Blog
2021.06.11 11:43

A levegőztetés előnyei és veszélyei

 

Itt a jó idő, végre lehet nagyokat sétálni a babával. A friss levegő és a napfény nagyon fontos a kisgyerek egészségéhez, éppen ezért minden évszakban rendszeresen kell lehetőséget biztosítani a levegőztetésre. Azonban a friss levegőn tartózkodásnak nem csak előnyei hanem veszélyei is lehetnek, ezzel kapcsolatban adunk pár tippet.

A gyakori levegőztetés több szempontból is nagyon fontos a kisgyerekek számára. Mélyebb és frissebb légzésre készteti a babát, ezáltal javul a kicsi keringése, valamint az anyagcsere is felgyorsul. Sokat javul a hőszabályozása, a friss levegő edzi a gyermek szervezetét, így ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben, jobban tud védekezni a fertőzések ellen. Különösen fontos a levegőztetés egy légúti fertőzés esetén, hiszen így friss, baktériummentes levegőt tud a kisgyerek belélegezni, ezáltal elősegítve a gyógyulást. 

 

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy az időjárás minden esetben befolyásolja a levegőztetés lehetőségeit: nem ajánlatos ködben, nagy szélben, esőben, téli nagy fagyban vagy nyári, déli hőségben a levegőn tartózkodni. Fontos, hogy mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelően öltöztessük fel a babánkat. Kiemelten oda kell figyelni az újszülött kisbabákra, hiszen ők a születést követő napokban nagyon érzékenyek a legkisebb légmozgásra is. Az, hogy mikor lehet őt először biztonságosan sétálni vinni, legfőképpen attól függ, melyik évszakban született, de természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy egy újszülött esetében több idő szükséges a megerősödéshez. Nyári, tavaszi és őszi születésű kisbabákat kéthetes kortól javasolt először szabad levegőre vinni, téli hónapokban ez csak a negyedik héttől ajánlott. 

 

Télen

Tiszta, napos időben, ha a hőmérséklet fagypont felett van, a megfelelően felöltöztetett gyermeket rövid időre ki lehet vinni a friss levegőre. Mindenképpen kerüljük el a téli fagyban, -5 fok alatt a kinti altatást, hiszen az már egy megfelelően felöltöztetett kisbabának is káros lehet. A kisgyermek bőre nagyon érzékeny a szélsőséges időjárásra, könnyen kipirosodhat, kiszáradhat. Kapható kifejezetten a gyerekek számára ajak ápoló, valamint az arcuk védelmét biztosító krém is. Figyeljünk oda a kicsik kezeinek és lábainak megfelelő védelmére: válasszunk számukra kényelmes, meleg kesztyűt és cipőt, takarjuk be gondosan baba takaróvalVálasszunk a hőmérsékletnek megfelelő öltözéket, például gyapjú ruhákat, melyek a hidegben jól tartják a meleget. Több rétegben öltöztessük a gyermeket, hiszen amellett, hogy jobban szigetel, így a bent tartózkodás során a megfelelő mennyiséget tudjuk levenni róla. 

 

Nyáron

A nyári nagy melegben nagyon fontos szabály, hogy 11 és 15 óra között kint, a napon tartózkodni tilos. A többi időpontban való sétálás során is gondoljunk a megfelelő babahordozó árnyékolásra, a gyermekek számára kifejlesztett erős napvédő krém használatára. Minden esetben védjük a baba fejét a közvetlen napsütéstől egy vékony sapka vagy kendő segítségével. Válasszunk légáteresztő, vékony ruhákat a számára, a pamut anyag sűrű szövése révén megvédi a kicsit a túlmelegedéstől. Ne használjunk műszálas ruhákat, hiszen ezek nem szellőznek megfelelően, megakadályozzák a bőr természetes légzését. Fontos, hogy mindig megfelelő méretet használjunk, a túl szűk ruha akadályozza a megfelelő mozgást, vérkeringést, a túl bő balesetveszélyes és meggátolja a gyermek szabad mozgását.