Blog
2021.08.23 12:00

A terhesség korai jelei

Mikor egy fiatal pár meghozza azt a fontos döntést, hogy családot szeretnének alapítani, szeretnék, ha minél hamarabb pozitívat mutatna a terhességi teszt. Sajnos a legtöbbször azonban nem jön rögtön az első hónapokban a baba, de semmiképpen nem szabad kétségbeesni, hiszen az egy éves próbálkozás teljesen normális. Azonban a várakozással teli hónapok egyre türelmetlenebbé tehetnek mindenkit, főleg a babára vágyó nők figyelik árgus szemekkel testük minden rezdülését, hátha egy apró, terhességre utaló jelet észrevesznek. Természetesen a legbiztosabb jel, ha kimarad a ciklus, és a terhességi teszt is pozitívat mutat, azonban némely nő már az első pár hétben is megérzi, hogy nincs egyedül. Nézzük hát, mik is ezek a tünetek, melyek utalhatnak arra, hogy 9 hónap múlva új családtaggal bővül a család!

Émelygés, hányinger

Ugyan a reggeli rosszullétek legtöbb esetben csak az 5-7. héttől kezdődnek, azonban akad olyan nő, aki már az első pár hétben, rögtön a beágyazódás után is enyhe émelygést érez.

 

Puffadás, székrekedés, alhasi fájdalom

Nem ritka tünet, hogy az újdonsült kismama emésztése megváltozik. Ez főképp azon nőknek szúrhat szemet, akik addig sosem voltak hajlamosak a puffadásra. Az alhasi fájdalom utalhat a beágyazódásra, sokan ezt az érzést a menstruációs fájdalomhoz hasonlítják, így sajnos könnyen összekeverhető azzal.

 

Gyakori vizelési inger

A beinduló hormonok és a méh átrendeződése miatt sokan gyakori vizelési ingert tapasztalnak. 

 

Fejfájás

Szintén gyakori az addig nem fejfájós nőknél, hogy hirtelen erős fájdalom gyötri őket.

 

Hőemelkedés

A reggeli testhőmérséklet a terhességgel megemelkedhet. Ezt azonban nagyon nehéz észrevenni, hiszen csak pár tizedfok az eltérés, és némelyik nőnél a - nem várt - ciklus első napjaira is jellemző a hőemelkedés. 

 

Érzékeny mellek

Sokaknak már a legelején is érzékennyé válik a mellük. Ezt azonban a legtöbb nő a ciklusuk alkalmával is érzékeli, így könnyen összetéveszthető. 

 

Változékony hangulat

Már az első pár hétben is tapasztalható a megnövekedett hormonszint miatti szélsőséges hangulatváltozás. Egyes kimamák nagyon érzékenyen reagálnak testük változására, hajlamosabbak az egyik pillanatban látszólag minden ok nélkül elsírni magukat, hogy a következő pillanatban ismét jókedvűen kacagjanak. 

 

Megérzés

A legérdekesebb, amit megfigyeltek, hogy némelyik friss anyuka egyszerűen megérzi, hogy kisbabát vár. A legjobb magyarázat erre, hogy az anyuka szervezete már az első pillanattól kezdve átalakulásba kezd, hogy a kicsinek minél megfelelőbb helyet biztosítson. Éppen ezért a friss anyukák érzékelése is megváltozik, ráhangolódnak a bennük növekvő kicsire.