Blog
2021.07.07 14:09

Babafészek újszülötteknek

Amikor egy újszülött érkezik a házhoz, a friss szülőkre hirtelen rászakad a sok újdonság, rengeteg új dolgot kell megtanulniuk ahhoz, hogy az új családtag jól érezze magát. Az újszülöttnek az első napok, hetek a legnehezebbek, hiszen egy számára teljesen új, ismeretlen világba csöppen, ahogy elhagyja az anyaméhet. Ahhoz, hogy a szülők minél könnyebben átsegítsék a kicsit ezen a változáson, fontos, hogy már jóval a baba megszületése előtt beszerezzék a megfelelő kellékeket. 

Az egyik legnehezebb feladat ilyenkor a baba altatása, ami nagy kihívás elé állítja a fiatal szülőket. A legfontosabb szabály, hogy mindig tartani kell magunkat a megszokásokhoz, hiszen az újszülöttek nagyon érzékenyek minden változásra. A fáradt szülők hajlamosak engedni a csábításnak, és minden kompromisszumot megkötni, csak hogy egy kis pihentető alváshoz jussanak, azonban ezek a megoldások csak ideig óráig hatásosak, majd később sokkal többet ártanak, mint használnak. Ilyen kompromisszum lehet, mikor a szülők, engedve a kicsi keserves sírásának, átszoktatják a gyereket a saját ágyukba aludni. Érdemes ezt elkerülni, hiszen a gyerekek könnyen hozzá tudnak szokni, hogy a szülő mindig a közelben van, ami megnehezíti, sokszor ellehetetleníti azt, hogy a kicsit a saját ágyába visszaszoktassuk. Mindenképpen fontos, hogy álljunk ellen a könnyebbik útnak, ne altassuk a kicsit a szülői ágyban, hiszen könnyen lehet, hogy ez a döntés hosszú évekre megkeseríti majd az életünket. Rengeteg gyermek még 4-5 éves koráig is rendszeresen visszakéreckedik a szülő ágyba éjszaka, hiszen újszülött korában azt szokta meg. 

 

Van azonban erre a problémára egy megoldás, szerezzünk be még a kicsi születése előtt egy babafészket! A babafészek - vagy más néven babaöböl - egy kényelmes, puha kiságy, mely kifejezetten az újszülött babák számára készült. Célja, hogy megkönnyítse a babának a születés utáni átállást, hiszen a puha, szűk kisfészek az anyaméh megnyugtató közegéhez hasonló, ezáltal növelve a kicsi biztonságérzetét, megteremtve a tökéletes közeget a nyugodt alváshoz. A babafészek legnagyobb előnye, hogy hordozható, mégis a megszokott nyugalmat és biztonságot adja a babának. Ezáltal nyugodtan használhatjuk a babaágyban, babakocsiban, sőt a szülői ágyban is, anélkül, hogy attól kellene tartanunk, a kicsi megszokja a szülőkkel alvást. A babaöbölnek köszönhetően az újszülött akár idegen helyen, vendégségben, vagy a babakocsiban útközben a megszokott környezetében altatható, hiszen teljen biztonságban érzi magát. Sőt, puha peremének köszönhetően akár még szoptatáshoz is kényelmesen használható. A fészekhez ráadádul jár egy kispárna és takaró is, hogy biztosítva legyen a baba kényelme. A babaöblök nagy választékban kaphatók, így mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet, legyen szó kisfiús, kislányos, vagy mind a két nemnek megfelelő színről.