Blog
2020.08.15 13:36

Mit jelent az aranyóra?

Az aranyóra a születés utáni pár órát jelenti, amikor a kisbaba megpihenhet az édesanyja hasán. Ilyenkor nagyon fontos az első bőrkontaktus. Szülés után az anya és gyermeke megpihennek egymás társaságában. A babóca születése után szárazra törlik, betakarják meleg takaróval, alulról pedig édesanyja teste melegíti. Ekkorra a baba megnyugszik, hiszen itt ugyanúgy hallja anyukája szívdobbanását, ahogyan bent is hallotta.

Mely dolgok történnek az első pár percben, órában?

 

Miután kibújt életed csodája, sírással jelzi a világnak, hogy megérkezett. Ezután kerül az édesanyja hasára, ahol gyorsan meg tud nyugodni, és ekkor már nem sír tovább. Elcsendesül és mozdulatlanul fekszik az édesanyján, közben pedig lehet, hogy lassan elszunyókál.

Pár perc múlva ébredezni kezd, majd ezt kis fej- és lábmozgások követik, végül kinyitja a szemeit. Az ébredés után elkezd aktívabb lenni, szájmozgásokat és szopizós mozgást figyelhetünk meg, miközben nézi az anyukáját.

 

Hogyan kezd el szopizni?

Fél órával a születés után elkezd kúszni az édesanyja hasán és megközelíti az emlőt. Ebben főleg ízlelése és szaglása segíti. Sokan nem tudják, hogy a mellbimbó udvarán lévő mirigyek által termelt anyagok illata hasonló a magzatvíz illatához. A pici baba gyakran nyalogathatja az ujjacskáit, ugyanis még érzi rajta a magzatvíz édeskés ízét és illatát.

 

Bár az gondolnánk, hogy a baba ilyenkor még nem nagyon lát, ezért nem is találja meg a mellett, igenis jól látja édesanyja arcát és a bimbóudvar sötét színét.

 

Miután háromnegyed óra is eltelt, a baba megérkezik a mellbimbó magasságába. Elkezdi ízlelgetni, miközben a kezével masszírozza a mellet. Az így felszabadult oxitocin pedig méhösszehúzódásokat okoz és serkenti az anya tejtermelődését.

 

Egy órával a szülés elteltével a pici már önállóan képes mellre menni és szopizni. Az első szopizás után a kisbaba és az anya is gyakran elalszik.