Blog
2021.02.05 07:32

Gyermektervezés, így kezdjetek neki!

Hatalmas döntés, mikor egy fiatal pár elhatározza, hogy belevágnak a családalapításba. Kavarognak a gondolatok, mire lesz szükség, hogy lesz berendezve a gyerekszoba, mikor tudja majd az anyuka otthagyni a munkát, hogy teljes nyugalomban várhassa a gyermeket, hogyan fogják megoldani életük legnagyobb kalandját, hogyan válnak majd szülőkké.

A legjobb megoldás, hogy elkerüljön a pánik, ha lépésről-lépésre terveztek, nem gondoltok előre a sok problémára, csak arra koncentráltok, ami épp előttetek van, arra, hogy megfoganjon az új élet.

 

Sok esetben spontán a családalapítás, azonban sokkal jobb a tudatos, előkészített családalapítás. A gyermek és az anyuka egészségének is az a legjobb, ha már jóval a fogantatás előtt felkészültök. Egy kis életmódváltással, előkészülettel rengeteget tudtok tenni azért, hogy minél hamarabb egészséges gyermek foganjon.

 

Első és legfontosabb, hogy már a gyermek tervezése előtt egy-két hónappal mondj le mindenféle káros szenvedélyről! Időben érdemes lemondani az alkoholról, és leszokni a dohányzásról (jobb esetben ez az apukára is vonatkozik, hiszen a dohányzás csökkentheti a termékenységet).

 

Ahhoz, hogy egészséges környezetet teremts a gyermeknek, fontos, hogy a szervezeted már előre felkészítsd. A szükséges vitaminokkal kiegészített étrend segíti a megfoganást, valamint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a baba egészségesen tudjon fejlődni. Az egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag étrend az egész terhesség alatt kiemelten fontos, néhány kulcsfontosságú tápanyag igénye megnövekedik, így ezekre kiemelt figyelmet kell fordítani. Fogyassz rostokban gazdag szénhidrátokat (zöldség, gyümölcs, gabona), csökkentsd a lehető legkevesebbre a bevitt cukor mennyiségét, kerüld a cukros üdítőket, használj természetes édesítőszereket!

 

Manapság már szerencsére kaphatók kifejezetten gyermektervezésre és terhességre kifejlesztett multivitaminok, melyek biztosítják a szükséges tápanyagok folyamatos pótlását. A tudatos gyermektervezés azért is nagyon fontos, mert a terhesség első napjaiban fejlődik ki az idegcső, amelyből az agy, valamint a gerincvelő alakul majd ki. A terhes vitaminokban található folsav csökkenti a velőcső-záródási rendellenesség előfordulását. A baba létfontosságú szervei az első pár héten alakulnak ki, még azelőtt, hogy az anyuka egyáltalán tudná, hogy gyermeket vár, ezért fontos már előre megtámogatni szervezetünket vitaminnal. 

 

Érdemes még a terhesség előtt felkeresni a fogorvosod, hogy ellenőrizze, nem szükséges-e bármilyen beavatkozás. Ez egyrészt azért fontos, mert a szervezetben lévő gyulladások akadályozhatják a sikeres megtermékenyülést, másrészt pedig a terhesség alatt nem ajánlott nagyobb beavatkozásokat végezni, hiszen gyermeket várva nem tehetnek ki téged röntgensugárzásnak, és néhány érzéstelenítő is erősen ellenjavallt. 

 

Természetesen fontos felkeresni a nőgyógyászodat is, egy alapos vizsgálat sokat segíthet. Ha eddig fogamzásgátló tablettát használtál, a szervezetednek időre lesz szüksége, hogy visszaálljon a normális hormonháztartásához, ezt is mindenképpen érdemes átbeszélni az orvossal. Ha a családban előfordult genetikai betegség, ezeket is mindenképpen érdemes előre tudatni a nőgyógyásszal. 

 

És a legfontosabb: élvezzétek ki ezt az időszakot! Hatalmas döntés, nagy változást hoz az életetekbe, mindenképpen adjatok magatoknak időt, hogy ki tudjátok élvezni a családalapítás izgalmas időszakát, hogy stresszmentesen, nyugodtan, felkészülten induljatok el a szülővé válás útján!