Blog
2021.02.01 17:58

Szoptatás: így lehet több anyatejed

Már régóta hallhatjuk, az anyatej minden cseppje aranyat ér. Valóban jótékonyan hat a baba egészségére és fejlődésére, azonban azt már kevesen tudják, hogy az anya egészségére is pozitívan hat. Ha a baba anyatejet fogyaszt, úgy csökkenhet a gyermekkori elhízás, valamint az asztma kialakulásának esélye is, továbbá befolyásolja az agyi fejlődést is. Habár már egyre jobb tápszereket lehet kapni, egyik sem ér fel az anyatej jótékony hatásaival. Ezért igyekezz minél több ideig ellátni a gyermekedet anyatejjel, de ne csüggedj el akkor sem, ha tápszerrel kell kiegészítened az étkezéseket. Azonban most adunk pár tippet, hogy szaporíthatnád a tejedet:

ISZISZ módszer

 

Azaz igény szerinti szoptatás. Ma már sokféle megoldásról lehet hallani, azonban a legjobb, amit tehetsz, az az igény szerinti szoptatás. Ami azt jelenti, hogy nem korlátozod a szoptatások számát és idejét, hanem akkor teszed mellre a kicsit, amikor csak szeretné. Ha ez nem megoldható, akkor kézi vagy gépi fejővel tudsz szaporítani. Ha a pici felébred, nyugodtan szoptass éjszaka is, kiváló időszak a tejserkentésre.

 

Pihenés

 

Bár könnyű mondani, hogy pihenj és aludj, amennyit csak lehet, egy kisbaba mellett szinte lehetetlen megfelelő mennyiségű időt relaxálni. Ezért próbálj meg pár terhet levenni a válladról: ne akarj minden nap csili-vili lakásban lenni, nem kell minden nap főznöd, takarítanod. Helyette kérj meg valakit, hogy segítsen a házimunkában, vagy legyen olyan nap, amikor megbízható helyről rendelsz ebédet. Fontos, hogy a fejés után pihenj is, mert ez fokozhatja az anyatej mennyiségét. Igyekezz nappal is lefeküdni 1-2 órára, amikor a kisbabád is épp alszik. Vagy csak olvasgass, pihengess mellette. Aki egész nap csak robotol a konyhában, annak sajnos könnyen elapadhat a teje.

 

Megfelelő szoptatás

 

Könnyen előfordulhat, hogy nem a helyes pozícióban tartod a picit, esetleg ő nem tud helyesen szopizni, ezért begyulladhat az emlő. Ez pedig elég fájdalmas tud lenni, ami aztán könnyen elveheti a kedvét a szoptatástól a friss anyukának. Ezért érdemes gyorsan utánajárni a problémának, esetleg laktációs szaktanácsadótól segítséget kérni. Sokszor csak apróságon múlik a sikeres szoptatás, ne add fel!

 

Vitaminok

 

Egyre több szoptatást segítő vitamin található meg a gyógyszertárakban. Ezekben valóban olyan összetevők vannak, ami számodra és a pici számára is fontosak lehetnek. Egy valamit azonban ne felejts el: hiába eszel tejserkentő ételeket, vitaminokat, hogy ha nem szoptatsz/fejsz gyakran és nem pihensz. Ezeket semmit sem pótolhatja.

 

Alkoholmentes sör

 

A maláta az egyik olyan tápanyagforrás, amely a szervezetünk növekedéséhez és a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges. A maláta fokozza a tejtermelést, biztosítja a szellemi frissességet, a koncentrációt. Növeli a stressztűrő képességet és hozzájárul a szervezet energia- és tápanyagellátásához.