Blog
2021.09.29 13:04

Hogyan válasszunk nevet az újszülöttnek?

Miután kiderült, hogy új aprósággal bővül a család, az egyik legizgalmasabb és egyben legnehezebb feladat, hogy kiválasszuk a kicsi nevét. A legtöbb anyukának - sőt néha az apukáknak is - már kisgyermekkortól van egy kiválasztott név, melyet szívesen adnának születendő gyermeküknek. Azonban, mikor konkrétan választásra kerül a sor, jóval nehezebb eldönteni, melyik legyen az a név, amit gyermekük egész életében viselni fog. Pláne, ha az elképzelések nem egyeznek a két szülő között. Nézzük meg, milyen tanácsokat érdemes megfogadni, hogy könnyebb legyen a választás!

Fontos tudnunk, hogy Magyarországon csak a MTA Nyelvtudományi Intézete által elfogadott, az utónévkönyvben szereplő nevek anyakönyveztethetőek. Természetesen kivételt képeznek azok az esetek, mikor az egyik szülő külföldi, így kérvényezheti idegen név anyakönyvezését is. A magyar pároknak is megvan a lehetősége, hogy egyedi nevet válasszanak, hiszen kérvényezhetik, hogy az Intézet vegye fel a listára. Az MTA-hoz évente kb 300-400 új névötlet érkezik, azonban ezeknek csak kis százalékát fogadják el. 

 

Fontos nézőpont még, hogy a választott keresztnév jól passzoljon a vezetéknévhez. A legtöbb esetben azt ajánlják, hogy lehetőleg legyen megegyező a hangrendje a két névnek. Ennek ellenére természetesen akad olyan is, mikor nem egyező hangrendű a két név, mégis jól cseng együtt, ezért fontos, hogy a választott nevet sokszor, hangosan mondogattuk, ismerkedjünk a hangzásával. Figyeljünk arra, hogy könnyen kiejthető legyen, tehát a keresztnév ne kezdődjön ugyanazzal a betűvel, amivel vezetéknév végződik, és semmiképpen ne “folyhasson” össze a két név, esetleg egy gúnyolódásra okot adó új szóvá. Kellemetlen lehet, ha a kicsinek egész életében küzdenie kell azzal, hogy félreértik a nevét. Ne legyen aránytalanul hosszú a teljes név. Hosszú vezetéknévhez ajánlott rövidebb keresztnevet választani, rövid, egyszótagos vezetéknévhez pedig párosulhat hosszabb vagy akár két keresztnév is. Az utóbbi esetén ajánlott a hétköznapokban használatosat első helyre tenni, viszont ha a kiválasztott keresztnév a már említett okokból nem illik közvetlenül a vezetéknév után, közéjük szúrhatunk megoldásként egy másik keresztnevet. Ezt a megoldást azonban tényleg csak akkor ajánlott alkalmazni, ha mindenképpen ragaszkodunk ahhoz a névhez, hiszen a jövőben problémát okozhat a gyereknek, ha egy-egy ismeretlen vagy akár a tanára a hétköznapokban nem használt, de első helyen álló keresztnevén szólítja. 

Ugyanígy át kell gondolnunk, hogy a gyermekünk nem lesz örökké kicsi, így problémát okozhat neki egy “gyerekes” név felnőttkorban - például a -ka, -ke kicsinyítőképzős nevek. Sokan esküsznek olyan nevekre, melyeknek van egy hivatalos formája, és a hétköznapokban használható rövidített alapja is - pl: Diána - Dia, Ágnes - Ági, Zoltán - Zoli. Vagy választhatnak olyan keresztnevet, melyet nem szükséges becézni, hivatalosan és barátok között is megállja a helyét - pl: Ádám, Márk, Anna.Hiába állapítja meg az orvos a születendő gyermek nemét, mindenképpen válasszunk egy fiú és egy lány nevet is, arra az esetre, ha a vizsgálatok mégis tévednének. 

Az egyik legfontosabb szempont azonban, hogy a választott név mind a két szülőnek tetszen, hiszen a kicsi egész életét meghatározó döntés ez. A legjobb, ha mind a ketten átnézik a névutókönyvet, és kilistázzák belőle a nekik tetsző neveket. A két listát kicserélve a másik szülő akár pontozhatja is, hogy a párjának tetsző nevek neki mennyire elfogadhatóak, esetleg van-e olyan a listán, amit semmiképpen nem szeretne. A lényeg az, hogy sok-sok beszélgetéssel eljussanak odáig, hogy a lista egyre rövidüljön, mindaddig, míg már csak azok a választott nevek szerepelnek rajta, melyek mind a két szülőnek kedvesek.