Teljes kiőrlésű gabonák
A teljes kiörlésű gabonából készült ételek egészségesek, táplálóak, és mindemellett segítik az anyatej termelődését. Éppen ezért ajánlott több zabpelyhet és barna riszt beiktatni az étrendbe.
Dió- és mogyorófélék, mandula
A dió- és mogyorófélék mindegyike, de főként a mandula hasznos a szoptatós étrendben. A mandula ráadásul akár édesebbé is teheti a tejet.
Friss gyömbér
Akár teaként, akár ételek hozzávalójaként, a gyömbér kiváló laktogén hozzávaló. Fontos, hogy friss gyömbért használjunk, mert csak úgy fejti ki a kívánt hatást.
Sörélesztő
Fehérjében, vasban és B-vitaminokban gazdag a sörélesztő, így fogyasztása serkentheti az anyatej termelést.
Fokhagyma
A fokhagyma laktogén, anyatej elválasztást serkentő étel, sőt a legtöbb újszülött az anyatejbe került ízét is kedveli, így még tovább szopiznak. Vannak viszont érzékenyebb babák, akik nem szeretik az intenzív ízét, ha ezt tapasztaljuk, jobb, ha kiiktatjuk az étrendünkből.
Csicseriborsó
A csicseriborsó szintén a magas növényi ösztrogén tartalma miatt kiváló szoptatós étrend alapanyag. Legnépszerűbb felhasználása, ha humuszként fogyasztjuk.
Szezámmag, lenmag
Olyan fitoösztrogéneket tartalmazó élelmiszerek, melyek elősegítik a termelést. Fogyaszthatóak salátába szórva, vagy a reggeli müzliben, joghurtban.
Zöld színű zöldségek
Az olyan zöld színű, leveles zöldségek, mint a káposzta, brokkoli, saláta vagy spenót szintén serkentik az anyatej termelődését, hiszen sok kálciumot tartalmaznak, valamint magas a fitoösztrogén tartalmuk is. Viszont a káposztát csak mértékkel fogyasszuk, mert az érzékenyebb babáknak hasi görcsöket okozhat, ha túlzásba visszük.
Szoptatós sör és tea
Manapság már nagyon sok élelmiszerbolt polcain találkozhatunk kifejezetten szoptatós anyukáknak kifejlesztett innivalókkal. Ilyen például a szoptatós sör, vagy a gyógynövényeket (görögszéna, édeskömény, máriatövis) tartalmazó teakeverék.