Blog
2022.02.16 22:05

A kismama álmatlanság

A legtöbb kismama a terhessége egyes szakaszaiban - egyesek akár az egész terhesség alatt - tapasztalhatnak álmatlanságot. Furcsa változás ez egy olyan nőnek, aki előtte jó alvó volt, hiszen ez látszólag minden ok nélkül felborul. Gyakori, hogy a kismama - akár az egész napos pihenés ellenére is - rendszeresen fáradt, azonban mikor alvásra kerülne a sor, egyszerűen nem tud elaludni, vagy ha végre mégis sikerül, rendszeresen felriad az éjszaka folyamán. 

A kismamák alvászavarának több oka is lehet. A terhességgel járó hormonális változások nagyban hozzájárulnak a nyugtalan éjszakákhoz. Az olyan kellemetlen tünetek, mint a gyakori vizelési inger, a főleg az első trimeszter során tapasztalható hányinger és rosszullétek, a vizsgálatok miatti állandó aggodalom és stressz is okozhatja az alvászavar kialakulását. A növekvő pocak, a teljesen átalakuló szervezet sem segíti a pihentető alvást. A terhesség előrehaladtával egyre gyakoribbak a különböző új panaszok: hát- és derékfájdalom, légszomj, gyomorégés, különböző izomgörcsök. A nagy pocak sem könnyíti meg az alvást, egyre nehezebb vele a mozgás, a kismamának hozzá kell szoknia a plusz súlyhoz, valamint meg kell találnia a legkényelmesebb pózt, melyben a hasát és a derekát egyaránt kényelmesen meg tudja támasztani. Azoknak a kismamáknak, akik a terhesség előtt hason aludtak, még nehezebb dolguk van, hiszen a várandósság alatt a jobb vagy bal oldali fekvés javasolt. Gyakori panasz az alvás során, hogy megfájdul a terhes nő csípője, medencecsontja. 

Minden ember alvásritmusában megfigyelhetőek az apró megébredések, melyek az evolúció során alakultak ki, egyfajta biztonsági mechanizmusként, hogy az alvó ember “ellenőrizni” tudja, minden rendben van-e körülötte. Ekkor szoktak az emberek pozíciót váltani, átfordulnak a másik oldalukra, majd alszanak is tovább, így reggel ezekre az ébredésekre nem is emlékeznek. Egy kismamánál ezek a megébredések azonban sokkal erőteljesebbek, hiszen a pocak miatt a megfordulás is időigényesebb, az ébredéssel észreveszik a vizelési ingert, érzékelik, hogy kiszáradt a szájuk, így nem tudnak rögtön visszaaludni. Megesik, hogy egy-egy ilyen megébredés annyira intenzív, hogy utána órákig kimegy a kismama szeméből az álom. Az evolúciós elmélet szerint az utolsó trimeszterben az ébren töltött éjszakák előre felkészítik az anyuka szervezetét, hogy a kicsi érkezését követő hetek, hónapok során jobban tolerálja az alvásmegvonást. 

De mégis akkor mit tehetnek a kismamák azért, hogy pihentetőbb alváshoz jussanak? Először is, ahogy már említettük, az oldalt fekvés a javasolt, hiszen ez a póz segíti a vérkeringést, így a baba ellátottsága is sokkal jobb. Azok, akik előtte nem szívesen aludtak ebben a pózban, jobb, ha már a terhesség korai szakaszában átszoktatják magukat. Ajánlott már a ekkor beszerezni a megfelelő kismama párnát, ami nagy szolgálatot tehet a terhesség során, valamint a kicsi megérkezése után is. Ezekkel a párnákkal kényelmesen ki lehet támasztani a kismama derekát, alá lehet párnázni a pocakot, valamint ha a két térd közé helyezi az anyuka, akkor elkerülheti a kínzó csípő- és hátfájdalmat is. Ilyen kitámasztással pedig az oldalt alvás megszokása is egyszerűbb, hiszen a párnák a megfelelő pozícióban tartják a kismama testét. 

Ezek mellett fontos az étkezésre is odafigyelni. Ajánlott kerülni a túl nehéz ételeket, valamint fontos, hogy a vacsora legalább 3 órával megelőzze az alvásidőt. A folyadékfogyasztást is érdemes inkább a nap elejére időzíteni, így elkerülhető az éjszakai vizelési inger. Amennyiben a terhesség okozta aggodalom a kialvatlanság okozója, ajánlott minél több szakirodalmat olvasni a témában, valamint csatlakozni egy baba-mama csoporthoz, ahol hasonló problémával rendelkező várandósokkal meg tudja beszélni a félelmeit.