Blog
2022.01.06 11:54

Meglepő tények az újszülöttekről

Mikor új élet érkezik a családba, az teljesen felforgatja az addig megszokott hétköznapokat. Az újdonsült szülők próbálnak felkészültek lenni, ezért rengeteg könyvet és cikket elolvasnak a kisbabákról és ellátásukról, és még így is rengeteg meglepetés éri őket. Összeszedtünk pár érdekes tényt az újszülöttekről, hogy ezek ne érjék felkészületlenül a szülőket.

Eleinte nincsen könnyük

Hiába sír sokat a kisbaba, az első pár hétben könnycseppet nem látni a szemében. Mivel az újszülöttek könnycsatornái nem fejlődtek ki teljesen, az első hónapban csak a szem nedvesen tartását biztosítják, könnycsepp képzését még nem teszik lehetővé. A sírás egyébként teljesen normális reakció, amit szomorúság, harag, erős érzelmi hatás miatt indul be, és az is nagyon érdekes, hogy szerepe a stresszlevezetésben van, ugyanakkor a könnycseppek el is távolítják a szervezetből azokat a hormonokat, melyek a felfokozott érzelmi állapotért felelősek. 

 

Nem izzadnak

Eleinte a babák verejtékmirigye sem funkcionál, idő kell ahhoz, hogy beinduljon a hőre adott izzadási válaszreakció. Először a homlokon, majd a törzsön és a végtagokon aktiválódnak ezek a mirigyek. De mivel ez az aktiválódás időbe telik, az újszülött teste könnyen túlhevülhet, éppen ezért az újdonsult szülőknek nagyon figyelniük kell a hőmérséklethez igazodó öltözékre, vagyis a kicsi hőháztartására. 

 

Később tudják szabályozni a testhőmérsékletüket

Érdekes, hogy a babák reflexből reagálnak a hőmérsékletre: hidegben összegömbölyödnek, hogy minél kevesebb legyena hőleadás, melegben pedig szétnyitja végtagjait, szinte nyújtózkodik. 

 

A legtöbb kisbaba kék szemmel születik

A legtöbb - de azért nem minden - kisbaba kék szemmel születik, és csak olyan fél éves korára jön létre a végleges szemszíne. Ennek oka, hogy a szüleitől örökölt szemszínért a lerakódott melanin felelős, melynek lerakódása időbe telik. Ha a baba kék szemszínt örökölt, akkor nem rakódik le festékanyag, ha zöld árnyalatot, akkor csak egy kevés, és ha barnát, akkor sok színezőanyag halozódik fel. 

 

A babahaj kihullása teljesen természetes

Vannak újszülöttek, akik hatalmas, dús hajkoronával érkeznek a világra. Az egész család elámulva nézi a kis csöpséget, majd pár napra rá egyszercsak hullani kezd a kicsi haja. Nem kell azonban megijedni, ez teljesen normális! Ennek a hajvesztésnek az oka hormonális, hiszen a pocakban a kicsi hormonszintje az anyáéhoz igazodik, majd megszületése után ez a szint hirtelen lecsökken. A leggyakrabban ez a hajhullás először foltokban jelentkezik, leggyakrabban ott, ahol a kicsi feje a fekhelyel találkozik, tehát igazából “kifekszi” a haját. Majd szépen lassan az összes babahaja kihullik, és a helyére vastagabb szálú, erősebb, maradandó haj nő.