Blog
2021.09.29 13:08

A terhesség megkeserítője - reggeli rosszullét

A gyermekáldás bizony nem csak a felhőtlen boldogságról szól. Természetesen mikor végre megfogan a várva várt új családtag, akkor a szülők boldogsága határtalan, azonban rögtön utána jelentkeznek a kellemetlen tünetek, melyek a terhesség velejárói.

Az egyik legrosszabb tünet a reggeli rosszullét, mely ráadásul az elnevezésével ellentétben nem csak reggel gyötörheti a kismamát. Sajnos bármelyik napszakban rátörhet az émelygés, hányinger, legrosszabb esetben a hányás is. Amíg a tünetek nem állandóak, és a kismama be tudja vinni az elegendő tápanyagot a szervezetébe, addig nem kell megijedni, nem veszélyezteti a kicsit. Azonban nagyon ritka esetben előfordul, hogy a kismama terhességi vészes hányásban szenved, vagyis egész nap kínozza a rosszullét, naponta akár 30-szor is hányhat, semmilyen étel vagy ital nem marad meg benne. Ebben az esetben mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a kiszáradás és a tápanyaghiány nagyon veszélyes lehet. 

Az, hogy miért szenvednek a terhes nők ettől a visszatérő rosszulléttől, még nem teljesen tisztázott. Az orvosok azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a megnövekedett hormonszint okozhatja, a hirtelen változásra így reagál a szervezetük. 

Néhány jó tanácsot azonban érdemes megfogadni a kismamának, hiszen ezekkel csökkenthetők a kínzó tünetek. Fontos, hogy ügyeljünk a rendszeres étkezésre, inkább sokszor kevés táplálékot vegyünk magunkhoz, és semmiképp ne együk túl magunkat lefekvés előtt. Kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, melyek megnehezíthetik az emésztést. Csökkenthető a reggeli rosszullét, ha rögtön felkelés előtt, még az ágyban elrágcsálunk egy kekszet vagy sós sütit, esetleg pirítóst. Ajánlott élelmiszer a mandula vagy a dió, hiszen B-vitamin tartalmuk enyhítheti a hányingert. A burgonya és a répa káliumtartalma is segíthet a tünetek leküzdésében. A banán B6-vitamin tartalma miatt szintén tökéletes választás, ha ránk tör a terhességi rosszullét.

Mindenképpen fogyasszunk sok folyadékot, naponta minimum 8-10 pohár az ajánlott. A legjobb választás a víz, esetleg citromos víz az émelygés ellen, de segíthet a gyömbér- vagy kamillatea is. A túlzott savképződés ellen ajánlják még a tejet is. 

A jó hír az, hogy a nők nagy többségénél ezek a kellemetlen tünetek csak az első trimeszterben jellemzőek, főképpen a 6-8 hétben gyötrik a kismamát.