Blog
2021.10.06 13:14

Segítség a fogzási fájdalomra

Sajnos ritka az olyan baba, aki könnyedén átvészeli a fogzási időszakot, a legtöbb gyermeknek sokszor és sokáig fájdalmat okoz a tejfogak előbújása. A szülők persze nem szeretik látni, hogy a kicsi szenved, napokat végig sír, éppen ezért minden létező praktikát bevetnek, hogy a kis fogak minél hamarabb előbújjanak.

A babák tejfoga 3 hónapos kortól 1 éves korukig bújnak elő, a leggyakrabban fél éves a kicsi, mikor a mindennapokat az ínyfájdalom megkeseríti. Az első jelek, melyek arra utalhatnak, hogy a baba fogzás miatt sír, hogy az íny megduzzad, elfehéredik, a kicsi sokkal többet nyáladzik, az addig átaludt, nyugodt éjszakák helyett többször felriad. Az is megfigyelhető, hogy a baba mindent a szájába vesz, folyton rágna valamit, ezzel is próbálja elősegíteni a kis fogak szabad útját. Ritkábban ugyan, de járhat a fogzás hőemelkedéssel, akár lázzal is, azonban fontos, hogy gyakori és magas láz esetén ne vegyük biztosra, hogy a tünetek csupán a fogzás miatt vannak, bízzuk az orvosra a diagnózist. 

Általában először az alsó majd a felső metszőfogak jelennek meg, majd őket követik a szemfogak és végül az őrlőfogak. Mire a gyermek eléri az ovis kort, már mind a 20 tejfoguk kibújt.

 

A fogzási fájdalom enyhítésére több praktikát is bevethetünk. Beszerezhetünk szilikon rágókákat, melyeket rágcsálva a kicsi a saját fájdalmát enyhítheti, elősegítheti a fogak gyorsabb kibújását. Vásárolhatunk szilikonos végű babakesztyűt, melynek bordázott felülete csillapítja a fájdalmat. Léteznek már olyan rágókák, melyeket hűtőbe lehet helyezni, ennek rágcsálása során a hideg hűsíti a területet, enyhíti a fájdalmat. Fontos azonban, hogy semmiképpen se a mélyhűtőbe rakjuk ezeket, hiszen azzal könnyen fagyási sérülést okozhatunk a kicsinek. Vásárlás előtt mindenképpen olvassunk utána a terméknek, fontos, hogy bababarát, BPA- és PVC-mentes terméket szerezzünk be. Ha még anyatejjel is tápláljuk a babát, nem kell meglepődni, hogy fogzási időszakban a kicsi többet igényli a szoptatást. Az anyatej fájdalomcsillapító és nyugtató hatása segítheti a gyermeket. Ha már nem csak anyatejet kap, akkor beszerezhetünk olyan rágókát is, melybe hűs gyümölcsöt vagy joghurtot lehet helyezni. 

 

Sokat segít, ha - természetesen csak tiszta kézzel - enyhén megmaszírozzuk a kicsi ínyét. Plusz segítségként bevethetünk különböző vény nélkül kapható, antibakteriális fogzseléket, melyek gyulladáscsökkentő és helyi érzéstelenítő tulajdonságukkal segítik csökkenteni a kínzó fájdalmat. Ezeket leghasznosabb étkezést követően, valamint lefekvés előtt használni, felkenve 15-20 percig hatásosak. Fájdalomcsillapítót azonban semmilyen esetben se adjunk a kicsinek, csakis az orvossal konzultálva, az ő engedélyével.