Blog
2020.09.10 10:38

Milyen mozgásforma javasolt várandósság alatt?

Bár azt gondolnánk, hogy terhesség alatt a mozgás elhanyagolható, hiszen a pihenés fontosabb, azonban ez nem így van. Ebben az áldott állapotban a megszokottnál is fontosabb, hogy rendszeresen mozogj. Ugyanis minél nagyobb a pocak, annál sűrűbben jelentkezhet hát- és derékfájás, emésztési problémák. Azonban nem mindegy, hogy ezekre a hónapokra milyen mozgásformákat választasz.

 

Viszont, mielőtt bármilyen edzéstípust is választanál, kérdezd meg az orvosod véleményét.

 

Amennyiben a terhességed elején jársz és még dolgozol, tehát kevés szabadidőd van, úgy a legegyszerűbb, ha a sétát iktatod be a hétköznapjaidba. Mindenki számára ajánlott mozgásforma, kímélő és a sérülés lehetősége szinte kizárt.

 

Az úszás is kiváló ebben az időszakban, azonban sokan tartanak tőle a fertőzésveszély miatt. Érdemes erről is orvossal egyeztetned. Amennyiben szívesen úsznál, úgy megkímélheted az ízületeidet, hiszen a víz átveszi a testsúly egy részét, így nagyobb pocakkal sem megterhelő a sportolás.

 

Kismama torna

 

A kismama torna egy olyan alacsony intenzitású mozgásforma, amely kifejezetten a terhesség alatt, fokozottan szükséges testrészekre fókuszál. Speciális gyakorlatokkal tartja karban a hasizmokat, a combokat és erősíti a mell- és farizmot. Mindemellett javítja a vérkeringést, és segíthet megelőzni a székrekedést. 

 

Bár egyénileg, online is végezhető a kismama torna, a legtöbben szeretnek szervezett órákra járni. Ugyanis a testi-lelki feltöltődés mellett még hasznos tanácsokat is kaphatsz más kismamáktól, ami megnyugvással tölthet el téged. Sőt, egy ilyen kismamás csoportban sokszor még a szülés után is tartják egymással a kapcsolatot, így tudják segíteni egymást nap mint nap különféle tanácsokkal.

 

Kismama jóga 

 

A kismama jóga is eltérő a hagyományos jógától, ugyanis nem minden gyakorlata végezhető terhesen, ezért érdemes speciális oktatót felkeresned. Ennek a mozgásformának is számos jótékony hatásai vannak, mint például:

 

- növelheti az állóképességet

- csökkentheti a fájdalmakat

- serkentheti a vérkeringést

- ellazíthat

- feltölthet testileg-lelkileg

- a tanult légzőgyakorlatok jól jöhetnek vajúdás során

 

Ezeket a sportolási lehetőségeket viszont mindenképp kerüld:

 

Futás, biciklizés

 

Az első trimeszterben veszélyes lehet, később pedig a nagyobb pocak miatt kényelmetlen. A baleset valószínűsége is magasabb lehet, mint egy sétánál.

 

Súlyemelés

 

Lendületből, hirtelen nem szabad nagyobb súlyt emelni, főleg nem egyénileg. Kismama tornán, speciális oktatóval azonban lehet 1 kg-os súlyokkal gyakorlatot végezni.

 

Hasizomgyakorlatok

 

Várandósan tilos már az első pillanattól kezdve a felülések. Egy-két gyakorlatnál azonnal érezhető egy szokatlan, kellemetlen fájdalom, húzódás a hasban.

 

A legfőbb szabály viszont az, hogy annyit mozogj, amennyi jól esik. Ne hajtsd túl magad. Első a babád egészsége.