Blog
2021.04.04 20:34

Bababiztonság

Mikor egy új kicsi élet születik a családba, a szülők legfontosabb feladatává válik, hogy az apróságnak megadjanak mindent, amire csak szüksége lehet. Ez természetesen nem csak azt jelenti, hogy etetik, fürdetik, tisztábateszik, tanítgatják, hanem azt is, hogy megóvják őt minden veszélytől, biztosítják neki azt a biztonságos környezetet, ahol felcseperedhet.

A bababiztonság természetesen akkor válik a legégetőbb kérdéssé, mikor a gyermek már mászni és járni kezd, azonban már szinte a baba születése előtt is gondolni kell minden eshetőségre, fontos beszerezni a szükséges eszközöket előre. Ha ilyen szemmel nézünk végig a lakáson, könnyen észrevehetjük, hogy egy esetlen kisbaba számára mennyi veszélyt rejt az otthonunk egy-egy része. 

 

Például milyen sok balesetet meg tudunk előzi, ha az éles sarkokat egy szilikonos sarokvédővel tesszük biztonságossá, vagy befedhetjük az egész asztalt élvédővel. Ilyen élvédőket manapság már több színben és formában is lehet kapni, így a biztonságért cserébe még az otthonunk színharmóniájáról sem kell lemondanunk.

 

Mikor a csöppség elkezd mászni, majd megpróbál felállni és járni, az első próbálkozások rendszerint még nagyon esetlenek. Az esés-kelés ezzel a korszakkal jár, azonban sok baleset megelőzhető. Szerezzünk be például térdvédőt, mely védi a pici bőrét a kúszáskor, mászáskor keletkező sérülésektől, sőt még a ruhát is megvédi a kopástól. A baba hátát és fejét is fontos ilyenkor védeni, adjunk a picire egy védőszárnyat, mely megvédi a buksiját az esésekkor. Ráadásul egy katicás, méhecskés vagy angyalkás szárnyacskával még édes képeket is készíthetünk a babáról. Segítsük az apróság első lépéseit, adjunk rá járássegítő szalagot, mellyel tudjuk fogni, és magunkat is megkíméljük az állandó hajolgatástól, és az ezzel járó derékfájdalomtól. 

 

Amint a baba nagyobb lesz, gondolni kell arra is, hogy biztonságossá tegyük a szekrényeket, nehogy a nagy pakolásban veszélyes tárgyakat találjon. Fontos felszerelnünk ajtó- és fiókzárat például a hűtőszekrényre, az evőeszközös fiókra vagy a tároló ajtajára, ahol a vegyszereket tartjuk. Ha van olyan ajtó, amit a gyermek szabadon használhat, akkor pedig gondoljunk arra, hogy nehogy rácsaphassa az ujjára, szereljünk fel rá becsapódásgátlót.

 

Az ablakokat se felejtsük el, szereljünk fel ablak biztonsági zárat, hogy a pici véletlenül se tudja kinyitni egyedül.