitelről. A-, C-, D-, E-, és a K-vitaminok nélkülözhetetlenek a baba számára. A negyedik legfontosabb összetevő pedig a szénhidrát, ezen belül is a laktóz. Az anyatej teljes kalóriatartalmának körülbelül a 40%-át teszi ki. A laktóz segíti a gyomorban található, kártékony baktériumok számának csökkenését, valamint az egészséges baktériumok növekedését.

 

  • Probiotikum hatása véd

 

 

Köztudott, hogy az anyatejjel táplált babák kevésbé lesznek hajlamosak betegségekre, amint először mennek közösségbe, mint például bölcsibe. Ugyanis az anyatejben található lactobacillusok és bifidobaktériumok segítik a baba bélflórájának optimális fejlődését és az immunrendszerük megfelelő formálását.