Blog
2021.05.25 23:27

Így szoktassuk kézmosásra a gyereket

A kézmosás fontosságát eddig se győzte az ember hangsúlyozni a gyerekeknek, mióta sajnos a világjárvány a mindennapjaink részévé vált, még több figyelmet kell fordítanunk a megfelelő higiéniára. Ez nem a legkönnyebb feladat, mikor az ember a makacs gyereket próbálja rászoktatni a gyakori és megfelelő kézmosásra.

 

A gyerekek hajlamosak elfeledkezni a fürdőszoba használat vagy játszótér utáni, és az étkezés előtti alapos kézmosásról. És még ha rá is vesszük őket a kézmosásra, általában próbálják a lehető leggyorsabban letudni: egy kis víz, és máris tiszta minden, gondolják ők. 

De hogy is szoktassuk rá a kisgyereket a kézmosásra? Először is nagyon fontos, hogy magyarázzuk el nekik, miért szükséges az alapos kézmosás. A gyerekek szeretik megérteni a miérteket, sokkal szívesebben sajátítanak el új szokásokat, ha megértik, miért is van rájuk szükség. Nem kell őket halálra ijeszteni rémtörténetekkel, de mindenképpen fontos, hogy megértsék. Magyarázzuk el nekik, hogy attól még, hogy szabad szemmel nem láthatják, minden használatitárgyon sok-sok baktérium található, melyek különböző betegségeket okozhatnak. 

A pozitív megerősítésre alkalmazzunk kreatív eszközöket, például jutalmazzuk őket matricával, a kezükre nyomható, bőrbarát nyomdával, melyet le kell mosniuk. Természetesen ez csak a folyamat elején szükséges, nem szabad rászoktatni a gyereket, hogy csak akkor mosson kezet, mikor jutalmat remél cserébe. Fontos a folytonosság, az, hogy a kézmosás rutinná váljon. Mutassunk mi is jó példát, hiszen a gyerekek legfontosabb példaképei a szülei.

Tegyük játékossá a kézmosást! Helyezzünk állatfigurás csaphosszabbítót a mosdóra, így a gyermek nem csak könnyebben elérheti a vizet, de ráadásképp a mókás állatokat használva kedvet is kap a kézmosáshoz. 

Repítsük el a kisgyereket egy mesevilágba! Meséljünk egy kedves történetet például egy kiselefántról, akivel együtt fedezheti fel a gyerek a mosakodás fontosságát! A siker garantált, ezután biztos, hogy minden alkalommal a kiselefánttal együtt szeretne majd kezet mosni.