Blog
2021.06.17 06:04

Rendezzük be a babaszobát! I.

Mikor új jövevény érkezik a családba, a fiatal szülők már jóval előtte elkezdik a előkészületeket. Ilyenkor beindul a fészekrakó ösztön, és - valljuk be, leginkább a fiatal kismamákban - leküzdhetetlen a vágy, hogy minden szükségeset idejében beszerezzen, előkészítsen a babának. Ilyen nagyon fontos feladat a babaszoba kiválasztása, felújítása, kialakítása, melyből az apuka is jócskán kiveheti a részét.

Első és legfontosabb feladat, melyet a fiatal pár már a babatervezés kezdetekor átgondol, hogy otthonuk mely szobája a legmegfelelőbb gyerekszobának. Több fontos szempontot figyelembe kell venni: hány gyereket szeretnétek, hány szobás a lakás, milyen nagyságúak a választható hálószobák, mi a szobák elhelyezkedése a lakáson belül?

Érdemes jó előre gondolkodni, esetleg ha több gyermek vállalása is tervben van, akkor a nagyobb hálószobát már az elején a gyerekeknek átadni. Akkor sem elvetendő választás ez, ha csak egy gyereket szeretnétek. Hiszen gondoljatok bele: a felnőttek a szabadidejük 90%-át a családdal együtt biztosan a nappaliban töltik majd el, így hálószobának bőven elég egy kisebb szoba, ahova időnként el lehet vonulni, melybe kényelmesen elfér a franciaágy, ruhásszekrények és komód. Ezzel szemben a gyerekeknek mindig nagyobb tér kell, hiszen ők szeretnek a szobájukban szétpakolni, ott játszani. Természetesen az is megoldás, ha az a terv, amíg a gyermek fiatalabb, elegendő neki a kisebb szoba is, viszont érdemes már ekkor is úgy tervezni a bútorok vásárlását, hogy esetleg egy szobacsere alkalmával ne okozzon problémát a méretük miatt az áthelyezés. 

Fontos kérdés az is, hogy a lakáson belül hol helyezkedik el a szoba. Például belső kétszintes lakás vagy ház esetén, ha megoldható, szerencsésebb a gyerekszobát a földszintre helyezni, hogy a lépcső használata ne okozzon problémát a kicsinek. Amennyiben mégis az emeleten lesz a babaszoba, mindenképpen gondoljatok a lépcső le- és feljáróhoz szerelhető védőkorlátokra! 

A bababiztonságra mindenképpen érdemes már előre gondolni! Szereljetek fel a gyermek által elérhetetlen baba biztonsági zárt, hogy a gyerek ki ne nyissa, mikor esetleg egyedül játszik, és az ajtókra helyezzetek ajtó becsapódásgátlót babák mellé,hogy megóvjátok a pici ujjait a sérülésektől!