Blog
2021.05.25 23:22

Strandolás kisgyerekkel

Végre itt a jó idő, lassan beköszönt a nyár és vele együtt a strandszezon is. A tikkasztó nyári melegben jó programnak ígérkezik egy családi strandolás, azonban kisgyerekkel minden felmerülő kérdésre és problémára előre át kell gondolnunk, mi lesz a megoldás. Már jó előre készítsünk össze mindent a strandtáskába, nehogy aznap reggel a nagy kapkodásban valami otthon maradjon.

A legfontosabb kérdés, hogy milyen idős gyerekkel szeretnénk fürdőbe menni. A gyermekorvosok és védőnők 1 éves kor alatt nem ajánlják a strandolást, a természetes vizi pancsolást is csak 6 hónapos kor után, fokozott óvatosság mellett tanácsolják. A strandon felmerülő problémák és ezáltal a szükséges felszerelés is nagyban függ a gyermek életkorától. Az is nagyon fontos kérdés, hogy hány gyerekkel szeretnénk útrakelni, általános tanács, hogy mindenképpen legalább annyi, de jobb esetben több felnőtt legyen a társaságban, mint amennyi kisgyerek. 

A kisgyerekek akár bokáig érő vízben is meg tud fulladni, vagy elesik, beveri a fejét. Éppen ezért a gyerekekre minden pillanatban figyelnie kell egy felnőttnek, nagyon fontos a felnőttek közötti állandó kommunikáció, hogy éppen melyik gyermek kinek a felelőssége. Ha például egy kisgyereket ki kell kísérni a mosdóba, a többi felügyeletét mindenképpen át kell adni egy másik felnőttnek. 

Nagyon fontos pontosan felmérni a gyermek úszási képességeit. Ha kisgyerekről van szó, aki még nem tanult meg úszni, minden esetben csak karúszóval engedjük a vízbe. Amennyiben a gyerek már megtanult úszni, akkor se hagyjuk teljesen magára, fontos, hogy reálisan mérjük fel a tudását, hiszen a gyermek egy hirtelen helyzet miatt pánikba is eshet. 

A gyermek kora a szobatisztaság kérdésében is nagyon fontos. A még pelenkás kicsikre mindig adjunk úszópelenkát, ha vízbe készülnek, a parton pedig lehetőleg öltöztessük vissza pelenkába, hogy a vizes úszópelenka ne csípje ki a bőrét. Ha már szobatiszta a gyerek, akkor mindenképpen gondoljunk a mosdó használatához szükséges nedves törlőkendőre, kézfertőtlenítőre. 

Gondoljuk át, hogy mit fog enni a gyerek, valamint, ha még kisebb, akkor hogyan oldjuk meg a napközbeni szunyókálást. Vigyünk magunkkal árnyékoló strandsátrat vagy napernyőt, hogy biztosítani tudjuk a megfelelő feltételeket a parti pihenéshez. 

A nyári tűző napsütésben nem szabad megfeledkezni a megfelelő fényvédelemről sem! Használjunk magas faktorú, vízálló napkrémet, és mindenképpen tartsuk be a használati utasításon feltüntetett száradási időt mielőtt a vízbe mennénk. A gyerekeknél gondoljunk a sapkák és kendők használatára is, nehogy homokozás közben napszúrást kapjon a kicsi.