Blog
2020.10.19 09:04

A szülés három szakasza

Első szakasz: vajúdás

 

Ez a leghosszadalmasabb része az egész folyamatnak. Ebben a szakaszban indulnak meg a fájások, valamint ekkor kezdődik meg a méhszáj kinyílása is. Azoknál a nőknél, akik először szülnek, akár 8-12 órán keresztül is eltarthat ez a kihívásokkal teli szakasz.

A vajúdás megkezdése előtt sokszor bizonytalan a leendő anyuka, hogy valóban éles helyzetről van-e szó, vagy még csak a jósló fájások jelentkeztek. Ugyanis a méhösszehúzódások még igen gyengék, és hosszú idő telik el egy-egy fájás között.

Amennyiben nem tudod eldönteni, hogy melyik fájás zajlik épp, úgy vegyél egy meleg zuhanyt és amennyiben elmúlik, úgy még nincs miért izgulnod.

 

Ha pedig folyamatosak a méhösszehúzódások, akkor sem kell megijedned. Tedd azt, ami éppen jól esik. Sétálj, pihenj, nézd meg a kedvenc filmedet vagy hívd fel az egyik tapasztalt barátnődet, aki megnyugtat. Ebben a kezdeti szakaszban még nem szoktak bemenni a kórházba, hiszen nagyon sok óra lehet hátra a baba születéséig. Ilyenkor jobb otthon, a megszokott környezetben várni és számolni a fájások gyakoriságát és intenzitását.

 

Mikor érdemes elindulni a kórházba?

Amikor a méhösszehúzódások 4-5 percenként fordulnak elő és akár 1 percen át is tarthatnak. Ekkor a legfontosabb, hogy ne ess kétségbe, maradj nyugodt, relaxálj, vesd be a lazító trükkjeidet.

 

Amint a fájások 2-3 percenként következnek be és másfél percen át is tartanak, úgy a szülés hamarosan megkezdődhet. Ekkor már előfordulhat hányás vagy remegés is. Mivel ez már egy nagyon megpróbáltató fázis, így fontos, hogy legyen, aki mind fizikailag, mind lelkileg támogat téged. Ennek a szakasznak a végére kitágul teljesen a méhszáj.

 

Második szakasz: kitolás

 

Ekkor a kismamák már kicsit fellélegeznek, hiszen el lehet kezdeni nyomni. Ahogy a magzat halad előre, úgy nyomja az anya végbelét, ezáltal reflexszerű működésbe kezd a hasprés, amely nyomásra késztet. A kitolás ideje lehet pár perc, de akár 1-2 óra is. Ez függhet a kitolási póztól és a baba tartásától is. A kitolási szakasz végén érkezik meg a baba; először a kis feje, majd a vállak, végül az egész test kicsúszik.

 

Harmadik szakasz: lepény leválása

 

Ez a folyamat is még valahol a kitoláshoz tartozik, azonban itt már más értelemben. Amint a kisbabát az anya mellkasára teszik, úgy a bőrkontaktus elősegíti a méhösszehúzódást és a méhlepény könnyebb távozását.