Blog
2021.08.08 21:32

Szülésindító praktikák - tények és tévhitek

A várandósság utolsó hetei megterhelőek lehetnek a kismamának. Az állandó izgalom, a várakozás, a kis jövevénnyel egy teljesen új élet. Pláne igaz ez, ha elérkezik a várva várt dátum, és a baba mégsem akar megszületni, csak telnek-múlnak a napok, és a kismama egyre türelmetlenebb. A legtöbben ilyenkor minden házi praktikát bevetnek, hogy beindítsák a természetes szülést, hogy minél hamarabb a kezükbe foghassák az új családtagot. Azonban fontos tudni, hogy a legtöbb házi praktika hatásossága tudományosan nem bizonyított, sőt, egy-kettő akár káros is lehet, így minden esetben szükséges előtte orvossal egyeztetni!  Nézzük, milyen tények és tévhitek kapcsolódnak a szülésindító praktikákhoz!

A bábakoktél

Talán az egyik legismertebb praktika, az úgynevezett bábakoktél. Nagyon sok anyuka, sőt egy-kettő szülésznő is azt állítja, hogy a bábakoktél a leghatásosabb módszer. A koktél egy  barackléből, ricinusolajból és pálinkából álló keverék, melyet egyesek fahéjjal vagy gyömbérporral is megszórnak. Hatásossága nem bizonyított, ennek ellenére talán nincs is olyan ember, akinek egyszer legalább ne ajánlaná valamelyik ismerőse. Fontos azonban, hogy a koktél elfogyasztása fejfájást, sőt a ricinusolaj tartalma miatt akár hasmenést is okozhat, így a vele való próbálkozást az orvosok nem ajánlják. Sőt, a ricinusolaj hatására a baba akár bekakilhat a magzatvizbe, ami ellenőrzés nélkül veszélyes lehet. 

Málnalevéltea

A málnalevéltea fogyasztása a terhesség elején nem ajánlott, azonban a 34. héttől segíthet, hiszen ellazítja a kismedencei izmokat, puhítja a méhszájat, ezáltal könnyebbé teheti a vajúdást. 

Tonik

A tonik a benne lévő kinin miatt szintén nem javasolt a terhesség első és második trimeszterében, hiszen a méhfal keményedését okozhatja. Természetesen egy-két pohár tonikban nincs olyan nagy mennyiség, amely árthat, a rendszeres fogyasztására vonatkozik a tiltás. A terhesség végéhez közeledve rendszeres fogyasztása sokak szerint segít a szülés beindulásában, de erre vonatkozó tudományos mérés nem született. Az orvosok szerint maximum a jósló fájdalmakat erősítheti. 

Fűszeres ételek

Olyan fűszerek fogyasztása, mint a bazsalikom, rozmaring és kakukkfű vérbőséget okozhat, ezért tartják sokan, hogy segíthetik a szülés beindulását. A hatásukat csak nagy mennyiségben fejtik ki, ételízesítőként alkalmazva nem, csak ha például teát főzünk belőlük, melyet rendszeresen fogyasztunk. Éppen ezért kerülendő a teák fogyasztása a terhesség elején.

Séta, testmozgás, forró fürdő

A megerőltető testmozgás ellenjavallt a kismama számára, azonban az olyan könnyű, egyszerű mozgás, mint a házimunka vagy egy kis séta, nem árthat. A forró fürdő sem ajánlott, hiszen amellett, hogy nem bizonyított a szülésindító hatása, ártalmas is lehet a babára. 

Házasélet

A terhesség végefelé az aktív házasélet segíthet a szülés beindulásában, hiszen hozzájárulhat a méhizom összehúzódásaihoz, segítheti a méhszáj érését, és oxitocin felszabadulásával jár, mely a szülési fájdalmak megindításáért felel. Ugyan kifejezetten erre irányuló tudományos kísérletet nem végeztek, tudományosan megalapozott tényeken nyugszik a sikeres alkalmazása.