Blog
2021.09.02 15:15

Vizsgálatok a terhesség során

Az egyik legboldogabb pillanat az ember életében, mikor egy szép reggelen megpillantja a második vonalat is a terhességi teszten, és határtalan örömmel ünnepelhet az újdonsült apukával együtt. Rögtön a teszt elvégzése után azonban ezer meg egy kérdés merül fel a kismamában, a legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy milyen vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy a kisbaba egészségesen szülessen meg 9 hónap múlva. 

A terhesgondozást Magyarországon több szakember együttesen végzi: a háziorvos, a szülész-nőgyógyász és a védőnő. A várandósságot három trimeszterre szokták osztani. Az első trimeszter 1-12. hétig, a második 13-27. hétig és a harmadik 28-40. hétig tart, nézzük hát, milyen vizsgálatok szükségesek. 

 

Első harmad

Az első lépés a pozitív terhességi tesz. A tesztet nem érdemes a várható ciklus előtt elvégezni, a legjobb, ha a kimaradt vérzés másnapján tesztelünk. A pozitív eredmény után a következő lépés, hogy felkeresünk egy szülész-nőgyógyászt, aki teljes bizonyossággal megállapítja a terhességet. Az első orvosi vizsgálat legideálisabb időpontja az utolsó vérzéstől számított 5-6. hét, ekkor már nagyobb biztonsággal látható a kicsi az ultrahangos vizsgálaton. Rögtön az elmaradt vérzés első napján nem érdemes még orvoshoz fordulni, hiszen ekkor még nem minden terhesség állapítható meg teljes bizonyossággal, a kicsi szívhangja még nem hallható, ez pedig csak felesleges stresszel terhelheti az izgatott kismamát. A szülész-nőgyógyász ultrahangos vizsgálattal megállapítja a terhességet, ellenőrzi, hogy a beágyazódás a méhben történt-e meg, felveszi a kismama kórelőzményeit, kiszámítja a baba várható születési idejét. Ha eddig még nem szedtünk rendszeresen terhesvitamint, az orvos mindenképpen ajánl egyet a megfelelő vitamin és folsav ellátás miatt.

 

A megállapított terhesség után mindenképpen érdemes rögtön a háziorvoshoz fordulni, hiszen ő lesz az, aki a legtöbb vizsgálatra beutalót tud felírni a kismamának, valamint problémás terhesség esetén ő tudja a kismamát táppénzre kiírni. Az első találkozás során az orvos felméri az anyuka fizikai állapotát, vérnyomást mér, EKG-t készít. Már ekkor felmérik a kismama súlyát, melyet minden alkalommal ellenőriznek, hogy a súlygyarapodás ne lépje át az ajánlott mértéket. 

 

A nőgyógyászat elirányítja a kismamát az illetékes védőnőhöz is, aki végig fogja kísérni őt a terhesség során, valamint a baba megszületését követően is rendszeresen látogatja az újszülöttet. A védőnő állítja ki a várandós kiskönyvet, mely minden elvégzendő vizsgálatot felsorol, és ebbe a könyvbe kell felvezetni minden eredményt, valamint a mért értékeket (vérnyomás, testsúly stb.)

 

Az első laborvizsgálat során megállapítják az anyuka vércsoportját, vércukorszintjét, szűrik különböző betegségekre, mint például a szifilisz, és felmérik a Hepatitis elleni védettségét is. Az első genetikai vizsgálat a terhesség 11-12. hetében történik, ekkor kizárják az öröklődő betegségeket. Ekkor szűrik a babát Down-kórra, valamint velőcsőzáródási rendellenességekre, például nyitott gerincre is. Ha a kismama betöltötte életének 37. életévét, genetikai tanácsadáson is részt kell vennie. 

Már a terhesség elején érdemes felkeresni a fogorvost is, egy általános ellenőrző vizsgálat nagyban elősegítheti a fogak egészségének megőrzését. A várandósság során a magzat kalcium szükséglete miatt lehetséges a fogak állapotának romlása, éppen ezért a fogorvosi vizsgálat végig a terhesség során gyakran ajánlottak, az állapotfelmérést az orvos fel is jegyzi a várandós kiskönyvbe. Fontos kiszűrni minden gyulladásos gócpontot is, hiszen ezen gyulladások emelhetik a koraszülés veszélyét. 

Szövődménymentes terhesség esetén a továbbiakban, a 26. hétig havonta, a 36. hétig három hetente, majd a szülés kiírt időpontjáig hetente kell vizsgálatokra járni. A második és harmadik trimeszter vizsgálatait következő cikkünkben foglaljuk össze.