Blog
2022.01.06 11:57

Mit érzékel a magzat?

A terhesség egy nő életének - sőt a pár mind a két tagjának - az egyik legérdekesebb időszaka. Onnantól kezdve, hogy a terhességi teszt pozitív lesz, az életük végérvényesen megváltozik, hiszen új taggal bővül majd a család. A baba megszületése előtt, már a terhesség kezdetén egy új kaland veszi kezdetét, tele olyan érzésekkel és tapasztalatokkal, melyek addig elképzelhetetlennek tűntek. Ahogy gömbölyödik a pocak, majd később a baba mozgását is lehet érezni, egyre valóságosabbnak tűnik, hogy végre szülővé válnak. De vajon mi az, amit a magzat az anyaméhben a külvilágból, a szüleiből érzékel?

Tapintás

A tapintás talán a magzat legfontosabb érzékelési lehetősége, hiszen már a 7. héten megfigyelhető a tapintási reflexe. Először az arc, majd az ujjak és a lábak, a törzs, majd a 30-32. hétre szinte az egész teste képes érzékelni - hideget-meleget, nyomást, fájdalmat, érintést. Már az első trimeszterben megfigyelhető, hogy ha megérinti valami az arcát, elfordítja a fejét, oda nyújtja a kezét, hogy hárítsa. A terhesség során a baba mindig tapint valamit, hiszen hozzáér a magzatvíz, érzékeli a méh falát, odabújik a méhlepényhez, megérinti a köldökzsinórt vagy a saját arcát, sőt szopja az ujját is. Azt is érzékeli, mikor a szülők a pocakra helyezik a kezüket, ettől az érintéstől a baba megnyugszik, odabújik vagy éppen odarúg az érintett felülethez.

 

Hallás

A baba füle már a 8. héten elkezd formálódni, azonban idő kell ahhoz, hogy a megfelelő helyre kerüljön, és megfelelően funkcionáljon is. A baba eleinte csak tompa zajokat hall, főleg az anyuka szervezetének hangjait - az emésztését, a szívverését, a levegővételét. A terhesség 24. hetében a baba hallása teljesen kialakul, ekkor már a külvilág zajai is eljutnak hozzá - habár az őt körülvevő közeg nagyban tompítja ezeket. A terhesség harmadik trimeszterében már kezdi megkülönböztetni a hangokat, a zajokat az emberi beszédtől, és a végefelé már a szülei hangját is el tudja különíteni mások beszédétől, ezért lehetséges az, hogy az újszülött felismeri az anyja és az apja hangját, és nyugtatóan hat rá a közelségük. Az újszülött már egy-két nap után felismeri az addig megszokott zajokat, hangokat, például ha a terhesség alatt az anyuka egy dalt sokszor hallgatott vagy énekelt, az megnyugtatja a picit. Mire pár hetes lesz a csöppség, már a beszéd hangsúlyát is felismeri, és annak megfelelően reagál rá: a lassú, halk, lágy hanghordozás megnyugtatja, az éles, hangos szavak, mint például egy vitatkozás, felzaklatja, megríkatja. 

 

Illat- és ízérzékelés

A magzat már a 10.héttől lenyeli a magzatvizet, azonban ízlelőbimbói csak a 15. héten alakulnak ki teljesen. Ekkortól már érzékeli a víz ízét, sőt egyes ízeket jobban szeret, mint másokat: ha édeskés a víz, többet nyel, ha sós vagy keserű, akkor abbahagyja. A magzatvíz ízét az anyuka által megevett ételek ízei is befolyásolják, éppen ezért a baba későbbi ízlésvilága már a terhesség alatt kialakul. Megfigyelték, hogy ha például a kismama terhessége során rendszeresen fogyasztott fokhagymát, a későbbiekben a gyermek is jobban kedveli a fűszerrel készült ételeket. A magyar vagy indiai magzat már a terhesség alatt megismerkedik nemzete sajátos ízvilágával, a születés után is ezeket az ízvilágokat fogja kedvelni. Mindez igaz a szaglásra is, hiszen az ételek és italok illata is bejut a magzatvízbe. A magzat a születés után az anyuka illatát azonnal felismeri, sőt, a tejét is meg tudja különböztetni más anyukákétól. 

 

Látás
Habár az anyaméhben nem túl sok látnivaló akad, azért van, amit mégis érzékel a magzat. Ugyan a baba szeme már a 9. héten kialakul, csak a 23-24. héten nyitja ki. Ekkor már érzékeli a hozzá beszűrődő fényt, melyet vöröses árnyalatúnak érzékel. Kutatások bizonyítják, hogy a magzat reagál a kismama pocakja felé világított lámpára, a fény érzékelésére megváltozik a szívverése.