Blog
2022.03.25 23:26

Kisfiú vagy kislány érkezik a családba?

A gyermekáldás rengeteg felmerülő kérdést hoz magával. Hogyan fog az új jövevény beilleszkedni a családba, hol lesz a szobája és a kiságya, miben változtatja meg az addig megszokott életeteket, és még a végtelenségig sorolhatnánk. Azonban mikor egy kedves ismerős, családtag vagy barát érdeklődik a kismama és persze a baba jólléte felől, az első felmerülő kérdésük mindig az lesz: kisfiú vagy kislány érkezik a családba?

Természetesen ez a kérdés a leendő szülőket is nagyon foglalkoztatja, hiszen - bár nyilván a legfontosabb, hogy egészséges kisbaba szülessen - meghatározó, hogy fiú vagy lány születik-e. Első gyerek érkezésekor a leendő szülők általában a saját gyerekkorukból, testvéreikből, saját nemükből tudnak kiindulni, természetes, hogy mindenki elsőre arra gondol, hogy vele egynemű kisbabával tudna jobban azonosulni. Aztán végre megmondja az orvos - már amennyire a pocaklakó nemét biztosra meg tudják mondani - és a kezdeti sokk után mind a két szülő felhőtlenül örül a hírnek.

 

A mai modern ultrahangokkal már akár a 12. heti ultrahangon is kiderülhet a pici neme, azonban az sem ritka, hogy a baba “rossz” elhelyezkedése miatt az orvos sajnos nem látja biztosan. Vannak, akiket a pocaklakó minden vizsgálat során megviccel, és mintha direkt úgy fordulna, hogy ne láthassák, milyen nemű családtag érkezik. Ekkor sokan a régi praktikákhoz fordulnak, hiszen már dédanyáink is szívesen tudták volna előre a választ, ezért gyakran népi megfigyelésekkel próbálták megjósolni azt. Így nézték például a pocak elhelyezkedését (ha magasan van lányt, ha lent van fiút jósoltak), milyen ételeket kíván a kismama (édesnél kislány, sós és keserűnél kisfiút), de emlegették még a reggeli rosszulléteket, vagy alkalmazhattak gyűrűpróbát, kulcspróbát, és felcsaphatták a kínai naptárat is válaszért.


Természetesen ezen népi megfigyeléseket nagyon sok esetben megcáfolták már a születendő kisbabák, így mi inkább azt ajánljuk, ha nem tudja az orvos biztosra megmondani a baba nemét - sőt, még ha megmondja is érhetik meglepetések a szülőket a szülőszobán -, akkor sokkal célravezetőbb, ha a baba szobája és a legtöbb holmija uniszex darabokból áll. Ez akkor is nagyon hasznos megoldás, ha több gyermeket szeretnétek, hiszen nem tudhatjátok, a második milyen nemű lesz. Manapság a legtöbb babaholmit nagyon könnyű uniszex színben beszerezni, a pasztel színek, a szürke, barna, sárga mind a két nemhez megfelelően illeszkednek, és irtó aranyosak ezek a babakiegészítők. Például válassz olyan falmatricát a babaszobába, ami kisfiúnak és kislánynak is aranyos: a micimackó és társai tökéletes választás, ahogy egy kedves kis elefántcsalád is például. Elég, ha az apró kiegészítők mutatják meg, hogy milyen nemű a kisbaba, hiszen ezeket könnyen be lehet szerezni a baba érkezése után is, valamint sokkal könnyebben megváltoztathatóak, ha érkezik a következő csöppség. Ugyanígy hasznos például egy édes szürke játszószőnyeg, vagy egy rókás babatakaró. A babafotózáshoz is választhatsz olyan kiegészítőket, melyek mind a két nemen irtó cukik lesznek.