Blog
2021.12.13 16:33

A kismamák furcsa álmai

A kismamák életében sok a változás: a növekvő hormonszint különböző terhességi tüneteket okozhat, a munkával töltött hétköznapokat felváltja az otthoni pihenés, a közelgő felelősség és az ismeretlen rengeteg megválaszolatlan kérdést vethet fel. Éppen ezért nem csoda, hogy a legtöbb kismama terhessége során furcsa, élénk és nagyon gyakori álmokról számol be.

Arról nem is beszélve, hogy a bennük növekvő magzat és a hormonális változások teljesen felboríthatják az alvási szokásokat: az elején a legtöbb kismama fáradékony, sokkal több alvást igényel, majd később a megnövekedett pocak miatt egyre nehezebbé válik a pihentető alvás. Az átlagosnál több, de gyakran megszakított alvás miatt jellemző a kismamáknál a gyakori álom. Éppen ezért lehet az, hogy a várandós nők sokkal több álomra emlékeznek.

 

Vagy éppen az álmok intenzitása riasztja fel őket álmukból, hiszen kutatások szerint a terhes nőknek sokkal szívesebbek, érzékletesebbek az álmaik. Így sokszor előfordul, hogy még ébredés után is szükséges pár pillanat, mire tudatosul, hogy csupán egy álomról volt szó. Éppen ez a nagy hatása lehet az oka annak, hogy a várandós anyukák sokkal könnyebben felidézik az álmukat, mint a többi ember. 

A várandósság nem csak fizikálisan, de pszichológiailag is megváltoztatja a nők életét, éppen ezért a terhes nők álmainak tartalma leggyakrabban az őket ért hatásokat tükrözi: hol a munka hiányában megváltozott élethelyzet, hol az új felelősség miatt érzett feszültség, hol a szülés közbeni komplikációktól való félelmek jelennek meg. A terhességgel vagy anyasággal kapcsolatos álmok gyakoriak az állapotos nőknél, hiszen ez az a kérdés, ami leginkább foglalkoztatja, aggasztja őket. Megesik, hogy ezek az álmok a terhesség miatti aggódást tükrözik, akár igazi rémálmok is kínozhatják a kismamát, főleg ha közeleg a szülés időpontja, és az ismeretlentől való félelem meghatározó. A vajúdástól és a szüléstől való rettegés ellen a legjobb, ha az újdonsült anyuka minden kérdésére választ talál, beleássa magát a témába, esetleg meg is látogathatja a kórház szülészetét, hogy megismerkedjen a helyszínnel, és így tompítsa a szorongását. 

Az is meglehet, hogy az anyasággal kapcsolatos álmok sokkal pozitívabb hangvételűek, például a kismama megálmodja a gyermeke nemét vagy a nevét. 


Ne feledjük azonban, hogy az álmok szinte terápiaként működnek, hiszen segítenek a minket foglalkoztató kérdések megértésében. A nyugodt, békés álmok elsőszámú feltétele a nyugodt, stresszmentes hétköznapok, valamint a kellemes alvási környezet. A legtöbb kismamának, főleg mikor már a pocakjuk elég nagy, nehezebb megtalálni a kényelmes alvóspózt. Ebben segíthet a kismama párna, mely megfelelő támaszt nyújt a pocaknak alvás közben, és szoptatós párnaként tökéletes társ lesz a picúr érkezése után is.