Blog
2021.07.07 14:15

Mit ehet egy kismama?

Fontos kérdés, ami már a babatervezéskor is felvetődik, hogy mit és mennyit kell a kismamának ennie ahhoz, hogy minden szükséges tápanyagokat és vitamint biztosítani tudjon a kicsinek.

Sokszor halljuk azt a mondást, hogy a kismamák két ember helyett esznek; ez ne tévesszen meg minket, hiszen egy várandós nőnek átlagosan csupán napi 300 kalóriával nő az energiaigénye. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismama odafigyeljen arra, mennyit eszik, nem szabad, hogy a megnövekedett étvágy vagy a kívánósság miatt felesleges túlsúlyt szedjen magára. Ezzel kapcsolatban érdemes minden esetben az orvosra hallgatni, hiszen ő a szokásos vizitek alatt mindig megvizsgálja a kismamát, és megállapítja, hogy a súlynövekedés mértéke megfelelő-e. Azt is fontos észben tartani, hogy a terhes nőknek tilos szigorú diétát és fogyókúrát tartaniuk, hiszen azokkal nem biztosított a kellő mennyiségű tápanyag a baba fejlődéséhez. Abban az esetben, ha az orvos jelzi, hogy valamilyen diétára van szükség, csak az orvos vagy dietetikus által összeállított étrendet szabad követni.

 

Általánosságban elmondható, hogy a terhes nők kiegyensúlyozott étkezéséhez fontos, hogy törekedjenek a változatos táplálkozásra, naponta 4-5 étkezés alkalmával. Inkább többször keveset egyenek, aki eddig naponta 2 étkezéssel biztosította a kellő energiaszükségletet, annak mindenképpen fontos átszoknia a többszöri étkezésre. A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, azonban sokaknak korán reggel még egyáltalán nincs étvágya. Ez a probléma könnyen orvosolható, ha a kismama minden nap rendszeresen visz magával a munkahelyére reggelit, esetleg, ha már otthon van, rendszeresíti, hogy ébredés után fél-egy órával reggelizzen. Nem kell bőséges reggelire gondolni, egy szendvics (felvágottal, zöldségekkel), gyümölcs vagy joghurt is tökéletesen megfelel. 

 

A zöldség és gyümölcs kiemelten fontos, mindenképpen szükséges, hogy legalább napi 2-3 étkezésben megjelenjenek. Lehet ez a szendvicsbe helyezett saláta, paradicsom, egy pohár narancslé, egy alma tízóraira, főétkezések mellé zöldséges köret, vagy vacsorára egy fitness saláta. A nassolni vágyóknak jó hír, hogy vannak egészséges, megengedett csemegék, például az aszalt gyümölcsök, vagy például egy kis mandula, diákcsemege.

Nézzük, mire van szüksége egy kismamának, és milyen formában tudja a legjobban bevinni a szervezetébe. 

 

Folsav

A folsav bevitele már a terhesség tervezésénél is nagyon fontos, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében. A természetben a zöld növényekben és káposztafélékben található meg, azonban érdemes kifejezetten a kismamák számára készült vitaminokkal bejuttatni a szervezetbe, hogy mindenképpen segítse a kicsi megfelelő fejlődését. 

 

A-vitamin

Az A-vitamin nagy mennyiségben a sárgarépában, a paradicsomban, céklában, különböző halfajtákban, sárgadinnyében és sütőtökben található meg. Fontos arra figyelni, hogy túladagolása májkárosító hatással lehet, így magzatvédő vitamin mellett plusz A-vitamin tartalmú készítmény szedése nem ajánlott. 

 

C-vitamin

Naponta 100-500 mg javasolt, mely friss zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy máj fogyasztásával biztosítható. A C-vitamin hozzájárul a vas felszívódásához, erősíti az immunrendszert, így segít legyőzni a fertőzéseket. 

 

Vas

Naponta 20-30 mg szükséges, mely brokkolival, bogyós gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű búzából készült termékekkel, tojással és húsokkal vihető be.

 

Kalcium

A naponta ajánlott bevitel 300-600 mg. Az olajos magvak, a szőlő, a saláta, citrusfélék, mák vagy joghurt kálcium tartalma hozzájárul a baba csontjainak megfelelő növekedéséhez. Ne feledjük, hogy a kávé és a cukros üdítők gátolják a kalcium felszívódását, így ezek csak mértékkel ajánlottak. 

 

Következő cikkünkben körüljárjuk a tiltott ételek témakörét is.