Blog
2020.09.10 10:35

Vajúdás: Így csillapíthatod a fájdalmat

A szülés az egyik legnagyobb kihívás egy nő életében. Azonban a szeretteid segítségével megkönnyíthető ez a hosszadalmas folyamat és elviselhetőbb a fájdalom is. Mivel a legtöbb gyógyszer használata nem engedélyezett, ahogyan a terhesség alatt sem, úgy a természetes fájdalomcsillapítás módszereit érdemes memorizálnod. Mivel a vajúdás általában több órán keresztül is tarthat, így praktikus, ha minél több ötletet gyűjtesz, hogy hogyan enyhítheted a fájdalmaidat.

 

Gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítás

 

Légzés

 

Fontos, hogy ne hatalmosodjon el rajtad a félelem, ugyanis az gyors és felületes légzést produkálhat a testedben. Így sokkal erősebbnek érzékelheted az összehúzódásokat. Viszont a megfelelő légzéstechnikával nyugalmi állapotba kerülhetsz, kellőképpen el tudsz lazulni. Ezt elsajátíthatod szüléfelkészítő-tanfolyamon vagy a szülésznőd fog élesben megfelelően irányítani, mikor, hogy lélegezz.

 

Mozgás

 

A lassú séta, a labda vagy bordásfal használata, de más testhelyzet változtatása is mind segíthet abban, hogy könnyebb és gyorsabb legyen a vajúdás. Ugyanis a kisbabádnak így egyszerűbb lesz a gravitáció által egyre lefelé haladni, hogy a megfelelő pozícióba kerüljön.

Amennyiben gépekre vagy kötve, úgy korlátozottak a lehetőségeid, de igyekezz ekkor is testhelyzetet váltani: ülj az ágy szélére, guggolj le vagy esetleg ereszkedj négykézlábra.

 

Masszázs

 

A legtöbb nőnek órási nagy segítség, ha van aki masszírozza a derekát. Általában a férj segít ebben a nőnek, hogy enyhítse a vajúdás fájdalmait. Mégha nem is csökkenti igazán a fájdalmat, mégis a nőt feltölti testileg és lelkileg is a férje érintése, szeretete, odaadása, jelenléte, támogatása.

 

Relaxáció

 

Igyekezz minél jobban ellazulni a vajúdás alatt. Ez főleg fejben dől el. Koncentrálj a relaxálásra, hallgass zenét, gondolj a leendő kisbabádra, hogy hamarosan a karodban tarthatod őt. Ha a fájdalomra figyelsz, akkor idegesebb, feszültebb lehetsz, és így kellemetlenebb lehet az egész folyamat.

 

Meleg vizes fürdő, zuhany

 

Köztudott, hogy a meleg víz csökkentheti a fájdalmakat. Pont ezért, már számos kórházban van lehetőség kádas szülésre. Azonban a legtöbb helyen ez még nem megvalósítható, hanem csak bele lehet ülni egy kád meleg vízbe, vagy zuhanyozni lehet meleg vízzel vajúdás alatt. Azonban a tusolás is jó megoldás lehet, hiszen nemcsak nyugtatja a tested a meleg víz, hanem valamennyire masszíroznak is a vízsugarak.