Blog
2021.11.03 11:21

A terhességi hangulatváltozások

A terhesség nem csak külsőleg változtatja meg a kismamát, hanem lelkileg is nagyon komoly folyamatok zajlanak le. Az egyre több hormon különös belső változásokat okoz, ezeket pedig fontos, hogy az anyuka és a párja is tudja kezelni. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy az egyre közeledő szülés, a vele járó teljesen új élethelyzet gondolata, és az emberre szakadó hirtelen felelősség milyen hatással van a közérzetre. Van, hogy a várandós anyuka nevetését egyik pillanatról a másikra felváltja a keserves sírás, vagy szinte ok nélkül dühös lesz, de ne aggódj, ez teljesen normális!

Első trimeszter

A gyermekáldás híre még tervezett terhesség esetén is rengeteg egymásnak teljesen ellentmondó érzelmet vált ki: félelem, boldogság, aggódás. Hiszen végre bekövetkezett, amire már annyira vártatok, mégis az életetek teljes felfordulása, az, hogy mostantól kezdve mindig a kicsit kell majd előtérbe helyezni, nagyon ijesztő is lehet. Ami a legfontosabb, bármit is érzel, az teljesen normális, semmilyen negatív gondolat is férkőzik a fejedbe, az nem azt jelenti, hogy rossz anya lennél, csupán a hirtelen jött felelősség megijesztett egy kicsit. Mindezen az első trimeszterre jellemző hányinger, émelygés és az állandó fáradtság sem segít. Ekkor az ösztrogén és a progeszteron szint napról napra növekszik, és általában a 12. hét után, vagyis a második trimeszterre áll be állandó szintre. Addig azonban a hirtelen hangulatváltozásokat, a frucsa álmokat, és sokszor ok nélkül rádtörő kedvetlenséget okozhatnak. És persze ezen az sem segít, hogy a friss anyukára hirtelen rázúdul az a sok-sok tudnivaló, amit a terhesség során meg meg tanulnia, a vizsgálatok miatti állandó aggódás, ami a 12. heti genetikai vizsgálaton csúcsosodik ki. A terhesség adatokká válik, és mindig van, aminek meg kell felelni, különben jön a még több aggódás. Az első trimeszterben vannak kismamák, akiknél megfigyelhető a szétszórtság és a feledékenység is. 

Második trimeszter

A második trimeszterre az addig mindennapi rosszullétek kezdenek elmaradni, ami nagyon pozitívan hat a kismama hangulatára is. Mostanra elkezdett nőni a pocak is, így már a külvilág számára is látható, hogy gyermeket vár. Ez a legtöbb esetben számos előnnyel jár: az emberek kedvesek és előzékenyek, boldogan érdeklődnek a kicsi neméről vagy hogy mikorra várható, és mindez kedvezően hat a kismama hangulatára. Ekkor szokták azt mondani, hogy a terhes nő teljességgel kivirul az áldott állapottól. Ezen a kisimuló, szépülő bőr, az erősebb haj, a nyugodt, harmonikus hangulat is sokat segít. A második trimeszterre már a kicsi mozgását is érzi az anyuka, sőt, egy idő után már az apuka is érzékelheti a baba egy-egy rúgását - ez pedig nagyon sokban hozzájárul a babához való kötődés szorosabbra fűzéséhez. Ebben az időszakban már intenzíven beindul a kismama fészekrakó ösztöne, a legtöbben azt szeretnék, ha mindent jó előre beszereznének, ami a baba ellátásához szükséges. Ezt a siettséget az apukák nem mindig tudják követni, hiszen számukra még csak nemrég vált kézzelfoghatóvá az új családtag létezése. Mindenesetre, ha az anyukát elkapja a babaszoba berendezési láz, jobb, ha tényleg mindent időben beszereznek, és így a kismama is megnyugodhat. 

Harmadik trimeszter

A második trimeszter kiegyensúlyozottsága után ismét egy nehezebb, nyugtalanabb időszak következik a terhességben. Ahogy közeledik a kiírt időpont, a kismama egyre türelmetlenebb, az aggodalma egyre csak nő. Ehhez a hangulathoz pedig hozzátesz, hogy a gömbölyödő pocak már sokkal kényelmetlenebb, többször megakadályozza a kismamát a pihentető alvásban is - ez pedig nagyban kihat a hangulatára is. Erre a problémára remek megoldás lehet a kismama párna beszerzése, mely tökéletes támasztást tud adni a pocaknak alvás közben, és a kicsi megérkezése után szoptatóspárnaként is használható. Erre az időszakra jellemző a kívánósság is, így nem meglepő, ha a kismama olykor sírásig ragaszkodik egy-egy ételhez, és a logika teljes figyelmen kívül hagyása mellett követel például télen görögdinnyét.