Blog
2021.08.08 21:35

Tudnivalók a szoptatásról

Mikor az új családtag megszületik, minden friss anyuka gondolata akörül forog, hogy minden szükségeset megadhasson a gyermekének. Eleinte a legtöbb felmerülő kérdés az anyatejjel és szoptatással kapcsolatos, ez nem is csoda, hiszen az anyatej elengedhetetlen tápanyag a kicsi számára, és mindemellett a szoptatás fontos az anya és gyermek közötti lelki kapocs kialakításában is.

Az elsőgyerekes kismamákat sokszor már a terhesség alatt nyomasztja a gondolat, mi lesz, ha nem lesz elég anyatejük, és sajnos ezekre a negatív gondolatokra a közvetlen környezet is sokszor rásegít. Fontos azonban, hogy az általános vélekedéssel ellentétben nem igaz, hogy ha a kismama édesanyja annak idején nem tudott szoptatni, akkor ez neki sem fog menni. 

A terhesség utolsó heteiben a kismama szervezete úgynevezett előtejet termel, mely ugyan nagyon kevés mennyiség, azonban annál fontosabb, hiszen ellenanyagokban gazdag. Éppen ezért fontos, hogy - komplikációmentes - szülést követően a kisbabát az újdonsült anyuka mellkasára helyezzék, és az úgynevezett aranyórát közösen tölthessék el. Ekkor az újszülött azonnal képes a szopizásra, ezáltal a védtelen szervezetét az előtejjel felkészítheti a kinti életre. 

Az elkövetkező napokban a kismama tejtermelése beindul, ehhez viszont nagyon fontos, hogy a kisbabát minden alkalommal, mikor a kicsi cuppogással, szája nyitogatásával jelez, az anyuka mellre tegye. Hiszen ideális esetben mindig pontosan annyi anyatej termelődik, amennyire a babának igénye van, tehát minél gyakrabban és jobban szopizik a kicsi, annál több tej termelődik vissza. Természetesen vannak olyan genetikai adottságok, melyek esetleg kevesebb anyatej termelődését okozhatják, azonban ekkor sem szabad kétségbeesni. Nagyon fontos, hogy az anyuka ne érezzen bűntudatot, hiszen minderre nincs ráhatása, a közvetlen környezete, családja, párja, valamint az orvosa és védőjője is meg kell, hogy erősítse őt ebben. A manapság kapható tápszerek már megfelelően ki tudják egészíteni az anyatejet, hogy az újszülött megfelelő mennyiséget ehessen. 

Főleg az újszülöttekre jellemző, hogy egy-egy szoptatás akár egy órára is elhúzódhat, hiszen a kicsi olykor belealudhat, majd felébredve folytathatja. Éppen ezért fontos, hogy minden szoptatáshoz az anyuka kényelmesen elhelyezkedjen. Ehhez a legjobb, ha szoptatós párnát használ az anyuka, hiszen a párnával könnyen megoldható a kisbaba egész testének kitámasztása, kényelembe helyezése, így az anyuka számára is sokkal könnyebb a megtartása.