Blog
2021.08.08 21:26

Mit nem ehet egy kismama?

Az előző cikkünkben arról írtunk, mit kell ennie egy kismamának, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítani tudjon a kicsinek. Most pedig nézzük meg, mik azok az ételek, amiket tanácsos elkerülni terhesség alatt, illetve csökkenteni kell a bevitt mennyiséget!

Nyers élelmiszerek, hús és tojás

A legfontosabb egy kismama étrendjének kialakítása során, hogy a nyers húsokat mindenképpen kerülni kell! A Listeria monocytogenes baktérium ugyanis könnyen megtelepedhet a nyers húsokon, a megfelelő hőkezelés híján ezek a kórokozók nem pusztulnak el. Ez a baktérium bárkit megfertőzhet, azonban a kismamákra kiemelten veszélyes, hiszen komoly veszélyt jelenthet a magzatra, vetélést, koraszülést is okozhat.  A betegség sajnos nehezen felismerhető, hiszen átlagos, influenzaszerű tünetekkel jár: láz, hányás, hasmenés, izomfájdalom. Fontos, hogy ha időben diagnosztizálják, antibiotikummal kezelhető. 

A tiltás vonatkozik minden állati eredetű nyers élelmiszerre, éppen ezért a tatár beefsteak vagy sushi szigorúan tiltólistás, ahogy a Tiramisu és minden olyan sütemény, mely nyers tojással készül. Ugyanígy nem fogyasztható olyan élelmiszer, mely sütésen nem, csupán füstölésen esett át, valamint a tejek közül is csak a pasztörizált a megengedett. A tojással kapcsolatban a szalmonella fertőzés veszélye még inkább fontossá teszi a megfelelő hőzeleést. 

 

Belsőségek

A belsőségek fogyasztása is kerülendő terhesség alatt. Eleinte mindezt a májjal kapcsolatban az A--vitamin túladagolásának veszélyével magyarázták, azonban sokkal fontosabb, hogy azon belső szervek, melyek a méreganyagokat feldolgozták, tartalmazhatnak káros méreganyagokat. Érdemes elkerülni a belőlük készült pástétomokat és a hurkát is.

 

Halak, tengeri herkentyűk

A halakban lévő omega 3 zsírsav fontos a baba megfelelő fejlődéséhez, azonban sok halban nagyon magad a higany mennyisége, amely káros a babára és az anyára egyaránt. Éppen ezért a halak nem tiltottak, azonban csak mértékkel fogyaszthatóak, konzerves változatuk ajánlott inkább. 

 

Koszos zöldségek, gyümölcsök

A zöldségeket és gyümölcsöket minden alkalommal alaposan meg kell mosni, ez kiemelten fontos egy terhes nőnek. A kismamák számára a másik nagy mumus a toxoplazmózis, mely a köztudatban úgy híresült el, mint a macskák által terjesztett betegség. A betegség okozója egy parazita, mely embereket, emlősöket és madarakat képes megfertőzni, általában enyhe lefolyású betegséggel jár, azonban nagyon veszélyes a kismamákra és gyermekükre. A betegséggel a nők 50%-a már találkozott életében, és aki elkapta, immunitást szerez ellene - ezt a terhesgondozás során könnyen lehet ellenőrizni erre irányuló vérvizsgálattal. A kórokozó veszélyének esélye fokozott higiéniával és odafigyeléssel szinte nullára redukálható. Éppen ezért fontos, hogy a kismama mindig alaposan mosson meg minden felhasznált és elfogyasztott zöldséget és gyümölcsöt, hiszen a termőföldeken kóborló állatok könnyedén megfertőzhetik a termést. A marha vagy birka húst pedig mindig alaposan megsütve vagy egyáltalán ne fogyasszák.